Hrw, Kürt Yönetiminden Özür Diledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), Arap sığınmacıların evlerine dönüşüne izin vermemekle suçladığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) özür dilediği belirtildi.

IKBY Mülteciler Masası Sorumlusu Dindar Zebari, AA muhabirine yaptığı basın açıklamasında, bir raporunda Kürt yönetimini, Sünni Arapların evlerine dönüşüne izin vermemekle suçlayan HRW'nin özür dilediğini söyledi.

HRW'den bir heyetin Erbil'de kendilerini ziyaret ederek, raporlarının hatalı olduğunu kabul ettiklerini belirten Zebari, "HRW'nin raporunda özellikle evlerine dönmek isteyen Sünni Arapların, Kürdistan hükümeti tarafından engellendiği ifade ediliyordu. Kürdistan yönetiminin bu yönde bir siyaset izlediği iddiası vardı. Ancak HRW yetkilileri, hatalarını kabul etti. Çünkü söz konusu rapor, birkaç lokal kaynağa dayandırılarak hazırlanmıştı. HRW, yetkilileri 11 yıldır insan hakları raporları hazırladıklarını, özür diledikleri tek adresin Kürdistan hükümeti olduğunu bildirdiler" dedi.

Kürt bölgesinin, Irak'ın güneyinden kaçan onbinlerce vatandaşa ev sahipliği yaptığını anlatan Zebari, "Bunlar Musul, Diyala ve Tikrit'ten çatışmalar nedeniyle kaçan Sünni Araplardır. Hatasını fark eden HRW, bundan sonraki raporlarında bu durumu işleyeceğini söyledi" diye konuştu.

Irak'ın güvenli limanı olarak kabul edilen Kürt Bölgesel Yönetimi'nin üç ili Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de Iraklı, Suriyeli ve İranlı yaklaşık 1 milyon 300 bin sığınmacının bulunduğu belirtiliyor. Kürt yönetimi, çatışma bölgelerinden kaçan Şii Arap ve Türkmenlerin, Bağdat, Kerbela ve Necef'e gitmelerine yardımcı oluyor. Sünni Arapları ise çoğunlukla kendi bölgesine kabul ediyor. Ancak DAEŞ militanlarının "sığınmacı" adı altında Kürt bölgesine geçişlerinin engellenmesi için kontrol noktalarında sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. Ayrıca Arap sığınmacıların Kürt bölgesinde ev tutabilmesi ve oturum izni alabilmesi için kefil isteniyor. Sığınmacılar, Kürt yönetiminin güvenlik politikasını yumuşatmasını istiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile