Sakarya merkezli Türkiye'nin ilk Humik Madde Derneği, toprağın humus kısmında bulunan ve binlerce yılda oluşan humik madde hakkında, kamuoyunda bilinç oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı ve Humik Madde Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tutar, Sakarya'da 6-9 Haziran tarihlerinde humik maddenin geleceğini tartışılacağı bir kongre düzenleneceğini söyledi.
Türkiye'de humik asitle ilgili çalışanları bir araya getirmek, tanıtımlar ve toplantılar yapmak için Humik Madde Derneği'ni kurduklarını hatırlatan Tutar, ''Humik asit, 1800'lü yılların sonlarından itibaren ciddi bir şekilde Amerika, Almanya, Macaristan, Polonya ve Rusya'da, Brezilya'da, Japonya'da çok yoğun bir şekilde çalışılan bir madde. Bu konuda on binlerce çalışma yapılmış. Humik madde, toprağın humus kısmında bulunan, tamamen organik bir madde. Türkiye'de de nispeten ziraat alanında çok ciddi çalışmalar yapılıyor, ancak henüz halkımız humik asidi bilmiyor. Humik asidi zehirli bir şey zannediyor'' dedi.
Zengin humik madde kaynağına sahip olan Türkiye'nin, bu konuda bir politika belirlemesi gerektiğine dikkati çeken Tutar, oluşması uzun zaman alan humik maddelerin 50 yıllık projelerle piyasaya sürülmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin tarım yapılabilir topraklarının yüzde 90'ının verimsiz olduğunu savunan Tutar, şu bilgileri verdi:
''Humik maddelerin en önemli kulanım alanı tarımdır. Tarıma ne gibi katkı sağlıyor- Tarımda kendine yeterli bir ülke gibi görünsek de birkaç yıl sonra tarım alanları bize yetmeyecek, dışa bağımlı hale geleceğiz. Kıraç topraklarımızı verimli hale getirmek için humik asitle kıraç toprakların harmanlanması gerekiyor. Bu şekilde toprağın organik içerik miktarı artar, bunun yanında humik asidin sağladığı su tutma, havalandırma kapasitesi, bitkilerin ihtiyacı olduğu besin ve köklendirmeyi hızlandırması gibi özelikleri açısından faydalı olacaktır''
Tutar, kömür yataklarının üzerindeki tabakanın yüzde 70-80 oranında humik asit içerdiğini söyledi.
Türkiye Kömür İşletmeleri'nin mevcut humik asit kaynaklarını değerlendirmek amacıyla humik asit üretmeye başladığını bildiren Tutar, humik asidin GDO'lu ürünlerin alternatifi olabileceğini belirtti.
Sağlığa zararlı olduğu savunulan GDO'lu ürünlerdeki amacın ürünlerin verimi ve raf ömrünü arttırmak olduğuna işaret eden Tutar, şunları söyledi:
''Humik asitle tarım yaparsanız, GDO'lu ürünlere ihtiyaç duymadan, organik ürünlerinizi aynı kalitede, aynı sağlıkla ve verimle üretebilirsiniz. Hiç GDO'ya ihtiyaç duymadan, daha sağlıklı ürünler elde edersiniz. Sağlıklı ürünler kullanırsak, kendimiz de sağlıklı oluruz. Humik asidin hiçbir yan etkisi yok. Humik asit, tamamen organiktir. Topraktan geliyor, tamamen doğal. Organik tarım yapmak isteyen vatandaşlar bunu kullanamıyor. Niye- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'organiktir sertifikası' alınamadığı için. 'Organiktir sertifikası' verilmesi gerekiyor. Tüm organik tarım üreticilerinin humik asidi kullanmaları gerekiyor. Türkiye'deki firmalar humik asit kaynaklarını yurt dışındaki firmalara satıyor. Yurt dışındaki firmalar da işleyip Türkiye'ye satıyor, kaynaklarımızı iyi değerlendiremiyoruz. Hem de kaynaklarımız tespit edilemiyor' '
Humik Madde Derneği Başkanı Prof. Dr. Tutar Açıklaması
Toprağın humus kısmında bulunan humik asidin, raf ömrü ve verimliliği arttırmak için genetiği değiştirilen ürünlere ''organik'' alternatif olabileceği belirtildi.