Hristiyan Aleminin En Önemli Isimlerinden Aziz Vlas'in Anit Mezarinin Yapimina Baslandi

Hristiyan Aleminin En Önemli Isimlerinden Aziz Vlas'in Anit Mezarinin Yapimina Baslandi

Hristiyan aleminin en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen ve Avrupa’da 1200 kiliseye ismi verilen Aziz Vlas’a anit mezar yapimina baslandi.

Hristiyanlik tarihinin önemli isimlerinden birisi olan Aziz Vlas’in Sivas’ta Kaleardi Mahallesi’nde bulunan temsili mezarin inanç turizmine kazandirilmasi için çalisma baslatmisti. Daha önce temsili mezarin bulundugu alanda arkeologlar tarafindan yapilan kazi çalismalarinda sona gelindi. Fransa ve Ispanya gibi bazi Avrupa ülkelerinde çok sayida çocuga ismi verilen, adina çok sayida kilise ve manastirin ithaf edildigi Aziz Vlas’in mezar yeri ile ilgili proje basladi.

Sivas Belediyesi tarafindan baslatilan çalismalar çerçevesinde söz konusu alana çevre düzenlemesi ve Aziz Vlas’in anit mezar yapimi baslatildi.

“Aziz Vlas’in 280 ve 316 yillari arasinda yasadigi tahmin edilmektedir”

Sanat Tarihçi Onur Aydin, Aziz Vlas’tan bahsederek, “Azizi Vlas göz ve bogaz evliyasi olarak bilinmektedir. Kendisi hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafindan taninan bir kisiliktir. Kendisi Hz. Isa’nin dinine inanmayanlar tarafindan öldürülmüstür. Aziz Vlas’in 280 ve 316 yillari arasinda yasadigi tahmin edilmektedir. Burada kendisine ait oldugu düsünülen mezar alaninda insanlar tarafindan ziyaret ediliyordu. Burada bir çevre düzenlenmesi yapiliyor, çevre düzenlenmesi bittikten sonra hem Aziz Vlas’in mezar alaniyla ilgili çalismalar bitmis olacak hem de Sivas turizmine katki saglayacak bir alan olusturulacak” dedi.



“Buraya bir anit mezar yapilacak”

Aydin, alana anit mezar yapilarak ziyarete açilacagindan bahsederek, “Buraya bir anit mezar yapilacak. Anit mezar hem yabanci hem de yerli turistler tarafindan ziyaret edilebilecek. Burada daha önceden de bir mezar alani vardi ama kimse tarafindan bilinmiyordu, sadece mahalle sakinleri tarafindan biliniyordu. Bu çalismayla birlikte mezar yapisi daha da ön plana çikartilarak turizme kazandirilacak, ziyarete açilacak” diye konustu.



“Sivas’ta din turizminin de canlanacagini düsünüyoruz”

Aydin, Aziz Vlas anit mezarinin Sivas’ta din turizmini artiracagini söyleyerek, “Bu çalismalar 2021 yilinda müze baskanligi tarafindan baslatildi. Burada deneyimli bir ekip kazi çalismalarina basladi ve kazi çalismalarinin sonuna dogru gelmis bulunmaktayiz. Bundan sora projenin ziyarete açilmasi için hizli bir çalisma yapilacak ve turizme kazandirilacak. Burada tarihi kalintilar var, bu kalintilar içerisinde ortaçag dönemine ait duvarlar var o dönemde kullanilan tandirlar var. Bu çalismalarla birlikte bu kalintilar da korunacak. Bu çalismalarin sona ermesiyle beraber Sivas’ta din turizminin de canlanacagini, buraya ziyaretler olacagini ve turistlerin gelecegini düsünmekteyiz. Sivas turizmi için hayirli ugurlu olmasini diliyorum ”ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile