"Uygun fiyat", "yöresel malzemeler", "hızlı servis" ve "özgün" konseptleriyle fark yaratan Horhor'daki lokantalar, kebap severlerin ramazanda en sık tercih ettiği yerlerin başında geliyor.
İftar hazırlıklarının öğleden sonra başladığı kebapçılarda, hazırlanan kebaplar pişirilmek için dolaplarda bekletilirken bir yandan da temizlik yapılıyor ve masalar hazırlanıyor. İftardan bir saat önce masalar tulum peyniri, tereyağı, kırmızı turp, kuru soğan, nar ekşili ezme gibi mezeler, salatalar ve yeşilliklerle donatılıyor. Ayranlar, bakır bardaklarda servis ediliyor.
Rezervasyon yaptırmalarına rağmen yer kalmaz korkusuyla müşteriler, iftara bir saat kala masalardaki yerlerini alıyor.
- Kebaplar, satır kıymasından hazırlanıyor
Bölgedeki kebapçıların büyük çoğunluğu Şanlıurfalı. Diğer işletme sahipleri ise Hatay, Diyarbakır, Gaziantep ve Erzurumlu.
Buradaki restoranların bir kısmı iftardan sahura kadar hizmet verirken bir kısmı da 24 saat açık.
Bu bölgedeki kebap restoranlarının menüsü genellikle aynı. Bu menülerde içli köfte, Adana, Urfa kebapları, patlıcanlı, domatesli, haşhaşlı kebap, ciğer, kuzu ve tavuk şiş, tavuk kanat, beyti, lahmacun, çiğ ve içli köfteler, mercimek çorbası, Şanlıurfa'ya özgü nar ekşili bir salata olan Bostana, ön sıralarda yer alan yemek çeşitleri. Bunların yanı sıra her restoranın kendi özel spesiyali de bulunuyor.
Lokantaların bir kısmı, kebap yapımında kullandıkları etleri İstanbul'daki özel kasaplarından temin ederken bir kısmı, eti Balıkesir, Afyonkarahisar gibi illerden alıyor. Kebaplar, satır kıymasından hazırlanıyor. Baharatlar ve diğer bazı malzemeler ise Şanlıurfa ve Hatay'dan tedarik ediliyor.
- Fiyatlar 25 liradan başlıyor
Ezanın okunmasından kısa bir süre önce çorba servisi başlıyor. Çok hızlı olmalarına rağmen hizmette kusur etmeyen garsonlar, siparişleri karıştırmadan misafirlerinin her talebine cevap vermeye çalışıyor. Şef garsonlar, diğer arkadaşlarına telsizlerle komut yağdırıyor. Boşalan çorba tabaklarının alınmasından sonra kebaplar servis ediliyor. Çay molasının ardından tatlı ikramı başlıyor.
İftarda Urfa, Adana kebapları, ciğer şiş, en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Horhor'da her bütçeye hitap eden menüler var. 1 kişilik iftar, 25 liradan başlayıp 60 liraya kadar çıkıyor.
- "Rezervasyon ile çalışmak zorundayız"
Ciğeristan isimli restoranın yönetim kurulu üyesi Arif Mazı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın kendileri açısından her yıl çok güzel geçtiğini, bu sene ise daha coşkulu olduğunu söyledi. Horhor'da ramazanın bu kadar hareketli geçmesinin kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Mazı, "Ramazan, bu sene harika geçti. Sonuna geliyoruz. Şükürler olsun, bu coşku içinde ramazanı geçirmenin tadı bambaşka. Misafirlerimizi burada ağırlarken, bu coşkuyu onlara yansıtmak, onların yüzündeki mutluluğu görmek, bizi çok mutlu ediyor. Mükemmel geçti" diye konuştu.
Rezervasyon usulü ile çalışmak zorunda olduklarını belirten Mazı, "Bugün, yarın ve ondan sonraki gün de tamamen doluyuz. Buna istinaden, diğer misafirlerimize mahcup olmamak için ramazan ayında rezervasyonla çalışmak zorundayız. Bu ramazan hep böyleydik. Horhor Caddesi'nin her ramazanı böyle. Tüm esnafın durumu da aynı. Misafirlerimiz eksik olmaz" ifadelerini kullandı.
Mazı, menülerinde önceliği ciğere verdiklerini ama diğer kebap çeşitlerini isteyen misafirleri de kırmadıklarını söyledi.
Ciğeri İçel usulü yaptıklarını anlatan Mazı, ciğer şişin tarifini de şu şekilde verdi:
"Kuzu ciğerinden yapıyoruz. Ciğerimiz, Balıkesir'in çok özel yörelerinde yetişen 1 yaşına gelmemiş kuzulardan temin ediliyor. Ustalarımız, küp şeklinde doğruyor ve şişe takıyor. Arasına kuyruk yağı konuluyor. Ciğer, çok hassas bir ürün olduğu için eğer ateşte bir saniye fazla kalırsa yakarsınız. Bir saniye erken çekerseniz çiğ kalabilir. Ustalarımızın marifeti burada ortaya çıkıyor. Horhor'a geliyorsanız ciğer eşliğinde sohbeti ve muhabbeti kaçırmamalısınız. Mezelerimiz çok zengin. Acılı ezme, sumaklı soğan, salata, nane ve maydanoz veriyoruz. Bu mezeleri limitsiz ve ücretsiz veriyoruz."
Mazı, rezervasyon yaptırmalarına rağmen iftara 10 dakika kala masalarına oturmayan misafirlerinin yerlerini kaybedebilecekleri konusunda uyarıda bulundu.
- "İstanbul'un her yerinden insanlar buraya geliyor"
Urfalı Hacı Usta işletmesinin sahibi Mustafa Çiçekler de bereket ayı ramazanın çok iyi geçtiğini kaydetti.
İşlerinin de gayet iyi olduğunu anlatan Çiçekler, "İstanbul'un her yerinden insanlar buraya geliyor. Ünlüsü, ünsüzü herkes burada. Müşterinin her talebini yerine getirmeye çalışıyoruz. Birçok çeşidimiz, zengin bir menümüz var. İftar menümüzün fiyatı 25 liradan başlayıp 60 liraya çıkıyor. İçli köfte, çiğ köfte ve tatlı ikram ediyoruz. Ramazan öncesi 30 çalışanım varken, ramazanda bu sayı 65'e çıktı. Mükemmel bir ramazan yaşadık. rezervasyon olmadan müşteri kabul edemiyoruz. Sahura kadar açığız" şeklinde konuştu.
- "Yemekleri de güzel, kebapları da"
İftarda Horhor'a gelen Hakan Özdemir, internette bu semtteki kebapçılardan övgüyle bahsedildiğini ve buraya ilk kez geldiğini aktardı.
Ağabeyiyle oruç açan Özdemir, "Şiş sipariş ettik. Merak ettik, inşallah güzeldir, beğeniriz. Mezeler çok güzel gözüküyor. Rezervasyon yaptırdık. Burada uygun bir fiyata güzel bir iftar yapmak mümkün" dedi.
Arkadaşlarıyla iftara gelen Hacıbayram Karatekin de Horhor'a sık sık geldiklerini, buradaki mekanların güzel olduğunu vurgulayarak, "Yemekleri de güzel, kebapları da. İki haftada bir geliyoruz. Çorba içeceğiz ve arkasından kebap yiyeceğiz. Bereketli bir ramazan geçirdik. Allahu Teala yardım etti, havalar serin" ifadelerini kullandı.
Ezanın okunmasıyla birlikte yapılan ışık şovunun ardından vatandaşlar oruçlarını açtı.
Horhor'daki Kebapçılar İftarda Dolup Taşıyor
Aksaray Horhor'daki Sofular ve Vatan caddelerinde sayıları 100'e yaklaşan kebapçılar, ramazan ayında yoğun talepten dolayı rezervasyonla müşteri kabul ediyor.