Hükümet, Çocuk Refahını Yükseltmek İçin 'ölçekli' Çalışmalar Yürütecek

Hükümet, Çocuk Refahını Yükseltmek İçin 'ölçekli' Çalışmalar Yürütecek

Hükümet, 'Çocuk Refahı Göstergeleri'nin belirlenmesinde ulusal bir çerçeve oluşturma sürecini başlattı.

Hükümet ve UNİCEF'in ortaklaşa yürüteceği çalışma ile çocuk refahını artıracak doğru politikalar belirlenecek. Bu kapsamda düzenlenen konferansa katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Aile ve Sosyal Politakalar Bakanı Fatma Şahin, hükümetin hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikaların merkezinde çocuğun ve kadının olacağına dikkat çekti.
Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile UNİCEF ‘Çocuk Refahı Konferansı’ düzenledi.

Ankara Dedeman Otel'de gerçekleşen konferansta Türkiye’de ‘Çocuk Refahı Göstergeleri’nin belirlenmesinde ulusal bir çerçeve oluşturmak için harekete geçen söz konusu kurum ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi. Konferansın açılışını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptı. Konferansa ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çocuk Haklarını İzleme Komite Başkanı Türkan Dağoğlu ve UNİCEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban da katıldı.

Bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye’deki sosyal politikaların nereden nereye geldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin politikalarının artık sadece Türkiye’yi değil, dünyada yankı uyandırdığını kaydeden Yılmaz, UNİCEF ile ortaklaşa yapılan projelere değindi. Yılmaz, UNİCEF’in kişi başı gelirde 13 bin doları yakalayan ülkelerde çalışmamasına rağmen Türkiye’deki çalışmalarına devam etmesi yönünde anlaştıklarını belirtti.

Türkiye’nin sosyal devlet olarak güçlendiğini vurgulayan Yılmaz, ekonomik büyümede her şeyin insan için yapıldığını ifade etti.

Son 10 yılda bir taraftan ekonomiyi büyütürken aynı zamanda sosyal devlet anlayışını kağıt üzerinde bırakmadıklarına değinen Yılmaz, ilk defa hayata yansıdığını, insanların bundan faydalanabildiğini söyledi.

Sosyal desteklere de dikkat çeken Yılmaz, özellikle bu yardımlarına kadına ve çocuğa yönelik olduğunu şöyle özetledi: "Örneğin, KÖYDES diye bir program uyguladık. Eve suyu olmayanlara su götürdük. Eve suyun kimi götürdüğünü düşündüğünüzde programın kimin hayatına daha çok değdiğini görürsünüz. Yine engelliler için yapılan çalışmalarda, engellilere kimin baktığını, ilgilendiğine baktığımızda sosyal anlayışın kime yansıdığını daha iyi görürüz."
"10 YIL ÖNCE 4.3 DOLARIN ALTINDAKİ NÜFUS YÜZDE 30'DU ŞİMDİ YÜZDE 2.8"
Mutlak yoksullukla mücadelede, bundan 10 yıl önce 4.3 doların altında olan nüfus oranının yüzde 30’ların üzerinde olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, 2012 yılındaki oranın yüzde 2.8’e kadar düştüğünü ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda bu rakamları sıfırlamayı hedeflediklerini aktaran Yılmaz, böylelikle Türkiye’nin artık mutlak yoksullukla mücadele eden bir ülke olmaktan çıkarak sadece yoksullukla mücadele eden bir ülke konumuna geleceğini bildirdi. 10. kalkınma planını hazırladıklarını kaydeden Yılmaz, planın 2014-2018 dönemini kapsadığını, programa yine insanı odak noktası olarak göreceklerini söyledi.

İnsana yapılan yatırımların misli ile geri döndüğünü ifade eden Yılmaz, insana dayalı strateji ile yenilikçiliği, rekabet gücünü arttırmak istediklerini dile getirdi.
Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de refahın ölçülebilirliğinin önemine işaret ederek, "Çocuklar için refahı nasıl ölçeceğiz, kadınlar için şiddeti nasıl ölçeceğiz? Bunların hepsi bir termiloji. Bulunduğumuz ve gideceğimiz yeri belirlemek açısından da çok önemli." ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK İLE 'ÇETUS' PROJESİ
Çocuklar için yapılan çalışmaları anlatan Şahin, çocukların koğuş sisteminden alınıp, birebir ilgilenebilen bir sisteme geçildiğini söyledi.

Sevgi evlerine 3 bin 100 çocuğun yerleştirildiğini aktaran Şahin, 2014 yılı hedeflerinin koğuş sistemini tamamen sona erdirmek olduğunu bildirdi. Aile temelli çocuk politikalarının önemine vurgu yapan Bakan Şahin, bu kapsamda verilen desteklere ve projelere işaret etti. Şahin, sosyal desteklerin 10 yılda 10 kat arttığının da atını çizdi. Kadın ve çocuk projeleri ile nüfusun 2023 ve 2071 hedeflerine genç ve dinamik ulaşmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Şahin, bugün çocuklar için önemli bir paket üzerinde çalıştıklarının altını çizdi. Şahin, yine TÜBİTAK ile birlikte ‘ÇETUS’ diye bir proje ürettiklerini, projenin alt yapısını 40 mühendisin hazırladığı bilgisini verdi.
UNİCEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban, son birkaç ay içinde bile önemli gelişmeler tanık olunduğunu belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı her çocuğun bir ailesi olabilmesi için çok başarılı bir koruyucu aile kampanyası başlattığını söyledi.

Yine ortaöğretimin zorunluluğu hale getirildiğinin altını çizen Abulaban, çocuk ve kadınların karşılaştıkları zorlukları, hak ihlallerini takip eden, şikayetlerini gözeten ve gerekli tedbirleri alıp bunları takip etmek üzere bir kamu denetçilik kurumunun kurulduğuna dikkat çekti. Ayulaban, Türkiye’nin çocukları için yaptıklarının birçok ülkeye örnek teşkil edeceğine inandığını dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile