Hükümlüler Çocuklar Için Ahsap Oyuncak Üretiyor

Hükümlüler Çocuklar Için Ahsap Oyuncak Üretiyor

Kütahya Tavsanli T Tipi Kapali ve Açik Ceza Infaz Kurumu’ndaki ahsap atölyesinde isyurtlari faaliyetleri kapsaminda egitim alan hükümlüler, bir yandan meslek edinirken bir yandan da çocuklar için ahsap oyuncak üretiyor.

Hükümlü ve tutuklularin meslek edinmelerini saglamak, mevcut mesleklerini gelistirmek, rehabilite olmalari ve tahliyelerinden sonra topluma kazandirilmalari amaciyla faaliyet gösteren Adalet Bakanligi, Ceza Infaz Kurumlari ile Tutukevleri Isyurtlari Kurumu bünyesindeki atölyelerde birçok alanda mesleki kurs ve egitimler veriyor.

Hükümlü ve tutuklular ahsap oyuncak ustasi oldu

Tavsanli T Tipi Kapali ve Açik Ceza Infaz Kurumunda 2018 yilinda Isyurtlari Kurumu bünyesinde faaliyete geçirilen ahsap atölyesinde bulunan hükümlü ve tutuklular, ahsap oyuncak üretimine yönelik meslek ve sanat ögreniyor. Atölyede görevlendirilen 20 hükümlü ve tutuklu, ustalar tarafindan verilen oyuncak üretimiyle ilgili egitimin ardindan ustalik belgelerini aliyor. Böylece meslek edindirilen hükümlü ile tutuklular, atölyede çocuk ve engellilere yönelik ahsap oyuncak üretimi yaparken, tahliyelerinden sonra da meslek sahibi olma imkani buluyor.

“Burada içimizdeki sevgiyi, yasantiyi, umudu rengarenk oyuncaklara yansitiyoruz”

Ceza infaz kurumundaki atölyede çalisan hükümlülerden A.R. ceza infaz kurumuna girdikten sonra mesleki kurslara katilarak ahsap oyuncak ustasi oldugunu kaydetti.

Aldigi egitimlerle kendi hayatina yol çizmeye çalistigini anlatan hükümlü A.R., sunlari söyledi:

“Ahsap atölyesine gelmeden önce hayata küsmüs, beklentisi olmayan, yasamak istemeyen biri gibi hissediyordum. Ama is yurtlarinin açmis oldugu bu atölye ve ceza infaz kurumumuzun yapmis oldugu girisimler sayesinde kendimize geldik, hayatimiza renk kattik. Burada içimizdeki sevgiyi, yasantiyi, umudu rengarenk oyuncaklara yansitiyoruz. Oyuncaklari üretmekten, küçük çocuklara, topluma kazandirmaktan çok mutluyum. Burasi diger hükümlüler için de umut. Özgüvenimi yükselten ve gelecege umutla bakmami saglayan bir meslek grubuna girdigimi düsünüyorum. Bize bu imkani saglayan Isyurtlari Kurumuna, ceza infaz kurumu idaresine, devletimize ve atölye personeli seflerimize tesekkür ediyorum. Bizim hayata daha olumlu, güzel ve umutla bakmayi ögrettiler.”

Saglikli ve güvenli oyuncaklar Türkiye’nin dört bir yaninda satisa sunuluyor

Birinci sinif kayin ve çam agaçlarindan islenerek yapilan oyuncaklarin üretiminde insan sagligina zarari olmayan su bazli boyalar kullaniliyor. Atölyede hükümlü ve tutuklular tarafindan 30 çesit oyuncak üretiliyor. Bu ürünler, Türkiye genelindeki Isyurtlari Kurumu Satis Magazalari basta olmak üzere özel sektör firmalarina da gönderiliyor.

Tavsanli T Tipi Kapali ve Açik Ceza Infaz Kurumu Müdürü Ceyhun Çiftçi, ahsap oyuncak atölyesinde verilen egitimlerle meslek edindirilen 20 hükümlünün çalistigini söyledi.

Çocuklar için güvenli ve saglikli oyuncaklar ürettiklerini belirten Kurum Müdürü Çiftçi, “Amacimiz kurumumuzda barindirmakta oldugumuz tutuklu ve hükümlülere bir meslek ögretmek, disariya çiktiginda suç islemekten alikoymak ve bir daha suç islenmesini önlemek. Hükümlü ve tutuklular isyurtlari atölyelerinde aldiklari belgelerle disarida çok daha kolay is imkani bulabiliyor” ifadelerini kullandi.

“Hükümlülerin hayatina dokunmak bizi mutlu ediyor”

Oyuncak atölyesinde sef olarak görev yapan Infaz ve Koruma Memuru Ibrahim Bülbül ise, hükümlü ve tutuklularin el isçiligi ile ürettigi oyuncaklarin tamamen dogal malzemelerde yapildigini belirtti.

Atölyede ham olarak disaridan gelen agaci küçük parçalar halinde isleyerek oyuncaklar tasarladiklarini ifade eden Bülbül, “Ahsap oyuncak atölyemizde ilk etapta 5 hükümlü vardi, su anda 20 hükümlü ve tutuklu çalisiyor. Hükümlü ve tutuklular, atölyemiz sayesinde sosyallesip topluma kazandirilirken, kendisini gelistirerek disari çikiyor. Atölye sefi olarak ögrenmis oldugum tüm bilgileri burada çalisan hükümlülere elimden geldigince ögretmeye çalisiyorum. Onlarin hayatina dokunmak beni çok mutlu ediyor, onlari daha çok mutlu ediyor. Ellerinde bir meslek var, artik hayata daha umutla bakabiliyorlar” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile