Marmara Denizi’nin karsi karsiya oldugu kirlilik tehdidi ve müsilaj krizinin sonucunda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin öncülügünde yerel yönetimlerden sivil toplum kuruluslarina, bilim insanlarindan özel sektöre kadar çok paydasli Marmara Denizi Eylem Plani Haziran 2021’de ilan edildi. Eylem plani içerisinde de Marmara Denizi’ni sagligina kavusturma misyonuyla Marmara Denizi Bütünlesik Stratejik Plani’nin olusturulmasi kararlastirildi. Bu çerçevede farkindalik olusturmak amaciyla 8 Haziran Marmara Denizi Günü ilan edildi. Bu çerçevede Marmara Belediyeler Birligi, Kocaeli Valiligi, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü, Kocaeli Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Balikçilik ve Orman Müdürlügü ortakliginda Gölcük Degirmendere Vapur Iskelesi’nde biyoçesitlilik temasinin vurgulandigi program düzenlendi.
Yapilan çalismalarda 9 günde 5 ton atik çikarildigi belirtildi. Çalismalar yapilirken denizden çikarilan bazi ilginç esyalar da sergilendi. Özellikle denizden çikarilan market arabasini görenler saskinlik yasadi. Etkinlik, denizden toplanan hayalet aglarin çikarilmasiyla son buldu.
“Marmara’nin farkli noktalarinda bu çalismalar gerçeklestiriliyor”
Marmara Denizi Günü ve yapilan çalismalarla ilgili bilgiler veren Marmara Belediyeler Birligi ve Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, “Marmara Denizi günü aslinda müsilajla ilgili çalismalar çerçevesinde ilan edilen eylem basliklari takip edilirken ortaya atilan fikirlerden biriydi. Marmara Denizi günü ilan edelim, o gün bir yandan farkindalik çalismalari gerçeklestirelim, diger yandan da eylem basliklarina tekabül eden konularla ilgili birtakim etkinlikler gerçeklestirilelim denmisti. O çerçevede yürütülen bir çalisma. Su anda Marmara Belediyeler Birligi olarak Marmara’nin tamaminda farkli farkli noktalarda bu çalismalar gerçeklestiriliyor. Belediyelerimizle ve ilgili kamu kurumlariyla koordine olduk. Biz burada, onlar kendi bulunduklari bölgelerde denizden hayalet aglari çikartiyorlar. Hayalet aglarin denizden uzaklastirilmasi konusu, eylem planinda Tarim Bakanligi’nin görev alanina giriyordu. Tarim Bakanligimiz, Il Tarim Müdürlügümüz araciligiyla su anda Marmara’nin tamaminda bu faaliyete öncülük ediyor, belediyelerimizle birlikte. Eylem basligina tekabül eden diger alt basliklarda da gerek farkindalik çalismalari gerekse diger etkinlikler hayata geçiriliyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde baslatilan etkinlikler bugüne kadar devam etti. Yaklasik yüz kadar etkinlik, bazilari sempozyum, bazilari farkindalik çalismalari, bazilari da burada gördügünüz gibi eylem basliklarina dönük çalismalar olarak devam ediyor” diye konustu.
“Denizden çikan garip seyler görmüstük, market arabasinda mantik aramamak gerekiyor”
Denizden çikan bazi esyalarin bir mantigi oldugunu fakat market arabasi çikmasinda mantik aranmamasi gerektigini vurgulayan Baskan Büyükakin, “Simdiye kadar denizden çikan garip seyler görmüstük. Mesela ayakkabi çikiyor, bir mantigi da var. Ayakkabiyi denize düsürmüs olabilir insanlar. Teknelerle denize açildiklarinda ayakkabilari denize düsmüstür diyorsunuz. Ya da lastik çikiyor mesela. Büyük traktör lastikleri, vapur iskelelerinde lastikler bagli. Onlar yanasan tekneleri muhafaza etmek ya da iskeleyi muhafaza etmek için oraya takildi. Zaman içinde onu baglayan halat kopmustur, lastik kopmustur. Bir mantik yürütüyorsunuz. Fakat az önce surada baktim mesela market arabasi var, market sepeti var. Bunun artik söyle yorumlanmasi da garip geliyor, ‘Adam marketten alisveris yapti. Arabayla vapur iskelesine kadar tasiyordu, iskelede denize düsürdü’ falan gibi bir mantik belki aranabilir ama mantik aramamak gerekiyor. Mantik arattirmasinlar. Marmara’ya sahip çiksinlar demek istiyorum. Bu deniz hepimizin, Marmara hepimizin. Zaten bu hashtag adi altinda bir faaliyetle baslatilmisti. Biz sadece burada temizlik yaptigimizda, sadece burada evsel atiklari tamamen ileri biyolojik aritmadan geçirip denize biraktigimizda Marmara’daki bütünlesik problem çözülmüs olmuyor. Diger taraftan bu yapilmadigi takdirde o zaman denizdeki kirlilik devam ediyor. Marmara’yi koruma çalismalari beraber yürütülmesi gereken çalismalar. Birilerinin yapip digerinin yapmadigi durumda mesele hallolmuyor maalesef. Onun için Marmara’nin tamaminda koordinasyon halinde çalisma konusunda da hem Marmara Belediyeler Birligi hem Çevre Bakanligi büyük bir koordinasyon saglamak için de gayret gösteriyor” ifadelerini kullandi.
Hurdalik Degil, Izmit Körfezi'nin Dibi
Kocaeli’nde 8 Haziran Marmara Denizi Günü çerçevesinde Degirmendere sahilinde hayalet aglar çikarildi. 9 günde 5 ton atigin denizden çikarildigi çalismalarda, denizden çikan garip esyalar da vatandaslara gösterilirken market arabasi saskinlik uyandirdi.



















