Hrant Dink Öldürüldüğü Yerde Anıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürüldüğü yerde anıldı.

Kalabalığa seslenen yazar Murathan Mungan, “Bugün aramızda olsaydı Gezi Parkı direnişinde bizlerle saf tutacak, Ezidilerin yanında yer alacaktı” dedi.


Şişli Halaskargazi Caddesi’ndeki Agos Gazetesi önünde 2007 yılında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink, düzenlenen yürüyüşle anıldı. Taksim Divan Kavşağı’nda toplanan binlerce kişi “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz” sloganları eşliğinde Agos Gazetesi’ne yürüdü. Hrant Dink’in öldürüldüğü yere karanfillerle süslendi. Agos Gazetesi’nin penceresinden kalabalığa seslenen yazar Murathan Mungan, “Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından 8 koca yıl geçti. O yıl doğan çocuklar dillendi, okuma yazmayı söktü. Oysa Hrant Dink’in ölüsü, gerçek hikayesi aydınlatılmamış bir cinayetin kurbanı olarak hala bu kaldırımda yatıyor. Dünyayı kaybıyla ıssızlaştıranlar, hatıraları ve emanetleriyle çoğaltırlar ve emanetin başını bekleyen bizler 8 yıldır burada toplanıp adalet ve hakikat arayışımızı dillendiriyor, Hrant’ın ölüsünü, unutkanlığın zalim ellerine teslim etmeyeceğimizi haykırıyoruz. Ayrıca Hrant Dink cinayetini kendi siyasal projeleri için araçsallaştırmaya çalışanların emellerine terk etmeyeceğimizi de belirtmek istiyorum. Bu 8 yıl boyunca adalet yerinde sayarken pek çok şey söylendi, yazıldı, çizildi. Bugüne varıncaya kadar sözler seyrelip azaldı belki ama acılar azalıp, seyrelmiyor. Yerini bulmamış bir adaletin sancısı yüreklerde zonklamasını sürdürüyor, vicdanları sızlatmayı, aklımızı acıtmayı sürdürüyor. Dahası o günden bu yana adlarını tek tek sayamayacağım her yeni kurban ve her yeni ölümle birlikte Hrant Dink bir kez daha burada, bu kaldırımda vurulup öldürülüyor. Aradan geçen 8 yıl boyunca yetişen yeni kuşaklar ve sislenen hafızalar için belki de Hrant Dink’i yeniden anlatmak, yeniden hatırlatmak gerekiyor” diye konuştu.

Mungan, Hrant Dink’in sadece Ermeni halkının bir sözcüsü değil, tüm Türkiye’nin sesi olduğunu belirterek, “Ezilen, dışlanan, sömürülen tüm kesimlerin sesi. Bugün aramızda olsaydı Gezi Parkı direnişinde bizlerle saf tutacak, tarih boyunca 76 kez kıyıma uğramış Ortadoğu’nun en kimsesiz, en sahipsiz halkı olan Ezidilerin yanında yer alacaktı. Hrant Dink yaşamı boyunca kendine ve değerlerine sadık kalmış biri olarak uzlaşmacı ama ödülsüz tutumuyla bu ülkede pek çok şeyi değiştirdi. Hatta ölümü bile çok şey öğretti bize. Hrant Dink’in ölümüyle bu ülke sadece kymetli bir evladını kaybetmedi, aynı zamanda önemli bir gazetecisini de kaybetti. Gazetecilik mesleğinin çok büyük ölçüde haysiyet kaybına uğradığı böyle bir dönemde onun ve onun gibi gazetecilerin yokluğu daha çok hissediliyor. Sırf onun için bile Hrant Dink’in 4’ncü çocuğu olan Agos Gazetesi’ne, onun emanetine de sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mungan’ın konuşmasının ardından pencereye çıkan Hrant Dibk’in eşi Rakel Dink ise anma törenine katılan kalabalığı selamladı. Yapılan törenin ardından gazete binası önündeki kalabalık dağıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile