Hububatta Sari Pasa Dikkat!

Hububatta Sari Pasa Dikkat!

Erzincan’da son günlerde yogun olarak görülen yagmurlarin ardindan hububat ekili sahalarda sari pas hastaligina karsi dikkatli olunmasi yönünde uyari geldi.

Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nden yapilan yazili açiklamada hava sicakliklari ve nem oraninin sari pas için uygun bir ortam olusturdugu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarini gezerek kontrol etmeleri istendi.

Erzincan’da 2023 yili verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda bugday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilisi gerçeklesmisti. 2024yili üretim yilinda bu alanlarda da çok büyük bir degisim beklenmiyor. Özellikle sulu tarim yapilan ekim alanlarinda kontrollerini sürdüren Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri çiftçileri uyardi.

Konu hakkinda açiklama yapan Erzincan Il Müdürü Murat Sahin, "Hastalik belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Bugday tarlalarinda ilkbaharda 10-15 derece hava sicakligi ve yüksek nem hastalik için uygun sartlari olusturuyor. Yapraklarin üst yüzeyinde makina dikisi seklinde ve sari renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dagilimi rüzgarla olmaktadir. Hastaligin siddetli oldugu yillarda sporlar, basaklarin kavuz ve kilçiklari üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sik ekim yapilmamalidir. Bugday tariminda iyi hazirlanmis alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabanci ot mücadelesi zamaninda yapilmalidir. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapilmalidir. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapilmamalidir” dedi.

Çiftçilerin çesit seçerken; pasa dayanikli bugday çesitleri ile üretim yapmasi gerektigine dikkat çeken Il Müdürü Sahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektigini söyledi.

Kimyasal mücadelede ise bugdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldügünde ve hava sartlari uygun oldugunda (% 90 nem ve 15-20 derece sicaklikta) hastaliga karsi ruhsatli bitki koruma ürünleriyle uygun hava sartlarinda uygulama yapilmasi gerektigini kaydeden Sahin, Ayrica üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasindaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektigini söyledi.



Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürü Murat Sahin, "Bu kapsamda bugday tarlalarinda sari pas görülen alanlarda bayrak yapraga kadar bulasiklik olmadan ve parsel içine etmen yayilmadan üreticilerimizin en yakin Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne basvurmalari gerekmektedir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile