Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selvi Aşker, bölgede sık rastlanan horlama ve uyku bozukluklarının 'uyku apnesi' olabileceğine dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selvi Aşker, horlama ve uyku bozukluklarının bölgede astım ve şeker hastalığı gibi sık görüldüğünü ancak tanısı konulmadığı için hep hastalığın gizli kaldığını söyledi.
Vatandaşların horlamayı bir şikayet olarak görmediği için bu durumu gün içi yorgunluğuna bağladığını ifade eden Dr. Aşker, 'Her gece düzenli horluyorsanız ve gün içinde kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız, sizde 'uyku apnesi' olabilir. Uyku apnesi durumu toplumda astım ve şeker hastalığı kadar sık görülen bir hastalık olmasına rağmen tanısı konulmadığı için gizli kalmıştır ' dedi.
Bölgede hasta sayısında artışın söz konusu olduğunu ifade eden Aşker; uyku bozuklukları, horlama ve uyku apnesi gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklara karşı bölgenin tek uyku laboratuvarında hizmet verdiklerini söyledi.
Uyku laboratuvarındaki polisomnografik kayıtların en temel verileri sağladığını ve uyku bozukluğuna bağlı diğer rahatsızlıkların erken aşamada tespitini kolaylaştırdığını dile getiren Aşker, bunun yanında vatandaşların da uyku apnesi belirtilerini kendilerinin de tespit edebileceğini söyledi.
Şiddetli horlama, gün içinde yorgun ve uykulu hissetme, enerji ve motivasyonda azalma, kilo verememekten dolayı şikayet gibi durumlarda uyku apnesi riskinin olduğuna dikkat çeken Aşker, 'Uyku apnesi tedavi edilmezse düzensiz kalp atışlarına, kalp büyümesine, kalp krizi riskinin artmasına, yüksek tansiyon, aşırı sinirlilik, depresyon ve uykuda ani ölümlere yol açabilir ' diye konuştu.
Uyku apnesinin etkili bir şekilde tedavi edilebildiğini sözlerine katan Aşker, 'Dünyada en yaygın kullanılan uyku apnesi tedavisi 'kesintisiz pozitif nazal basınç' tedavisidir. Uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur. Bu pozitif basınç hava yollarının ve gırtlağın uykuda sürekli açık kalmasını sağlar ve apne ile horlamaları ortadan kaldırır. Düzelmenin etkileri, tedaviden hemen sonra ertesi gün görülür. Horlamalar kesilir, uykuluk hali düzelir, kendinizi dinç ve yeniden doğmuş gibi hissedersiniz ' şeklinde konuştu.
Uyku apnesi tedavilerinden sonra artık düzenli uyuduğunu belirten Adil İpek adlı vatandaş ise, 'Daha önceleri sürekli horluyordum ancak şimdi artık horlamıyorum ve çok rahat uyuyorum ' ifadelerini kullandı.
Horlayanlarda ölüm riski artıyor!
Horlama ve uyku bozuklukları 'uyku apnesi' olabilir.