Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 47. duruşmasında Tolon, savunmasının ardından mahkeme heyeti ve avukatların sorularını cevaplandırdı. Zirve Yayınevi’ndeki cinayetlerle hiçbir bağlantısı bulunmadığını ileri süren Tolon, davada kendisine yöneltilen suçlamaların iç ve dış güçlerin bir komplosu olduğunu iddia etti. Balyoz, Ergenekon gibi davalarda, subayların sıkça dile getirdiği gibi askeri görevleri sırasında yaptıklarını anlatan Tolon, suçlamaları redderken, orduda en fazla madalya alan subay olduğunu savundu.''Cumhuriyet'in kuruluşunda görev almış bir dedenin torunu ve Cumhuriyet'in emanet edildiği kişilerden biriyim.” diyen Tolon, İlker Çınar’a müfteri, iddialarını ise iftira olarak nitelendirdi. Beraatını talep eden Tolon, haklarının iadesini istedi.
“CİNAYETLERİN İŞLENDİĞİ GÜN MALATYA’DAYDIM”
Cinayetlerin işlendiği gün, 18 Nisan 2007 günü İnönü Üniversitesi'nde bir konferansta bulunduğunu aktaran Tolon, Malatya'ya gelişinde dönemin rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve eşleriyle havaalanında çiçekle karşılandığını, geceyi orduevinde geçirdikten sonra sabah Iğsız'ı ziyaret ettiğini ifade etti.
Iğsız'ın, kendisini askeri törenle karşıladığını kaydeden Tolon, daha sonra İnönü Üniversitesi'ne geçerek, '21. Yüzyılda Kuşatılmış Türkiye' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldığını, ildeki menfur cinayeti ise yerleşkedeki akşam yemeğinde öğrendiğini savundu. Tolon, Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa'nın, ''Emekli bir orgeneralin askeri törenle karşılanması normal midir?'' sorusu üzerine, ''Bu bir usuldür. Emekli de olsa bir komutan ilk kez ziyaret ettiği birlikte törenle karşılanır.'' dedi.
“JİTEM’İ DUYMADIM”
Mahkeme Başkanı Kısa, iddianamedeki suçlamaları hatırlatarak, JİTEM'in varlığını sordu. Tolon, bu soruya, ''Ben böyle bir yapı hiç görmedim. Temasım olmadı. Varlığını bilmem. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde böyle bir yapı olamaz.'' diye konuştu.
Çapraz sorguda müdahil avukatları, Tolon’un ‘iç ve dış güçlerin komplosu’ ifadesindeki 'iç ve dış güçlerden kastının ne olduğu?' sorusunu yöneltti. Tolon, ''Bu bir yorum sorusudur. Ama illa örnek istiyorsanız; Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayında ABD'de görevli bir subaydım. Olayı duyduğum anda eşimi kolundan tutarak, Türkiye'ye döndüm.’’ cevabını verdi. Tolon’un mahkemedeki ifadesi, bir iş günü sürdü. Tolon’un ifadesinin ardından mahkeme, talepler üzerine ara karar vermek için 5 dakika duruşmaya ara verdi. Ara kararın ardından mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaları nedeniyle Tolon'un, hafta sonuna kadar sürmesi beklenen duruşmalardan bağışık (muaf) tutulmasına karar verdi .
Hurşit Tolon’un Savunması Bir Gün Sürdü
Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davanın sanıklarından emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon, savunmasını bir günde tamamladı.