Hurdaları 'İşe Yarar' Hale Getiriyor

Salihli Endüstri Meslek Lisesi'nin 17 yaşındaki öğrencisi Ramazan Çetin, babasının bisiklet tamirhanesindeki hurdaya ayrılmış parçalardan elektrikle çalışan bisiklet, ATV gibi araçlar yapıyor.

Salihli Endüstri Meslek Lisesi Teknik Makine Bölümü öğrencisi Çetin, eğitimi dışında kalan zamanların bir bölümünü babasının bisiklet tamirhanesinde geçirerek yardım ederken, kendi becerilerini de geliştiriyor. İş yerinde hurdaya ayrılmış malzemeleri işe yarar hala getirmeye çalışan Çetin, atıl haldeki bisiklet ve ATV'yi elektrikle çalışır duruma getirdi.
AA muhabirinin görüştüğü Çetin, hurda ve atıl durumdaki malzemeleri kullanılabilir hale getirme gibi bir tutkusunun bulunduğunu, babasına ait bisiklet tamirhanesinde bu yönde çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek şöyle konuştu:
"Babamın iş yerinde atıl vaziyette olan ve benzinle çalışan bir motosiklet vardı. Bunu elektrikle çalışır hale getirmek için kolları sıvadım. Motosikletin tüm parçalarını söktüm, bir çoğunu değiştirdim farklı bir model hazırladım. Benzinle çalışan aksamını değiştirerek yerine elektrik sistemi ilave ettim. Yaklaşık 45 gün süren çalışmamın ardından motosikletin her türlü fonksiyona sahip, saatte 60 kilometre hız yapabilen ve yaklaşık 6 saat kesintisiz yolculuk yapabileceğim bir elektrikli bisikletim oldu."
Çetin, çift akülü elektrikli bisikleti 500 liraya mal ettiğini, benzerlerinin piyasaya 2 bin 500 lira civarında satıldığını bildirdi.
Daha önce babasının iş yerinde bulunan hurda bir bisikleti elektrikle çalışır hale getirdiğini, ayrıca benzinli olduğu için çok masrafı bulunan ATV tipi aracı da elektrikle çalışır hale getirdiğini kaydeden Ramazan Çetin, babası imkan verdiği sürece iş yerinde bu tür çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Elektrik ve elektroniğe büyük ilgisinin olduğunu, eğitimine devam etmeyi hedeflediğini ifade eden Çetin, hurdaları işe yarar hale getirme konusundaki en büyük yardımcısının ise 14 yaşındaki kardeşi Gökdeniz olduğunu belirtti.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile