Çalışmaları inceleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top'tan kazı hakkında bilgi aldı.
Kazı çalışmalarında elde edilen buluntuları da inceleyerek kaleyi gezen Battal, gazetecilere yaptığı açıklamada, buldukları her numuneyi çok iyi ve titiz şekilde değerlendirdiklerini söyledi.
Battal, 'Hoşap Kalesi gibi güzel bir kalenin turizme çok etkin şekilde açılması gerekiyor. Bu konuda daha etkin tanıtımlar yapılmalı.' dedi.
Top ise bu yıl ki kazılarda Osmanlı'ya bağlı Mahmudi Beylere ait olduğu belirtilen alçı süsleme bulgularına rastladıklarını belirtti.
Van'ın 3 katmanlı bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Top, şunları kaydetti:
'En alt katmanda çok tanrılı inanç sistemine ait medeniyetler, bir üst katmanda Hristiyanlar, en üst katmanında ise Selçuklularla gelen İslam medeniyeti ve mimarisi ağırlık gösteriyor. Kalenin mimarisine bakacak olursak, genelde topografyaya uydurulmuş 4 katmanlı bir mimari özellik taşıyor. Kalede 2016 yılından itibaren çalışmalara başladık. Burada mescit bölümüyle daha çok beyin misafirlerini ağırladığı mimari mekanlar bulunuyor. Bu yıl 6 uçtaki burcun içindeki zeminine indik. Burada Osmanlı dönemine ait bulgularla karşılaştık. Urartu bulguları bu zeminde var.'
Hoşap Kalesi'nin hak ettiği yere gelebileceğini anlatan Top, 1979 yılından itibaren kalede koruma çalışmalarının başlatıldığını anımsattı.
Hoşap Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları
Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi'nde kazı çalışmaları devam ediyor.