Müze Müdürü Gani Tarkan AA muhabirine, Mardin'de, 2. Abdülhamit döneminde Süvari Kışlası olarak yaptırılan, ardından askerlik şubesi, sonrasında da Vergi Dairesi olarak kullanılan tarihi yapının 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 'Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ne dönüştürüldüğünü hatırlattı.
Yaklakış 4 yıl önce hizmete açılan müzenin yoğun bir ziyaretçi ilgisiyle karşılaştığını ifade eden Tarkan, Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin bu süre içerisinde 247 bin 500 kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydetti.
Müzede her yıl dünyada ünlü bir sanatçının eserlerini sergilediklerini kaydeden Tarkan, şöyle konuştu:
"Abidin Dino ve Ara Güler'in ardından şimdi de Hollandalı oryantalist ressam Marius Bauer'in sergisine yer veriyoruz. Dünyaca tanınmış Hollandalı oryantalist ressam Marius Bauer'in eserleri Türkiye'de ilk kez Mardin'de sergileniyor. Açılıştan bu yana 8 bin 500 kişi 133 resimin yer aldığı bu sergiyi ziyaret etti. 8 bin 500 ziyaretçiden 670'i yabancı turistlerden oluşuyor.
Sergi kapsamında çocuklara yönelik eğitim programı da düzenliyoruz. Mardin Valiliğinin desteği ile 7-14 yaş arası bin öğrenciye resim eğitimi verildi.
"
Müzeye ziyaretçi olarak gelen Arif Öner, ilk defa Mardin'e geldiğini müzeyi ve buradaki sergiyi çok beğendiğini belirterek, "Dili, dini ve ırkı farklı insanların yaşadığı bu yeri görmek istedim. Sabancı Müzesi'ni de birlikte geziyoruz. Burada eski eserler var. Sergi de çok güzel olmuş çok beğendim" dedi.
Başka bir ziyaretçi Hülya Atlı ise Mardin dışından gelen misafirlerine ilk olarak müzeyi gezdirdiğini belirterek, "Özellikle bugünlerde Marius Bauer sergisi var. Çok güzel bir sergi olmuş. Getirdiğimiz misafirlerimiz burayı çok beğeniyor. Mardin'i anlatan güzel eserler var burada. Dışarıdan özellikle ilgi çok oluyor" dedi.
Bauer'in 133 eserinin yer aldığı sergi, 21 Eylül'e kadar açık kalacak.
-Marius Bauer
Bauer, Doğu'nun büyüsüyle karşılaşacağı ilk seyahatini 1888'de 21 yaşındayken gerçekleştirdi. Gemiyle Osmanlı topraklarına ulaştı, İzmir ve İstanbul'a uğradı. Bu seyahat sırasında yaptığı ve sonraki oryantalist yapıtlarının çekirdeğini oluşturacak 100 oymabaskı, dönüşünde sanatseverler tarafından övgüyle karşılandı.
Marius Bauer, İstanbul, İzmir, Edirne ve Bursa'nın yanı sıra Güneydoğu Anadolu topraklarından geçerek Beyrut, Tel Aviv, Kudüs'e ulaştığı doğu seyahatlerini, Birinci Dünya Savaşı'na kadar sürdürdü. Seyahatlerinde yaptığı yağlıboya tablolar, oymabaskılar ve eskizler, Bauer'in Hollanda'daki ailesine ve dostlarına doğu şehirlerindeki izlenimlerini yazdığı mektuplardan alıntılarla birlikte Türkiye'de ilk kez Mardin'de, Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde sergileniyor.
Hollandalı Ressam Bauer'in Sergisine Yoğun İlgi
MARDİN - İBRAHİM SİNCAR - Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ndeki Hollandalı oryantalist ressam Marius Bauer'in eserlerinin yer aldığı sergiyi 2 ayda 8 bin 500 kişi gezdi.