Hong Kong Polytechnical Üniversitesi Rektörü Prof. Timothy Tong Açıklaması

Hong Kong Polytechnical Üniversitesi Rektörü Prof. Timothy Tong, üniversite olarak bir yıl içinde 60 tane lisans anlaşması imzaladıklarını belirterek, ''Şirketlerin bizim geliştirdiğimiz araçları kullanması için 52 tane patent verdik. Geçen yıl mikro fon uygulaması başlattık. Öğrencilerimize 1,2 milyon dolarlık mikro fon verdik'' dedi.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu kapsamında düzenlenen ''Yükselen Asya Bağlamında Araştırmaya İlişkin İki Bakış Açısı'' başlıklı konferansta konuşan sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Mandal, konferansın Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Timothy Tong ve Xiang Wang ve Sabancı Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlendiğini söyledi.

Konferansta, ''Üniversite-Sanayi İşbirliği'' konulu bir konuşma yapan Hong Kong Polytechnical Üniversitesi Rektörü Prof. Timothy Tong da, 1937'de 70 öğrenciyle eğitime başladıklarını, şuan 30 bin öğrencileri olduğunu kaydetti.

Üniversitenin bu gelişim sürecinde her zaman özel sektörle işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Tong, şöyle konuştu:

''İnşaat, tekstil, gemicilik ve sağlık sektörüyle birlikte çalıştık. Zaman içinde modaya da girdik. Günümüzde turizm ve otelcilik konusunda da eğitim vermeye başladık. Turizmin dünyada yükselen bir değer olduğunu gördük. Sanayi ile bağlantımız her zaman çok güçlü oldu. Elektrikle çalışan bir araç filosuna sahibiz. Bu bir öğrenci projesi olarak başladı, sonra iş adamları bu projeyi geliştirerek bir sektör haline getirdi.

Üniversitemiz genç bir üniversitedir ve bilgi transferine inanıyoruz. Özel sektördeki pek çok ürünümüz, bilginin özel sektöre transfer edilmesinin en güzel örneklerini oluşturuyor. Önceki vizyonumuz çok mütevazı idi. Artık, yeni bir vizyon geliştirdik, çıtamızı biraz daha yükseğe koyup mükemmeliyeti arıyoruz. Biz üniversite olarak eğitim programları ve araştırma yapmak zorundayız. Pratik değeri olan şeyler yapıp, bu alanda lider bir üniversite olmak istiyoruz. 3 yıllık eğitimimizi 4 yıla çıkaracağız. Bunu yapmak için üniversiteler güçlü bir değişim geçiriyor. Yeni personel almak ve yeni tesisler kurmak zorundayız.''

-Öğrencilere 1,2 milyon dolarlık fon-

Tong, müfredatlarına yeni konular eklediklerini belirterek, ''Biz araştırma gelişsin ve bilgiye pratik bir şekilde ulaşılsın istiyoruz. Kanser araştırmaları ve tekstil sektörüyle de ilgili önemli işbirliklerimiz bulunuyor. Nano teknoloji üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversite olarak, bir yıl içinde 60 tane lisans anlaşması imzaladık, şirketlerin bizim geliştirdiğimiz araçları kullanması için 52 tane patent verdik. Geçen yıl mikro fon uygulaması başlattık. Öğrencilerin bu fondan yararlanabilmesi için bir proje gerçekleştirmesi ve seçilmesi gerekiyor. 1,2 milyon dolarlık mikro fon verdik. Üniversitenin geliştirdiği fikri, üretime dönüştürmeye çalışıyoruz. Yatırımcılık kurumu olarak bu konuya destek veriyoruz'' diye konuştu.

-''Çin'de geçen yıl 1,3 milyon patent başvurusu gerçekleştirildi''-

''Fikri Mülkiyetin Ticarileşmesi ve Tartışılması'' başlıklı bir konuşma yapan ''Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP'' ortağı Xiang Wang ise, Çin'in son 30 yılda çok büyük bir dönüşümden geçtiğini vurguladı.

Xiang Wang, ''Sadece kamu sektörü vardı. Özel mülkiyet yoktu. Gelişmekte olan bir ulus olarak, fikri mülkiyet konusunda Çin'de ne oluyor derseniz- Çin'de bir çok ürünün kopyasının yapıldığı düşünülüyor. Ancak bu, bilgi paylaşımı olarak görülüyor Çin'de. Çin pek çok sahte mal üretti, Nike, Ipad ve IPhone gibi. İmalat kurallarını ihlal eden ürünler de üretiyor ama, artık işler değişti. Çin de fikri mülkiyette ciddi bir aşama katetti. Çin'de geçen yıl 1,3 milyon patent başvurusu gerçekleştirildi.

Her bir şehirde fikri mülkiyet mahkemeleri var. Amerika ile fikri mülkiyet ve casusluk konularında en çok ihtilaflı olan ülke yine Çin'' şeklinde konuştu.

Pek çok şirketin üretim tesislerini Çin'e taşıdığına dikkati çeken Wang, Çin'deki fikri mülkiyet savaşlarının dünyadaki bütün şirketleri etkilediğine işaret etti.

''Apple ürünlerinin tamamını Çin'de üretiliyor'' diyen Xiang Wang, ''Apple Çin'deki imalata bağımlı, hiç bir şeyini üretmiyor. Artık Çin'in fikri mülkiyet ihraç eder konuma gelmesi gerekiyor'' yorumunu yaptı.

Her yıl yaklaşık olarak 10 milyon öğrencinin üniversite sınavına girdiği, bilim ve mühendislik alanında eğitim aldığı ve geçen yıl 1 milyon öğrencinin yabancı üniversitelerden kabul aldığı bilgisini veren Xiang Wang, uluslararsı bir üniversite olan Sabancı Üniversitesi'nin de Çin'den pek çok öğrenci çekiyor olması gerektiğini dile getirdi.

Bu arada konferansa, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker ile bu yıl Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri arasına katılan Nobel Ödüllü Ekonomist ve Massachusetts Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter Diamond da katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile