Huawei Baskan Yardimcisi Zhou, Veri Depolamadaki Yenilikleri Anlatti

Huawei Baskan Yardimcisi Dr. Peter Zhou, sirketin veri depolamayi yeniden tanimlayacagi kriterleri 6 maddede siraladi.

Almanya’nin baskenti Berlin’de düzenlenen Huawei Yenilikçi Veri Altyapisi Forumu 2024’te, Huawei Baskan Yardimcisi ve ayni zamanda sirketin Veri Depolama Ürün Grubu Baskani Dr. Peter Zhou, ‘Veri Uyanisi Çaginda Veri Depolamayi Yeniden Tanimlamak’ sunumuyla Huawei’nin son çalismalari hakkinda bilgi verdi.

Zhou, yapay zekanin yalnizca performans, güvenilirlik ve veri paradigmasina degil, ayni zamanda ölçeklenebilirlik, sürdürülebilirlik ve veri yapisina odaklanarak geleneksel veri depolamayi bozmaya çalistigini söyledi.



Huawei’nin bir takim yeniliklerle veri depolamayi yeniden tanimlayacagini da sözlerine ekleyen Zhou, su maddeleri siraladi:

“Ultra performans: Huawei, depolama performansini geleneksel depolamaya kiyasla 10 kat artiriyor. Depolama alani ayrica PB/sn cinsinden bant genisligini ve 100 milyon IOPS’yi destekleyerek tüm üretken yapay zeka sürecinin verimliligini büyük ölçüde artiriyor.

Veri esnekligi: Yenilikçi mimari ve teknolojiler %99,9999’luk yüksek güvenilirligi artirir. Yerlesik fidye yazilimi algilama motoru, tespit dogrulugunu %99,99’a yükseltir. Yapay zeka egitimi sirasinda kontrol noktasi kurtarma süresi bile bir dakikadan daha kisa bir süreye indirildi.

Yeni veri paradigmasi: Çok boyutlu tensör verileri, akilli bir arama motoru araciligiyla hizli veri erisimini destekleyecek sekilde etkinlestirildi. Retrieval-augmented generation (RAG) teknolojisi, büyük yapay zeka modellerinde halüsinasyonu ortadan kaldirmak için yerlesik bilgi tabaniyla birlikte çalisir.

Ölçeklenebilirlik: Tek bir depolama kümesi EB düzeyinde kapasite için genisletilebilir ve her motor, depolamaya yakin bilgi islem için daha fazla GPU, DPU veya NPU ile ölçeklendirilebilir.

Sürdürülebilirlik: Depolama ortamlari ve cihazlardaki yenilikler, olaganüstü depolama enerji verimliligi (1 watt/TB’den az) ve depolama yogunlugu (1 PB/U’dan fazla) sagladi.

Veri yapisi: Depolama meta veri yönetimi ve arama özellikleri, küresel veri görünürlügü ve yönetilebilirliginin yani sira 10 kat daha verimli veri tasinabilirligi saglar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile