Hollanda'daki seçimde sandıktan yine koalisyon çıktı

Hollanda;da dün yapılan erken genel seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu sağlayamadı. Parlamentonun Temsilciler Meclisi kanadının 150 üyesin...



Hollanda;da dün yapılan erken genel seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu sağlayamadı.

Parlamentonun Temsilciler Meclisi kanadının 150 üyesini belirleyen seçimlerde 31 milletvekili çıkaran Liberal Parti birinci parti oldu.
Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, seçimler, koalisyonun büyük ortağı ve Başbakan Jan Peter Balkenende'nin lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Partinin (CDA) büyük yenilgisiyle sonuçlandı.
Son çeyrek yüzyılda hemen her hükümette koalisyon ortağı olan CDA, bu seçimlerde geçen döneme göre yüzde 20 kaybederek tarihinin en az oyunu aldı ve 21 milletvekili çıkarabildi.
CDA'nın yenilgisinden kendisini sorumlu tutan parti lideri ve Başbakan Jan Peter Balkenende, sonuçların öğrenilmesinin hemen ardından parti liderliğini ve milletvekilliğini bıraktığını açıkladı.
CDA ile birlikte koalisyonu oluşturan diğer iki parti, Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PVDA) ile Hıristiyan Birlik (CU) de seçimlerde oy kaybına uğradı.
İşçi Partisi, milletvekili sayısı 33'ten 30'a gerilemesine rağmen, seçimlerde merkez sağda yer alan Liberal Parti (VVD) ile başabaş bir mücadele gösterdi. Ancak bu partinin bir üye gerisinde kalarak seçimlerden ikinci parti olarak çıktı. VVD ise geçen seçime göre milletvekili sayısını 9 artırarak 31 sandalye kazandı ve birinci parti oldu.
Seçimlerin en kazançlı partisi ise milletvekili sayısını 9;den 24 çıkararak üçüncü parti konumuna yükselen İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla ünlenen ve siyasi yelpazenin en sağında yer alan Özgürlük Partisi (PVV) oldu.
Bu partinin lideri Geert Wilders Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla da tanınıyor. Wilders'ın partisinin milletvekili sayısını 24'e çıkarması koalisyon görüşmelerinde anahtar parti konumuna gelmesini de sağladı.
Seçimlerde en çok oy kaybeden ikinci parti ise ana muhalefet Sosyalist Parti (SP) oldu. Geçen dönem 25 milletvekili çıkartan Sosyalist Partinin vekil sayısı bu seçimlerde 15'e düştü.
19 Partinin mücadele ettiği ve katılım oranının yüzde 75;in altında kaldığı seçimlerde toplam 10 parti milletvekili çıkarabildi.
Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, partilerin kazandıkları sandalye sayısı şöyle belirlendi:
Liberal Parti (VVD) 31, İşçi Partisi (PVDA) 30, Özgürlük Partisi (PVV) 24, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) 21, Sosyalist Parti (SP) 15, Demokratlar 66 Partisi (D;66) 10, Yeşil Sol (GL) 10, Hristiyan Birlik (CU) 5, Reformist Devletçi Parti (SGP) 2 ve Hayvanları Koruma Partisi (PVDD) 2 milletvekilliği kazandı.
-5 TÜRK KÖKENLİ ADAY MİLLETVEKİLİ-
Bu sonuçlara göre, 5 ayrı parti listesinden seçimlere katılan Türk kökenli 11 adaydan 5'nin milletvekilliği de kesinleşti.
Milletvekilliği kazanan bu adaylar, Sosyal Demokrat İşçi Partisinden Nebahat Albayrak ile Metin Çelik, Hıristiyan Demokrat Partiden Coşkun Çörüz, Demokratlar 66 Partisinden Fatma Koşer Kaya ve Sosyalist Partiden Saadet Karabulut. Metin Çelik dışındaki diğer adaylar daha önce de aynı partilerden milletvekili olarak parlamentoda görev yapıyorlardı.
Öteki Türk kökenli adayların seçilip seçilmedikleri adlarına aldıkları tercihli oyların belirlenmesinden sonra belli olacak.
Hollanda'da 2007 başından bu yana iktidarda olan üçlü koalisyon hükümeti, Afganistan'da görev yapan Hollandalı birliğin görev süresinin uzatılması konusunda koalisyon ortakları arasında çıkan anlaşmazlık üzerine, geçen şubat ayında istifa etmiş ve gelecek yıl yapılması gereken genel seçimler, Haziran ayına alınmıştı.
Dünkü seçimlerde ortaya çıkan tabloya göre, koalisyon hükümetini kurma görevinin seçimlerde birinci parti olan Liberal Parti lideri Mark Rutte'ye verilmesi bekleniyor.


Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile