Van-Hakkari karayolunun 60. kilometresinde yüksek kayalıklar üzerine kurulu olan kartal yuvası görünümüyle yerli ve yabancıların büyük ilgisini çeken kalede, 2007 yılından bu yana Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Hoşap Kalesi’ndeki kazı çalışmalarında çıkan ve o dönem kalede kullanılan seramik süslemelerin İran’dan getirildiğini belirten kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kazı çalışmaları sırasında diğer bir buluntu gruplarını küçük parçalar halinde de olsa sırlı seramiklerin oluşturduğunu söyledi.
Kazdıkları alanın bir çöplüğe dönüştüğü için seramiklerin böyle küçük parçalar halinde çıktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, “Bu seramikler o dönemin hakkında bize fikir veriyor. Daha çok bugün bile olduğu gibi bu seramiklerin İran’da üretilerek buraya getirildi ve buralarda kullanıldı. Kalenin tarihine eş değer 17. ve 18. yüzyıllara ait çeşitli sırlı parçalar. Bunlar işte tek renkli sırlı seramikler. Bu şekilde barbutin tekniğinde yada kazıma tekniğindeki süslemeler olan seramikler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bunlarda kalemizin diğer önemli bir buluntu grubunu oluşturuyor. Bütün buluntuları bir şekilde tek tek fotoğraflayıp bunları bilimsel birer yayın haline getiriyoruz ki bu şekilde tek tek fotoğraflayıp saklama kapları içerisinde bunları envanterliyoruz ve bizim için küçükte olsa çok önemli bulgular” dedi.
Hoşap Kalesi'ndeki Kazı Çalışması
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında tarihi Hoşap Kalesi’nde devam eden kazı çalışmaları sırasında çıkan buluntular tek tek fotoğraflanıp kayıt altına alınıyor.