Hollanda'da 274 Gün Sonra Koalisyon Hükümeti Kuruldu

Hollanda'da 274 gün sonra bir önceki hükümette bulunan partilerden olusan koalisyon hükümeti kuruldu.

Uzun süren koalisyon görüsmeleri sonucunda anlasmaya varilan hükümet protokolü ortak basin toplantisiyla açiklandi.

"Birbirimize sahip çikmak ve gelecege bakmak" sloganiyla açiklanan protokol, koalisyon hükümeti kurma çalismalarini yürüten eski içisleri bakanlarindan Johan Remkes ve geçici hükümetin Sosyal Isler ve Çalisma Bakani Wouter Koolmees tarafindan Meclis Baskani Vera Bergkamp'a sunuldu.

Ülkede, Mark Rutte'nin Demokrasi Için Halk Partisi (VVD), Demokratlar 66 (D66), Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Hristiyan Birlik Partisinden (CU) olusan 4 partili koalisyon hükümeti kuruldu.

Koalisyon protokolüne göre, hükümet yatirimlari öncelikle güvenlik, iklim ve konut için yapacak.

Bazi mevcut bakanliklara ilave bakanliklar atanarak ülkedeki konut, iklim ve azot krizleri çözülmeye çalisilacak.

Mülteciler konusunda mümkün oldugunca göçü kolaylastirmak, istenmeyen göç akislarini ve göçe verilen destegi sürdürmek ve güçlendirmek hedeflenecek.

Düzensiz göç ve insan kaçakçiligiyla mücadele etmek için uluslararasi anlasmalar çerçevesinde Avrupa Birligi'nin (AB) dis sinirlarinin korunmasini daha da güçlendirmek üzere çalismalar yapilacak, insan kaçakçiliginin cezasi artirilacak. AB göç politikasinda, üçüncü ülkelerle göç ortakliklarina odaklanilacak.

Protokolün yarin mecliste görüsülmesinin ardindan, son genel seçimde en fazla oyu alan VVD Lideri Mark Rutte'ye resmi olarak hükümeti kurma görevi verilmesi bekleniyor.

Üç dönemdir basbakanlik yapan Rutte'nin, dördüncü döneminin önü açilmasiyla ülkenin en uzun süre görev yapan basbakani olacak.

Hollanda'da 4 partinin bakanliklarin dagilimi ve isimler üzerinde büyük oranda anlasmaya vardigini bildiren siyasi yorumcular ise yeni hükümetin Ocak 2022 içinde resmen isbasi yapabilecegini düsünüyor.

Bu arada ülkede, Ikinci Dünya Savasi'ndan bu yana en uzun hükümetsiz dönem yasandi.

- Ayni partilerden olusan koalisyon hükümeti vergi skandali nedeniyle istifa etmisti

Ülkede ayni partilerden olusan koalisyon hükümeti vergi dairesinin gelir incelemesi sisteminde hukuka aykirilik yapildigi gerekçesi ile 15 Ocak 2021'de istifa etmisti.

Hollanda'da 15-17 Mart'ta yapilan genel seçimin ardindan 274 gün süren yeni hükümet kurma çalismalarinda üzerinde anlasmaya varilan koalisyon protokolü taslagi, dün 4 partinin meclis gruplarinda kabul edilmisti.

Hollanda'da 2017'de yapilan genel seçimlerden 225 gün sonra dört partili koalisyon hükümeti kurulabilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile