Tunca Nehri'nin yanında yer alan ve 6 yıldır süren kazı çalışmaları sırasında, Osmanlı dönemi kanalizasyon sistemi, saray mutfağına ait araç gereçlerin yanı sıra Hürrem Sultan'ın kullandığı parfüm şişelerinin de bulunduğu Edirne Sarayı kazı alanı, ören yerine dönüştürülerek koruma altına alınacak.
Edirne Yeni Saray Kazısı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen kazıların 6'ncı sezonunun başladığını söyledi.
Kazı çalışmalarında önemli mesafeler katedildiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:
"2009 yılından bu yana devam eden çalışmalar kapsamında, saray yapılarından kum kasrı, saray hamamı ve saray mutfağı arkeolojik kazısı ve restorasyonu tamamlandı. Ayrıca saray rölevelerinin tamamı alındı, fotoğraflarla belgelendi. Edirne Sarayı'nın üç boyutlu animasyonu dışında Bahçeşehir Üniversitesi yayınlarından saray kazısında yapılanlar ve yol haritasının anlatıldığı bir kitap yayımlandı."
- "Surlar ortaya çıkarılacak"
Özer, bu yıl sarayı çevreleyen surların ortaya çıkarılacağını, Namazgah Çeşmesi çevresinde kazı ve restorasyon çalışması yürütüleceğini söyledi.
Saray ve kazı alanını korumaya yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirten Özer, şunları anlattı:
"Saray çevresini ören yeri ilan etme çalışmaları sürüyor. Bu durum saray kazı alanının korunmasına yardımcı olacak. Hazırlık çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Edirne Sarayı Ören Yeri Projesi'ne altyapı oluşturmak üzere haritalandırma çalışmalarını bu yılki kazı programımız dahilinde kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz. Proje çerçevesinde restorasyonu tamamlanan saray mutfağının da bu yıl işlevlendirilmesini bekliyoruz."
- Edirne Yeni Sarayı
Tunca Nehri kenarına kurulan Edirne Sarayı'nın yapımına, II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet, sarayı yeni yapılar ekleyerek genişletti.
Topkapı Sarayı'na benzer bir yerleşim planına sahip Edirne Sarayı, büyük meydanlar etrafında konumlanan değişik işlevli yapılarıyla Türk saray mimarisinin genel karakterini yansıtmaktadır. İnşasının ardından Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı, IV. Mehmet'in sünnet şöleni gibi pek çok önemli olaya tanıklık eden saray, Osmanlı-Rus Savaşı'nda önemli oranda tahrip edildi.
Savaş sırasında cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği ve cephanenin Ruslar'ın eline geçebileceği düşüncesiyle dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle havaya uçuruldu.
Saraydan günümüze mutfağı, Babüssade, Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Fatih Köprüsü, Adalet Kasrı, Kanuni Köprüsü, Su Maksemi, Şehabeddin Paşa Köprüsü, Namazgahlı Çeşmesi, Av Köşkü gibi yapılar ulaşabildi.
Saray, 2009'da başlatılan kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.
Hürrem Sultan'ın Parfüm Şişelerinin Bulunduğu Saray Korunacak
Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi Osmanlı'nın yükselme dönemi padişahlarına ev sahipliği yapan Edirne Sarayı'nın kazı alanı ören yeri haline getirilecek.