Cemil Çiçek, Sadullah Ergin ve Hüseyin Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Başbakan Danışmanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, Anayasa değişiklik taslağı paketiyle ilgili İstanbul'da basın bilgilendirme toplantısı yapıyor. Swiss Otel'de, basın yayın kuruluşlarının yönetici ve genel yayın yönetmenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı başladı. Toplantı öncesi basın mensuplarının kısa bir görüntü almasına izin verildi.
Toplantıda 42 medya kuruluşunun temsilcisi yer aldı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin 'Bizim taslağımızda Bakan daire toplantılarına katılmaz. Yargı bağımsızlığını geriye götürecek bir tane husus söylenirse, özür dilerim. AİHM'e müracaatları azaltmak için pakette bireysel başvuru hakkı var. AK Parti paket konusunda kendinden emin, hazırlığımız tamdır' dedi.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, paketin Anayasa'ya aykırı olup olmadığı yönündeki düşüncelere " Bu düşünceye saygılıyız, Anayasa Mahkemesi ancak şekil yönünden denetler" diye konuştu.
Cemil Çiçek görüşmenin ardından şu açıklamaları yaptı:
"Hem siz hem de medya yöneticileri katıldığı için teşekkür ediyoruz. Çok faydalı oldu önemli bir katılım oldu. Bu tartışmaların sağlıklı bir zeminde yürüyebilmesi açısından biz taslağın içeriğine ilişkin bilgi sunduk. Eski durum nedir eğer bu taslak teklif haline gelip yasalaşırsa durum ne olacaktır, AB uygulamaları nelerdir gibi bilgiler sunduk.
İnanıyorum ki sağlıklı bir zeminde bu tartışma sürdürülecektir. Yorum katılanlara aittir. Bugünkü toplantı bu maksatlıdır. Sorulan sorulardan da önemli anlamda değerlendirmelerde bulunduk. İstiyoruz ki bu metin ilavelerle katkılarla değişikliklerle en iyi noktaya getirilsin. Bunun için hem meslek örgütlerinden talebimiz bu. Pazartesi gününden bu yana yazan, münakaşa eden herkes ile görüşmeye çalışıyoruz. Bunlardan istifade ile önümüzdeki günlerde en son şeklini verip çok fazla da geciktirmeden TBMM'ye teklif olarak sunmayı planlıyoruz.
Henüz daha somut olarak bize intikal etmiş bir husus yok. Yapılan açıklamalar daha çok siyasi açıklamalar. Bizim beklentimiz teklif niteliğindedir. Burası yanlıştır şundan dolayı ben olsam şöyle yapardım gibi eleştiriler bizim için daha önemlidir. Hukuki düzenlemenin hukuk kavramları ile hukuki dayanakları ile ortaya koyup danışmak yerine bir türlü yeteri kadar faydasını göremediğimiz siyasi zeminde bunu tartışırsak faydası olmaz.
HUKUKİ TEKLİFLER DAHA ETKİLİDİR
Meslek örgütlerimiz siyasi partilere göre önde görülüyor. Onlar bu taslakta şunlarda olsa daha iyi olurdu gibi öneride bulunuyorlar. Demek ki bir hukuki düzenleme yapılırken siyaset söylemek saygıdeğerdir ama hukuki teklifler daha fazla katkı sağlar.
Daha taslak noktasındayız. Bu yetki bize ait bir yetki değil. TBMM'ye ait bir yetkidir. Meclise ait yetkiye ilişkin bir şey söyleyemem.
Paketin eksik olduğuna katılıyoruz. Şu bakımdan katılıyoruz aslında parti olarak kişisel olarak da 5 madde dışında yepyeni bir anayasadır ama realiteler Meclis'e sunulan tekliflere baktığınızda bu ilk bizim teklifimiz talebimiz değil. Bu pakete karşı olumsuz tavır içerisinde olan siyasi partilerimizinde metinleri var. Çıtayı çıkardığımızda getirilen her teklif eksiktir. Bu süreçle ilgili örgütlerimizden gelen teklifleri de değerlendireceğiz. Madde sayısı daha da artabilir.
Geçmişte yaptığmıız açıklamalar var. Dokunulmazlık yasama sorumsuzluğudur. Dışardan bir algılamadır ve dokunulmaz dediğiniz kişilerin de dokunulmadık yanı kalmamıştır. "
Hukuki teklifler daha etkilidir
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, kamuoyuna sunulan Anayasa değişikliği paketini anlatmak üzere basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ile buluştu.