Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Senliginde Yerini Aldi

Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Senliginde Yerini Aldi

Tarim alaninda hayata geçirdigi projeler ile adindan söz ettiren Honaz Belediyesi, Çanakkale düzenlenen Yerel Tohum Takas Senligi katildi.



Yerel tohumlarin gelecek kusaklara aktarilmasi ve tarimsal üretimin yerel tohumlar ile yapilmasini tesvik etmenin yani sira bu konuda farkindalik olusturmak, üreticiler ve vatandaslar arasindaki yerel tohum alisverisinin gerçeklesmesine araci olmak amaciyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenledigi Geleneksel Yerel Tohum Takas Senligi’nde Honaz Belediyesi de yerini aldi. Çanakkale Belediyesi 5. Tohum Takas Senligi’nde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’de stant açarak bölgeye has özellikleri olan yüzlerce ata tohumunu ve fidelerini sergiledi.

Yerel Tohum Merkezi yetkilisi Ziraat Mühendisi Tugba Çinar senlik süresince Honaz ve çevresine has özellikleri barindiran birçok tohum çesidini ziyaretçiler ile bulusturduklarini söyledi.

Tugba Çinar; “Çanakkale Belediyesi’nce bu yil 5.’si düzenlenen Tohum Takas Senligi’nde Honaz’imiz ve bölgesinde yillardir yetistirilen ata tohumlari tanitma ve takas imkâni bulduk. Ilçemizin farkli mahallelerinde yasayan annelerimiz, teyzelerimiz sandiklarda, tülbentlerde sakladiklari tohumlari bizlere ulastirdilar. 2020 yilinda faaliyete geçirdigimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde bu toplanan tohumlari özenle sakladik ve seralarimizda fideye dönüstürmeyi sürdürdük. Elde ettigimiz Honaz’a özgü Balkan Domatesi, Karakilinç Biberi, Karaçay Fasulyesi gibi yerel lezzetlerimizin yaninda farkli türdeki salatalik, kabak, kavun, karpuz tohumlarini ve fidelerini de yine bu gibi etkinliklerde, festivallerde tekrar vatandaslarimiza ulastirdik. Amacimiz genetigi oynanmamis ürünleri tekrar tarima, üretime kazandirmaktir” seklinde konustu.



“ Yerel tohumlarimiz Balkan Domatesi Ve Karakilinç Biberi büyük ilgi gördü”

Tarimsal alanda gerçeklestirilen projelerle her zaman üreticilerin yaninda olduklarini belirten Honaz Belediye Baskani Yüksel Kepenek, “Tarim alaninda önemli çalismalara imza attik. Her zaman üreticilerimizin yaninda olduk. 2020 yilinda faaliyete geçirdigimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde 1000’i askin ata tohumunun saklanmasini ve üretimini sagladik. Belediyemize ait iki farkli arazide yöremize has özellikleri bulunan domatesleri üreterek vatandaslarimiz ile ücretsiz paylastik. Tüm bu çalismalarimizin yani sira tarim alaninda gerçeklestirilen etkinliklere de katiliyoruz. Bu anlamda Çanakkale Belediyesi tarafindan düzenlenen Yerel Tohum Takas Senligi’ne katilarak, yerel tohumlarimizi ve fidelerimizi Çanakkale’de üreticilerimize dagittik ve ilçemizi tarim alanindaki bu önemli platformda tanitma firsati bulduk. Ilçemizde üretimi yapilan Balkan Domatesi ve Karakilinç Biberi tohum ve fideleri festivalde büyük ilgi gördü’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile