ÇOMÜ Öğretim Elemanı ve Hitabet Uzmanı Gökhan Bayram, Çanakkale Barosu’nun davetlisi olarak ‘Avukatlık ve Konuşma Teknikleri’ konulu konferans verdi. Konuşmaya ilişkin yazılmış faydalı kitaplar üzerinden konuşmanın nasıl daha iyi hale getirilebileceği örneklerle açıklandı. Konuşulacak konuları unutmaktan konuşmada kullanılacak yöntemlere, psikolojik tekniklerden ikna yöntemlerine birçok konuda avukatlara pratik öneriler sunuldu.
Bayram, avukatlık mesleğinin konuşmayla çok ilişkili bir meslek olduğuna dikkat çekerek hukuk fakültelerine konuşma dersi konulması gerektiğini belirtti.
102 yıl önce yazılan Hitabet Dersleri kitabını gösteren Bayram, “O zamanlarda bile böyle ders vardı. Avukatlığın anlamı güzel konuşma demektir. Hukuk fakültelerinde bu konuya ilgi yoktur. Konuştuğum avukatların en büyük sıkıntısı budur. Duruşmada çok konuşamayabilirsiniz. Peki müvekkilinizle de mi konuşmuyorsunuz?” dedi.
Konuşma Öncesi Kafeinden Uzak Durun
Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan ile çok sayıda avukatın katıldığı programda konuşma korkusuna da değinildi. Gökhan Bayram, derin nefes alınması durumunda ruha ve zihne tehlikede olunmadığı mesajını verildiğini belirtti.
Bayram, konferansında “Hedefe kendinizi değil dinleyicilerinizi koyun. Destekleyici bir iç ses kullanın. Olumlu hayaller kurun. Karşınızdaki kişileri ve aktaracağınız konuyu sıradanlaştırın. Kişisel bakım, egzersiz, yediğiniz bazı yiyecekler heyecanınızı azaltır. Konuşma öncesi kafeinden uzak durun. Kaslarınızı gerin ve gevşetin. Canlılığınızı ve kendinizden emin halinizi koruyun” dedi.
Soruların yanıtlanması ile devam eden programın bitiminde Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan tarafından, Bayram’a plaket takdim edildi.
Hukuk Eğitiminde Hitabet Dersi Konmalı
ÇOMÜ Öğretim Elemanı ve Hitabet Uzmanı Gökhan Bayram, avukatlara ‘Konuşma Teknikleri’ konulu konferans verdi. Bayram, hukuk fakültelerinde hitabet dersi konulması gerektiğini söyledi.