Hukukçular “Milli İradeyi Ortaya Koyan Sivil Bir Anayasa” Dedi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, topluma dayatılan bir anayasanın olduğunu ve bunun bir an evvel sivilleşmesi ve demokratikleştirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, topluma dayatılan bir anayasanın olduğunu ve bunun bir an evvel sivilleşmesi ve demokratikleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından organize edilen Anayasa Sempozyumunda “Yeni Bir Anayasa Nasıl Olmalı?” sorusu tartışıldı. Hukuk alanında yetkin isimlerin bildirilerini sunduğu sempozyumda TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmasını Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan’ın yaptığı sempozyumda, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kaşıkçı, yeni bir anayasa nasıl olmalı konusunda öncelikli zihinsel bir değişimin olması gerektiğini söyledi. Anayasayı uygulayan zihniyetin sağlıklı bir zihniyet olması durumunda mevcut anayasanın bile işe yarayacağını ifade eden Prof. Kaşıkçı şunları söyledi: “Anayasa hususunda birçok konu tartışılıyor. Asıl olan insanların eğitilerek bu bilgilere sahip olmalarının sağlanmasıdır. Yeni bir anayasada toplumun her kesimi ile iletişim halinde olmak ve anayasayı bu şekilde ortaya koymak gerekli. Zihinsel değişimler ortaya koyarsak ileri demokrasiyi sağlayabilir, anayasal sorunları aşabiliriz. Bu değişim olmadığı taktirde istediğiniz anayasayı yapın bir anlamı olmayacaktır.”

ASIL SORUN YORUM SORUNU

Sempozyuma katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ise, topluma dayatılan bir anayasanın olduğunu ve bunun bir an evvel sivilleşmesi ve demokratikleştirilmesi gerektiğini söyledi. Kuzu, gelişmiş ülkelerde anayasaların kısalığına vurgu yaparken Türkiye‘de bunun yanlış algılandığını ifade etti. Burhan Kuzu, “Biz bu kısalık uzunluk konusunu hep yanlış algılıyoruz. Biz de kısa yazalım biz de gelişmiş oluruz fikri hâkim. Kısa yazmakla gelişmiş olunmuyor. Gelişerek kısa yazılıyor. Olayları tersinden okumaya çalışıyoruz maalesef.” dedi.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, bir süre daha mevcut ‘kazuistik anayasa’ ile devam edileceğini ifade etti. Demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olmakla kimsenin sorununun olmadığını; asıl sorunun yorum sorunu olduğuna dikkat çeken Kuzu, Milli iradeyi ortaya koyan bir anayasanın iyi bir anayasa olduğunu ifade etti.

Konuşmasında oldukça esprili bir üslup kullanan Burhan kuzu, Fatih Üniversitesi‘nde kafasına yumurta yemeden gideceğini umut ettiğini söylerken salondaki herkesi güldürdü. Kürsüde su bulamayınca ise, “Siyasetçi olunca suyunu da kesiyorlar” dedi.

Üç oturum halinde yapılan sempozyumda; Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem, Plato MYO Müdürü Prof. Dr. Atilla Yayla, Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Anayasa Hukukçusu Osman Can, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Berat Özipek bildirilerini sundular.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile