Hurşit Tolon: Çuval protestosu beni yaktı

Hurşit Tolon: Çuval protestosu beni yaktı

Ergenekon davasında ceza alan isimlerden emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Türk askerinin başına 2003'te çuval geçirilmesini protesto ettiği için cezalandırıldığını öne sürdü.

Silivri Cezaevi'nde Ergenekon davasında ceza alan isimlerden CHP Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'u ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan çarpıcı bir iddia ortaya attı. Tezcan, Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan Tolon'un görüşmede,'2003 yılında Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayını protesto etmek için ABD'de yapılan bir törene katılmaması nedeniyle cezalandırıldığını'söylediğini aktardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ergenekon davasında çeşitli hapis cezalarına çarptırılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a, cezaevinde bayram ziyaretinde bulundu.

TOLON'UN ÇUVAL İDDİASI

Görüşmede Hurşit Tolon'un kendisine, "Bana sivil toplum örgütlerinin toplantılarına niye katıldığımı soruyorlar. Bundan dolayı ceza verdiler" ifadesini kullandığını aktaran Tezcan, Tolon'un dile getirdiği bir iddiayı da şu şekilde anlattı:
Faizler yükselirken en avantajlı Konut Kredileri burada!

"Hurşit Tolon gözaltına alındığında 129 CD'ye el konuluyor evinde. Bunlardan 111'i iade ediliyor. Bunları çıkarttığınızda 18 CD'nin ellerinde olması gerek ama 21 CD var. 3 tane CD ilave edilmiş. Bu 3 CD, hiçbir arama tutanağında yok. Müebbet hapis cezasına çarptırıldığı bilgilerin bu CD'lerde ele geçtiği iddia ediliyor. Tolon,'Bende bulmadıkları sahte CD ile beni müebbete mahkûm ettiler'diyor.'Bu, çuval geçirilmesine karşı ABD'de protesto edip Türkiye'ye dönmemin intikamıdır'diyor.'Ben Türk askerine çuval geçirildiğinde ABD'deydim. Burada ilk tepkiyi gösteren ve geri dönen komutandım. Bunun bedelini, hesabını böyle sordular'diyor.'Ben ayakta ölmeye ant içtim, diz çökerek ölmeyeceğim. Bu mahkemelere, bu adaletsizlikere diz çökmeyeceğim'diyor."

Tolon'un sözünü ettiği'Çuval Olayı'nedir?

Çuval olayı, 4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde karargâh kurmuş bulunan (bir binbaşı komutasında) 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun ve Türkmen mihmandarlarının Irak'taki işgal kuvvetlerinin bir parçası olan Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı'na bağlı askerlerce ve yanlarında peşmergelerin de bulunduğu bir ortamda, sürpriz bir baskın sonucu derdest edilmeleri ve başlarına çuval geçirilmek suretiyle götürülüp 60 saat süresince alıkonularak sorguya çekilmeleri hadisesini tanımlamak için kullanılan terim...
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile