150 üyeli parlamentoda 41 sandalyeye sahip olan Liberal Parti’yi 39 sandalye ile İşçi Partisi takip etti. Aşırı solcu Sosyalistler ve ırkçı Geert Wilders’in partileri ise beklentilerin çok altında oy aldı. Uzmanlara göre seçmen, mutedil kesimi temsil eden iki büyük partinin istikrarlı bir koalisyon kurması gerektiği mesajını verdi.Hollanda’da iki yıl önceki erken genel seçimlerde olduğu gibi İşçi Partisi (PvdA), iki sandalye farkla hükümet kurma görevini Liberal Parti'ye (VVD) kaptırdı.
Aşırı sağcı ve ırkçı tutumları ile ülkeyi geren Geert Wilders’in partisi ise sahip olduğu sandalyelerin üçte birini kaybetti. Özgürlükler Partisi, mecliste 16 milletvekili ile temsil edilecek. Daha önceki anketlerde büyük çıkış gösterdiği öne sürülen Sosyalist Parti ise ancak 15 sandalye çıkarabildi. Seçimin en büyük yenilgilerinden birini ise Hıristiyan Demokratlar (CDA) aldı. CDA 8 sandalye birden gerileyerek 13 vekil ile temsil edilecek.Seçim sonuçlarını başkent Amsterdam’da takip eden partililere sabaha karşı seslenen PvdA lideri Diderik Samsom, kampanyada çalışan gönüllülere teşekkür etti. Samsom, ‘dürüst, eşit, sosyal ve güçlü bir Hollanda’ sloganının arkasında olacaklarını vurguladı.
Diederik Samsom seçimden birinci çıkan Liberal Parti Lideri Mark Rutte'yi tebrik ederek başarı dilediğini söyledi.
Samsom Liberal Parti ile muhtemel bir koalisyonun aslında bir sinyalini Amsterdam’dan vermiş oldu.
İşçi Partisi Başkanı Hans Spekman ise “Kraliçe Beatrix’in hükümeti kurma yetkisinin vermesinin ardından koalisyon görüşmeleri nasıl olacak bunu hep birlikte göreceğiz." şeklinde konuştu.
Başbakan Mark Rutte ise mümkün olan en kısa zamanda yeni kabineyi kuracaklarını belirtti.
Rutte, amaçlarının mevcut ekonomik krizden daha güçlü çıkmak olduğunu ifade etti.
İŞÇİ PARTİSİ'NDEN TÜRK KÖKENLİ 3 ADAY MECLİSTE
İşçi Partisi 26. sıra adayı ve yeni Milletvekili Keklik Yücel, bir ay önce yapılan bazı anketlerde ancak 15 milletvekili çıkarabileceklerinin ifade edildiğini hatırlatarak, “39 sandalye iyi bir sonuç. İşçi Partisi’ne destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Bunda özellikle Hollanda’da yaşayan yabancı insanların ve Türklerin de büyük etkisi var. Parti olarak bunun da çok iyi farkındayız. Bizde insanları kenara iten bir siyaset yok.” dedi.
Çiçeği burnunda Milletvekili Selçuk Öztürk ise Geert Wilders’in bir koalisyon hükümetinde yer almasına kesinlikle karşı olduklarını ifade etti.
Öztürk, “Hollanda gerçekten aşıra sağa mı gidecek veya eşit sosyal hakları savunan sol tarafa mı gidecek. Hep bu soru vardı son haftalarda. Ve biz PvdA olarak bu durumun önünü kesmiş durumdayız. Bu yüzden umutluyuz.” diye konuştu.
İşi Partisi’nin iktidara gelmesi durumunda bakan olacak milletvekillerinden boşalacak koltuğa gelecek olan Türk asıllı Yasemin Cegerek de seçimlerden birinci çıkamadıklarına üzüldüğünü dile getirdi.
İşçi Partisi AP Milletvekili Emine Bozkurt ise İşçi Partisi liderliğinde sol bir koalisyon arzu ettiğini ifade etti.
Hollanda Seçimleri İşçi Partisi-Liberaller Koalisyonuna Gebe
Hollanda’da dün yapılan genel seçimleri Başbakan Mark Rutte’nin Liberal Partisi kazandı.