Hong Kong'da Tiananmen Olaylarini Anma Etkinligi Düzenleyen 9 Aktivist Hapis Cezasina Çarptirildi

Çin'in Hong Kong Özel Idare Bölgesinde, 1989'da Pekin'de yasanan Tiananmen olaylarini anmak için geçen yil düzenlenen etkinliklere katilan 9 aktivistin hapis cezasina çarptirildigi bildirildi.

Aralarinda eski milletvekillerinin de bulundugu 9 kisi “izinsiz bir toplantida yer almaktan” suçlu bulundu.

Aktivistler, 10 aya kadar hapse mahkum edildi.

Her yil düzenlenen mum isigi törenlerinde, Çin ordusunun 4 Haziran 1989'da Pekin'in Tiananmen Meydani'ndaki kitlesel demokrasi yanlisi protestolari siddetle bastirmasi sirasinda ölen ögrenciler aniliyor.

Hong Kong’ta söz konusu törenlerin yapilmasi geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kisitlamalari kapsaminda yasaklanmisti. Yasaga ragmen bu yil da halka açik alanlarda küçük kalabaliklar 1989 olaylarini anmak için toplanmisti.

Ülkede son dönemde 100'den fazla aktivist, ayrilikçilik, terörizm ve yabanci ülkelerin çikarlarina hizmet ettigi iddiasiyla ulusal güvenlik yasasi uyarinca tutuklandi. Tutuklananlar arasinda anma törenlerine katilanlar da yer aldi.

- Tiananmen olaylari

Çin'de Nisan 1989'dan baslayarak 4 Haziran'a kadar süren ve baskent Pekin'deki Tiananmen Meydani'nda güç kullanilarak bastirilan olaylarda resmi olmayan rakamlara göre 2 binden fazla kisi hayatini kaybetmisti.

Demokrasi ve ifade özgürlügü talebi, enflasyon, siyasi bozulma ve yozlasma gibi nedenlerle baslayan protestolara ülkedeki aydin kesim ve ögrenciler basta olmak üzere yogun katilim olmustu.

Olaylarin ilk basladigi zamanlarda hükümet, göstericilere müdahale etmemis ancak protestocularin dagilmamasi üzerine 20 Mayis'ta sikiyönetim ilan edilmisti.

Hükümet, protestocularin taleplerinin karsilanmasinin mümkün olmadigi ve gösterilerin bastirilmasi gerektigi kararina vararak 4 Haziran gecesi tanklar ve askerleri meydana göndermisti.

Güvenlik güçlerinin olaylari bastirirken gerçek mermi kullanmasi sonucu Çin Kizilhaçina göre 2 bini askin kisi yasamini yitirmisti.

Olaylarin tartisilmasi ve anmalara konu edilmesi, Çin'de bugün hala tabu kabul ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile