Üç haftadır süren yeni hükümeti oluşturma çalışmalarında gelinen son durum, salı günü mecliste düzenlenen bir oturumda tartışıldı. Geert Wilders'ın önerisiyle gerçekleşen oturuma, iki hafta önce Kraliçe tarafından koalisyon olanaklarını araştırmak için arabulucu olarak atanan, ancak çabalarından sonuç alınamadığı için geçen hafta bu görevden alınan Uri Rosenthal da katıldı.
Siyasi parti liderlerinin söz aldığı oturumda zaman zaman gerilimli anlar da yaşandı. Wilders'ın, seçimlerden başarıyla çıkan partisinin, arabulucular tarafından koalisyon konusunda yürütülen görüşmelere davet edilmediği ve bunun açıkça dışlanma anlamına geldiği yönündeki eleştirilerine cevap veren VVD lideri Mark Rutte, sağ bir koalisyonun kurulamamış olmasının suçunun Wilders'te olduğunu söyledi.
Wilders'a "Eğer gerçekten samimi olarak sağ bir hükümet istiyorsan, seni yeniden görüşmeye davet ediyorum." diye seslenen Rutte, anlaşma sağlandıktan sonra bu ortaklığa CDA'nın da dâhil edileceğini kaydetti. Wilders'ın bu öneriye olumsuz cevap vermesi üzerine konuşan Rutte, İşçi Partisi'yle (PvdA) bir ortaklık kurmaları halinde bunun sorumlusunun Wilders olacağını, çünkü kendileriyle görüşmekten kaçındığını ileri sürdü. Rutte, tercihinin VVD, PvdA ve CDA'dan oluşan bir koalisyon olduğunu da yineledi.
CDA lideri Maxime Verhagen ise, Wilders ile masaya oturmamalarının sebebinin iki parti arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu söyledi. PVV ile aralarında demokratik hukuk devleti konusunda önemli görüş ayrılıkları bulunduğuna işaret eden Verhagen, buna örnek olarak ise Wilders'ın "Türban vergisi", "Köken kaydı" ve "Kur'an-ı Kerim'in yasaklanması" yönündeki isteklerini gösterdi.
Öte yandan hafta sonunda Kraliçe tarafından koalisyon olanaklarını araştırmak için yeni arabulucu olarak atanan Danıştay İkinci Başkanı Herman Tjeenk Willink de çalışmalarına devam ediyor.