HSYK 3. Dairesinin toplantısıyla ilgili gazetecilere bilgi veren Yandırmaz, dün tedbiren görevden uzaklaştırılan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında, müfettişlerce başlatılan soruşturmanın devamına karar verdiklerini bildirdi.
Müfettişlerin resen başlattığı soruşturmalarda HSYK 3. Dairesinin soruşturmayı durdurma veya devamına karar verme yetkisi bulunduğunu hatırlatan Yandırmaz, bu hakimlerle ilgili soruşturmanın devamı yönünde karar aldıklarını söyledi.
Kararı oy çokluğuyla aldıklarını aktaran Yandırmaz, bundan sonra müfettişlerin soruşturmayı tamamlayarak, raporlarını hazırlayacaklarını, bu rapora göre, hakimler hakkında karar vereceklerini ifade etti.
Hakimlerin, Anayasa ve kanunlara göre görevini ifa etmek zorunda olduklarını vurgulayan Yandırmaz, "Hakim de olsa kanunda kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanması mümkün değildir. Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında ne işlem yapılacağı yasalarımızda belli. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir" dedi.
Yandırmaz, yaptıkları incelemede, İstanbul'daki 29 ve 32. asliye ceza mahkemelerinde görev yapan hakimlerin, "kanunda kendilerine tanınmayan yetkileri kullandıkları ve kanuna aykırı davrandıkları" yönünde delillere ulaştıklarını anlattı.
- "Karar müfettiş raporu doğrultusunda alındı"
Yandırmaz, müfettiş raporlarında, "hükümeti devirmeye teşebbüs"le suçlanan polislerle hakimlerin "fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri" değerlendirmesinin yer aldığının hatırlatılması üzerine, soruşturmaya devam edilmesi kararının müfettişlerin raporu doğrultusunda alındığını belirtti.
"Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında, HSYK gereğini yapacaktır. Bunu herkesin bilmesi lazım" diyen Yandırmaz, asliye ceza mahkemesi hakiminin görevlerinin kanunda açıkça belli olduğunu vurguladı.
Metin Yandırmaz, "2. Daire açığa aldığına, biz de soruşturmanın devamına karar verdiğimize göre ortada kanuna uygun olmayan işler var demektir" diye konuştu.
- "Paralel devlet yapılanması terör örgütü" incelemesi
Metin Yandırmaz, bir başka soru üzerine de "Paralel devlet yapılanması terör örgütü (Fetullahçı terör örgütü)" isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturdukları iddiasıyla yapılan ihbar üzerine HSYK 3. Dairesince dosya açıldığını ve ortaya çıkabilecek sair hususların müfettiş tarafından incelenmesine karar verildiğini hatırlattı.
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ adıyla terör örgütünün varlığının kabul edildiğini", terör örgütünün tanımının yapıldığını anımsatan Yandırmaz, konuyla ilgili sürecin devam ettiğini kaydetti.
Yandırmaz, "Biz konuyla ilgili müfettişi görevlendirdik. Yargı içinde yapılanması var mı yok mu diye. Kaç elemanı var bunu bilemezsiniz. Böyle bir yapılanma var mı müfettiş incelemesi sonucunda ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.
Metin Yandırmaz, HSYK 2. Dairesi tarafından dün tedbiren görevden uzaklaştırılan Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Habil Kahraman hakkında daha önce soruşturma izni verdiklerini dile getirdi.
- "HSYK, en seri şekilde ne gerekiyorsa yapacaktır"
HSYK'nın görevinin başında olduğunu vurgulayan Başkanvekili Yandırmaz, şöyle dedi:
"Bunu herkes böyle bilsin. En seri şekilde ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır, yapacaktır. Şu ana kadar yaptı, bundan sonra da yapacaktır. Hakim ve savcılar, kanunu uygulamakla görevli. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hakim, savcı kanun dışına çıkarsa ülkede kaos olur. HSYK olarak buna müsaade etmeyiz. HSYK çalışıyor, merak etmeyin. Kim kanun dışına çıkarsa hakkında mevzuat gereği ne gerekiyorsa yapılır. Kimse tereddüt etmesin."
Metin Yandırmaz, İzmir'de usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan iki emniyet müdürünü tahliye eden İzmir Hakimi Serdar Ergül hakkında da soruşturma izni verdiklerini bildirdi.
(Bitti)
Hsyk'dan Soruşturma Kararları (2)
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında, HSYK'nın gereğini yapacağını, bunu herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.