Liderlerin, koalisyon görüşmelerinde öne çıkan ekonomik tasarruflar, yeniden yapılandırma ve konut sorunu gibi önemli konularda kayda değer aşamalar kat ettikleri öğrenildi. Ama bu konularda henüz tam anlamıyla bir mutabakatın sağlanamadığı bildirildi. Her iki arabulucu da önemli mesafeler alınmasına karşın tam anlamıyla ortak bir noktada buluşulmadığını dile getirdi.
Dört parti lideri salı günü yeniden bir araya geldi. Liderler şimdiye kadar yaşananın aksine yanlarına kendi partilerinden ikinci bir ismi de alarak görüşmeye geldi. Buna göre VVD lideri Mark Rutte, Milletvekili Fred Teeven, PvdA Lideri Job Cohen, Milletvekili Jeroen Dijsselbloem, D66 Lideri Alexander Pechtold, Senatörleri Magda Berndsen ve GL Lideri Femke Halsema, Ineke van Gent ile birlikte görüşmeye katıldı. Parti liderini kabul eden arabulucular Uri Rosenthal ve Jacques Wallage'nin gelişmelere ilişkin daha sonra detaylı açıklama yapmaları bekleniyor.
Seçimden önemli bir başarı elde ederek çıkan aşırı sağcı Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin (PVV) devre dışı kalmasından sonra gündeme gelen ve 'mor artı' olarak isimlendirilen ortaklık dışında merkez hükümet modeli de gündemde. Buna göre 'mor artı' modelinde uzlaşma olmaması halinde üç büyük parti VVD, PvdA ve Hıristiyan Demokratlar Birliği'nden (CDA) oluşacak üç partili koalisyon gündeme gelebilir.
Liderler arasında bunlar yaşanırken mecliste en çok sandalyeye sahip Liberal Parti (VVD) tabanın ise 'mor artı' hükümet modeline karşı olduğu ortaya çıktı. Kamuoyu yoklamalarına göre VVD'nin tabanının önemli bir kesimi söz konusu koalisyon modeline karşı. VVD'nin bu ortaklığa 'evet' dememesi gerektiğini düşünen seçmenlerin oranının yüzde 50'den fazla olduğu kaydedildi. Söz konusu hükümet ortaklığının VVD'nin seçimden önce verdiği sözlerle çeliştiğini öne süren seçmenlerin yaklaşık dörtte üçünün, bunun gerçekleşmesi halinde partinin ciddi oy kaybı yaşayacağı düşüncesinde olduğu ileri sürüldü. Bu ortaklığa 'mecburiyetten de' olsa sıcak bakan VVD'lilerin oranı ise yüzde 40'lar civarında.