Karamsar bir ekonomik görünüm ve son zamanlardaki vergi ve sanayi politikaları eleştirileri ile karşı karşıya kalan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın hükümeti, seçmenlerini ülkenin sorunlu noktalarının düzeltileceğine ikna etmek için bir dizi reform vaadinde bulundu.
Hükümetinin yılın ilk toplantısında Fransa'nın özellikle zorlu bir durum içinde olduğunu ifade eden Hollande, Avrupa'daki resesyonun neden olduğu güçsüz büyüme, 2 yıldır durmadan artan işsizlik, sanayideki zayıflık ve kriz altında zorlanan ulusal birliğe atıfta bulundu.
Benzer görüşün ardından harekete geçen Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault da bakanları için 5 sayfalık 'Çalışma programı ' hazırlayarak, 15 yeni yasa ve Fransa'nın Avrupalı ortaklarından da talep ettiği yapısal reformların sürdürüleceğini tekrarladı.
Le Monde gazetesinde bir makale kaleme alan Ayrault, korumacı sosyal sistemi bozmadan, Fransız modelini şimdiki zamana uydurmak için yenileme vaadini paylaştı.
Almanya ve İskandinav ülkelerinin ekonomik krizi Fransa'dan daha iyi idare ettiğini kabul eden Ayrault, Fransa'nın risk alma, sosyal ve ekonomik innovasyon ve sanat kadar iş dünyasında da yeni girişimlere açık olması gerektiğinin altını çizdi.
Le Monde'un rakibi Le Figaro'da yorum yazısı yazan liberal ekonomist Nicolas Baverez ise Fransa ekonomisinin 2013'te Euro Bölgesi için 'en büyük risk ' olduğunu söyleyerek, gönüllü ya da piyasalar, IMF, AB ve Almanya zorlamasıyla reformların gerektiğini belirtti.
Ayrault'nun çalışma programı, kamu finansmanından istihdam piyasası reformlarına, sanayi rekabetliliğinin artırılmasından, eğitim ve konut alanlarındaki politikalara kadar uzanan geniş bir skalaya yayılıyor.
Hollande söz verdi
Vergi ve sanayi politikalarına ilişkin sert eleştiriler ile karşı karşıya kalan Paris hükümeti, ekonomik reform sözü verdi.