Hong Kong'da Bağımsızlık Yanlıları Gösteri Düzenledi

Hong Kong'da bağımsızlık yanlıları, hapis cezasına çarptırılan siyasi aktivistleri desteklemek için gösteri yaptı.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde bağımsızlık yanlıları, hapis cezasına çarptırılan siyasi aktivistlere destek gösterisi düzenledi.

"South China Morning Post" gazetesinin haberine göre, binlerce kişi, 2014 yılındaki “Şemsiye Devrimi” hareketine katılan ve 6 ila 8 ay hapis cezası verilen üç bağımsızlık yanlısı siyasi aktivist lehine gösteri gerçekleştirdi.

Organizatörler, eyleme katılanların sayısının 40 bin olduğunu iddia ederken Hong Kong polisi sayının 4 bin 300 kadar olduğunu savundu.

Gösteride, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam’a, Özel İdari Bölge’nin Adalet Bakanı olarak görev yapan Rimsky Yuen’i görevden alması çağrısı yapılarak "Siyasi mahkumlara destek” ve “Sivil itaatsizlik suç değildir” sloganları atıldı.

Gösteride, protestocular siyah tişörtler giyerek Şemsiye Devrimi’ne atfen şemsiyeler taşıdı.

Hong Kong Yüksek Mahkemesi, ağustos ayında “Occupy Central” sloganıyla başlayan yasa dışı gösterileri organize ettikleri ve başkalarını da eyleme teşvik ettikleri gerekçesiyle Joshua Wong Chi-fung’a 6, Nathan Law Kwun-Chun’a 8 ve Alex Chow Yong-kang’a 7 ay hapis cezası vermişti.

- Şemsiye Devrimi

Çin, Ağustos 2014'te Hong Kong halkının geçen mart ayında yapılan seçimde kendi liderlerini seçebileceğini söylemiş ancak adayların geniş temsilli bir komite tarafından belirleneceğini açıklamıştı. Bunun üzerine bağımsızlık yanlıları, Hong Kong'da gösteriler düzenlemişti.

"Occupy Central” sloganıyla başlayan olaylar, göstericilerin polisin kullandığı göz yaşartıcı gaza karşı kendilerini korumak için şemsiye açması nedeniyle uluslararası kamuoyunda "Şemsiye Devrimi" olarak adlandırılmıştı.

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile