Hristofyas: Umut ederim ki adamız birleşir ve tüm yabancı askerler gider

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimtirs Hristofyas, devam eden müzakerelerden beklenen sonucun alınmasıyla birlikte adadan tüm yabancı askerlerin ayrılması

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimtirs Hristofyas, devam eden müzakerelerden beklenen sonucun alınmasıyla birlikte adadan tüm yabancı askerlerin ayrılması temennisinde bulundu. Sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşunun ve bağımsızlığının 50. yıldönümü kutlamalarında konuşan Hristofyas adada barışın hakim olmasıyla beraber yabancı askerlerin gideceğini iddia etti.

Sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşunun ve bağımsızlığının 50. yıldönümü dolayısıyla Güney Lefkoşa'daki ''Hacıyosif'' caddesinde askeri geçit töreni düzenlendi. Tören alayını selamlayan Rum lider Dimitris Hristofyas'ın yanında Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ve Kıbrıs Savunma Bakanı Kostas Papakostas yerlerini aldı. Törene Rum Başpiskopos Hrisostomos ve yetkililerin yanı sıra diplomatlar ve vatandaşlar katıldı.

Rum lider Hristofyas, Rum ordusunun yaya ve zırhlı birlikleri ile Yunan alayı Eldik'in ye aldığı geçit töreninin ardından yaptığı konuşmada, 'Kıbrıs cumhuriyeti için gurur duyduğunu' ifade ederek, ''Kıbrıs cumhuriyetini korumak için emir alan Rum milli muhafız ordusu için gururluyuz." ifadelerini kullandı.

Rum ordunun Kıbrıs'ı savunma düzeninde olduğunu belirten Hristofyas, Türk ordusunun ise saldırı düzeninde olduğunu iddia etti. Rum lider, ''Ümit ederim ki devam eden müzakerelerden beklenen sonuç alınır, Kıbrıs sorunu çözülür, yurdumuz yeniden birleşir, Türk ve tüm yabancı askerler Kıbrıs'tan çekilir ve 'yerleşikler' (Türkiye kökenli KKTC vatandaşları) sorununa son verilir.'' temennisinde bulundu.

Müzakerelerden sonuç alınması halinde, 'Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların ortak malları olan Kıbrıs cumhuriyetinin kuruluşunu ortaklaşa kutlayacaklarını' kaydeden Hristofyas, müzakerelerin verimli sonuçlanması halinde Kıbrıs'ta huzurun ve barışın hakim olacağını iddia etti.

21 pare top atışının yapıldığı törende Rum birliklerin yanı sıra Ada'da garantörlük hakkı bulunan Yunan askerleri de boy gösterdi.

Rumlar ve Türklerin 1960 yılında birlikte kurdukları Kıbrıs Cumhuriyeti 1974 yılındaki barış harekatının ardından bölünmüştü

Hristofyas, kuruluş yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda da, Kıbrıs Rum tarafının ayrılma ve taksimi kesinlikle kabul edemeyeceğini söyledi. Rum lider, 'Kıbrıs cumhuriyetinin geleceğini garanti altına alan tek yolun Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların ortak mücadelesi olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum yönetimi Savunma Bakanı Kostas Papakostas da Türk askeri adada bulunduğu sürece, Rum ordusunun Rum halkının beklentilerine karşılık verebilmek için silahlanacağını söyledi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın da kutlamalar katılmak üzere bugün Kıbrıs Rum kesimine geleceği belirtildi.

Hristofyas bugün Lefkoşa'daki yabancı misyon şeflerine resepsiyon verecek. Rum lider, akşam saatlerinde düzenlenecek etkinlikte de bir konuşma yapacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile