Hüma Hatun Sokagi'nin Tamamin Kadinlardan Olusan Esnafi, Ahilik Kültürünü Yasatmaya Çalisiyor

Hüma Hatun Sokagi'nin Tamamin Kadinlardan Olusan Esnafi, Ahilik Kültürünü Yasatmaya Çalisiyor

Sivas’in Divrigi ilçesinde bulunan ve restorasyonu 2019 yilinda tamamlanan Hüma Hatun Sokagi’nda, ahilik kültürü kadinlar tarafindan devam ettiriliyor. Birçok yönüyle Türkiye’de ilk olan sokak, görenleri büyülüyor.

Sivas’in Divrigi ilçesinde bulunan ve 2019 yilinda restorasyonu tamamlanarak hizmete açilan Hüma Hatun Sokagi, birçok yönüyle Türkiye’de ilk olma özelligine sahip. 12 Kadin isletmecinin çalistirdigi sokak, gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Tarihi yapilara uygun olmasi amaciyla dis cepheleri kaplanan sokak görenleri büyülüyor.

Ahilik kültürünü benimseyen ve yasatmaya çalisan kadin isletmeciler, her Pazartesi sabahi Bâciyân-i Rum yemini okuyarak dükkânlarinin kapisini açiyor. Hayvansal gida, kuru gida, hediyelik esya, asevi, tasfirin ekmegi gibi 12 isletmeyi bünyesinde barindan sokak, ilçe turizmine ve ekonomisine de katki sunuyor.

“Sürekli dayanisma içerisindeyiz”

Hüma Hatun Sokagi’nda esnaflik yapan Yaren Akkaya, ilk defa görenlerin önce sasirdigini daha sonra mutlu oldugunu belirterek su ifadelere yer verdi: “Biz sürekli dayanisma içerisindeyiz. Gelen misafirlerimizi çok güzel bir sekilde karsiliyoruz. Kadinlarin çalismasi çok daha iyi, aktif bir rol oynuyoruz. Burasi bizim sahamiz ve burada çok aktifiz. Gelen misafirleri çok iyi bir sekilde agirlayip, memnun olacagi sekilde gönderiyoruz. Burasi da hayvansal gida üzerine. Keçi peyniri, koyun peyniri, bal, kuru kaymak gibi ürünler satiyoruz.”

“Tarz olarak turizme uygun sokak”

Sokakta hediyelik esya isletmeciligi yapan Fatma Tepe Seker ise proje bir sokak olduguna vurgu yaparak, “Burasi Divrigi için bir ihtiyaçti. Daha öncesinde esnaflar kapali oluyordu. Biz her gün açiyoruz. Tarz olarak turizme uygun sokak. Gelenler genelde çok memnunlar. Hanimlarin çalistirdigi çarsiymis diye özellikle gelip görüyor, alisveris yapiyorlar. Hüma Hatun; 1700’lü yillarin sonu, 1800’lü yillarin basinda ilk vakif kuran hanimefendi. Divrigili kendisi. Bu sokakta o ailenin vakfinin sokagi. O yüzden de sokaga ismi verildi” diye konustu.



“Ahilik yeminini sürdüren kadin esnaflariz”

Sokakta çayhane isletmeciligi yapan Seher Yazici ise sunlari kaydetti:

“Divrigi Pilavi’miz, firin ekmegimiz, kuru gidamiz var. Gözlememiz, sac ekmegimiz, hayvansal gidalarimiz var, çayhane ve serbethane var. Asevi ve hediyelik esyalarimiz var. Bu sokaga gelenler çok mutlu oluyorlar. Kadinlarin isletmeci olmasindan küçücük bir yerde 12 kadinin çalismasindan mutlu olduklarini söylüyorlar. Bizlerden de memnun kaliyorlar. Yeminimiz Bâciyân-i Rum yemini. Ilk açildiginda bu yemini ettik, bismillah dedik ve basladik. Bu Konya’dan, Haci Bektas’tan, Nevsehir’de yaygin bir yeminmis esasinda. Ahilik yeminini sürdüren kadin esnaflariz"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile