Hollanda’da İslam karşıtı çıkışlarıyla tanınan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’a yönelttiği sert ifadeler hükümetin tepkisini çekti. İki hafta önce Londra’yı ziyaret eden Wilders bir konuşmasında “Türkiye’nin ‘freak’ (İng. ucube, kaçık, acayip, düşkün) İslamcı bir başbakanı var. Ben Türkiye’de ordunun ülke üzerindeki egemenliğinin sürmesinden yanayım. Ordunun laik düzene karşı verdiği kararlı duruş yok ediliyor. Türkiye ileride Kopenhag kriterlerini tamamlayıp birliğe tam üye olursa ben de başbakan olduğum takdirde Hollanda’yı AB’den çekerim” demişti. Bu sözler önce Hollanda Sanayi ve İşverenler Konfederasyonu’nun tepkisini çekti. Konfederasyon “Wilders ırkçı söylemleriyle Hollanda’ya ve ekonomisine zarar veriyor” dedi. Ardından Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen de “Wilders ülkemizin imajına zarar veriyor” derken, önceki gün Başbakan Jan Peter Balkanende, aşırı sağcı lidere sert çıktı. Balkanende haftalık televizyon konuşmasında Wilders’ın sözlerinin tamamen sorumsuzca bir davranış olduğunu dile getirdi. Hollanda başbakanı, “Biriyle aynı görüşte olmayabilirsiniz. Ancak uluslararası diplomaside bu tarz bir kelime kullanamazsınız. Eğer Hollanda bu şekilde davranırsa çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalırız. Bu durum Hollanda’da istihdamı ve şirketlerin durumun etkileyebilir” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE GELEMEMİŞTİ!
Wilders, 2007’de çektiği ’Fitne’ isimli 15 dakikalık bir filmle İslam dünyasını ayağa kaldırmıştı. Kuran’a ‘faşist bir kitap’ diyen Wilders’ın “Türban takanlardan vergi alınsın” önerisi de büyük ses getirmişti. Wilders ocak ayında yapmayı planladığı Türkiye ziyaretini de tepkiler üzerine iptal etmişti.
SEÇİMDEN BİRİNCİ PARTİ ÇIKABİLİR
İngiltere ziyaretinde kendisini “müstakbel Başbakan” olarak tanıtan Geert Wilders’in bu hayali haziran ayında yapılacak genel seçimlerde gerçek olabilir. Son dönemde yükselişe geçen Wilders’ın Özgürlük Partisi (PVV), 7 Mart’ta yapılan De Hond anketinde birinci sırayı aldı. Ankete göre, Wilders 150 sandalyeli meclise 27 vekil sokarken, iktidardaki Hrıstiyan Demokratlar ve muhalif İşçi Partisi 24’er vekillik kazanıyordu. Ancak 18 Mart’ta açıklanan Politieke Barometer anketine göre, lider 33 sandalyeyle İşçi Partisi. Hristiyan Demokratlar 23 sandalye alırken, PVV 20 sandalyeyle üçüncü sırada. Yorumculara göre seçime kadar tablo sık sık değişebilir.
DİREKSİYONA TANIDIK BİR İSİM GEÇİYOR
İktidardaki Hristiyan Demokratlar’ın Wilders karşısında giderek zayıflaması parti içinde tepki çekiyor. Hollanda medyası, ‘Harry Potter’ lakaplı Başbakan Balkenende’nin seçim öncesinde liderlik görevinden ayrılarak partiyi AP’nin eski Türkiye raportörü Camiel Eurlings’e teslim edebileceğini yazdı. Ulaştırma Bakanı olan Eurlings partinin ikinci adamı konumunda. Balkenende istifa etmez ve seçime girerse, olası bir yenilgide yine Eurlings’in yolu açılacak.
Hollanda'da Erdoğan'a hakaret tartışması
Hollanda'da aşırı sağcı Wilders'ın “Türkiye'nin 'freak' (ucube, kaçık, acayip, düşkün) bir başbakanı var” sözleri tepki çekti. Başbakan Balkanende “Bu sorumsuz sözleri söyleyemezsiniz” diye tepki gösterdi.