Hollanda'da Stratejik Düşünce Ve İnovasyon Derneği Kuruldu

Derneğin Lahey’de düzenlenen tanıtım programına Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin ile Uz. Dr. Yılmaz katıldı

LAHEY - Hollanda’da daha çok dış politika, ekonomi ve toplumsal konularda hizmet vermek üzere Stratejik Düşünce ve İnovasyon Derneği kuruldu.

Merkezi Lahey’de bulunan derneğin tanıtım programına Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin ve uzman Dr. Levent Yılmaz’ın yanı sıra Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun ile Rotterdam Muavin Konsolosu Ulvi Darendeli’nin de aralarında olduğu davetliler katıldı.

Dernekle ilgili bilgi veren Başkan Saadet Koral, çalışmalarının daha çok AB ülkeleri ile Türkiye arasında olacağını söyledi.

Terör, savaşlar, göçmenler ve İslamofobi gibi uluslararası alanda baş gösteren sorunlara çözüm bulmaya çalışmanın vicdani bir görev olduğuna işaret eden Koral, “Derneğimiz bu tür insanlık sorunlarının anavatanımız olan Türkiye ile yaşadığımız AB’ye etkilerini tartışmayı, durum tespiti yapmayı ve öngörülerde bulunmayı hedefliyor. Bu bağlamda AB-Türkiye ilişkilerinde karşılaşılacak sorunlar konusunda çalışma ve projeler geliştirmeyi de hedefliyoruz.” dedi.

SDE Başkan Yardımcısı Şahin ise Afganistan ve Pakistan’dan başlayarak Fas’a kadar olan bölgede farklı biçimlerde terörün hakim olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu kapsamda güvenliğini sağlamak için büyük çaba harcadığını söyledi.

Söz konusu bölgedeki çoğu ülkenin devlet olma vasıflarını önemli oranda yitirdiğine işaret eden Şahin, burada devletlerin yerini terör örgütlerinin almaya başladığını dile getirdi.

Krizlerin hiç bitmediği coğrafyada bulunan Türkiye’nin terörle mücadele ederek siyasal ve sosyal bütünlüğünü sağlaması gerektiğine vurgu yapan Şahin, Türkiye’nin bu kapsamda terör yoluyla Ortadoğu’da yeni bir siyasal coğrafya oluşturmaya çalışanlara karşı çıktığını ifade etti.

Şahin, terörle mücadelede askeri ve stratejik anlamda kapasite artırımına ihtiyaç bulunduğunu da anlatarak, bunun için tek başına iktidarın oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Levent Yılmaz da Türkiye’nin orta boy devletten süper devlet olmaya doğru yol aldığını belirterek, bu yükselişin birilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Türkiye’nin süper devlet kategorisine geçmek için birçok proje hayata geçirmeye başladığını, İstanbul’daki üçüncü köprü ile havaalanının buna örnek olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

“Yıllardır darbeler, ekonomik krizler ve koalisyonlarla debelenen Türkiye, kafasını kaldırdığı an engelleme girişimleri başladı. 17-25 Aralık darbe girişimi de, gezi olayları da bu amaca hizmet etti. Gezi olaylarının maliyeti 120 milyar dolar, 17-25 Aralık darbe girişiminin maliyeti ise 200 milyar dolar oldu. Bunun maliyetini hepimiz ödedik. Çok boyutlu bir savaş veriyoruz şu anda o yüzden ekonomimizin güçlü olması lazım.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile