Hrant Dink Ölümünün 16'Nci Yilinda Kabri Basinda Anildi

Hrant Dink Ölümünün 16'Nci Yilinda Kabri Basinda Anildi

16 yil önce ugradigi silahli saldiri sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink, mezari basinda düzenlenen törenle anildi.

Istanbul Sisli’de 19 Ocak 2007 günü ugradigi silahli saldiri sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink için saat 11.00’da Balikli Ermeni Mezarligi’ndaki mezari basinda anma töreni düzenlendi.

Düzenlenen törene, esi Rakel Dink, çocuklari, kardesleri ve sevenleri katildi.

Dink’in kabrinin üzerine çiçeklerin birakildigi törende, dualar okundu.

Ne olmustu

Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Istanbul’da bir banka çikisi Sisli Halaskargazi Caddesi üzerindeyken 17 yasindaki Ogün Samast tarafindan silahla vurularak öldürüldü. Cinayetin ardindan Samsun’a kaçan Samast, 34 saat sonra Samsun Otogari’nda yakalanarak gözaltina alindi. Daha sonra sorgulanan Samast, cinayeti Yasin Hayal’in talimati ile isledigini söyledi.



Hrant Dink’in öldürülmesine iliskin 20 Nisan 2007’de Samast ile cinayetin azmettiricileri olduklari iddiasiyla Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarinda bulundugu 18 sanik hakkinda Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’nde dava açildi. Birlesen dosyalarin da davaya eklenmesiyle sanik sayisi 20’ye yükseldi.

Mahkeme, 25 Ekim 2010’daki durusmada Samast’in cinayetin islendigi sirada 18 yasindan küçük olmasi gerekçesiyle dosyayi ayirarak Istanbul 2. Çocuk Agir Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bu mahkemece, 25 Temmuz 2011’de Ogün Samast 22 yil 10 ay hapis cezasina çarptirildi.

Mahkeme, ilk kararini 17 Ocak 2012’de vererek 4 saniga çesitli suçlardan cezalar verdi, hiçbir sanik örgüt suçundan ceza almadi ve sanik Erhan Tuncel tahliye edildi. Daha sonra bu karar Yargitay 9. Ceza Dairesi tarafindan bozuldu ve Tuncel, 24 Ekim 2013’te tutuklandi.

Davada Hrank Dink cinayetinin dogrudan FETÖ tarafindan yapildigina dikkat çekilmisti

Hrank Dink cinayetinin dogrudan Fethullahçi Terör Örgütü (FETÖ) tarafindan yapildigina dikkat çekilen davada ise karar 26 Mart 2021’de verildi.

Istanbul 14.Agir Ceza Mahkemesi, cinayetin FETÖ amaçlari dogrultusunda islendigine karar verdi. 76 sanigin yargilandigi davada 33 sanik hapis cezasina çarptirildi. O dönem Emniyet Istihbarat Daire Baskani olan Ramazan Akyürek ve Istanbul Emniyeti Istihbarat Sube Müdürü olan Ali Fuat Yilmazer ’anayasayi ihlal’ suçlarindan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirildi. Davada 6 kisiye daha tutuklama karari çikarken, 29 sanik beraat etti. Ayrica Samast, Tuncel ve Hayal için FETÖ üyeliginden suç duyurusunda bulunuldu. Öte yandan FETÖ elebasi Fetullah Gülen’in de aralarinda bulundugu 13 sanigin ise dosyasi ayrildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile