Hüseyin Gülerce: 'İstikrar adına bu sonuç iyi oldu'

Hüseyin Gülerce: 'İstikrar adına bu sonuç iyi oldu'

Zaman Gazetesi Yazarı Hüseyin Gülerce, Barack Obama'nın ikinci kez ABD başkanlığına seçilmesini, "Hem Türk Amerikan ilişkileri açısından hem de Amerikan politikalarındaki istikrar açısından iyi bir sonuç oldu" sözleriyle değelendirdi. Star Gazetesi Yazarı Sedat Laçiner ise, "Türkiye de dahil olmak üzere uluslararası kamuoyunun istediği sonuç oldu" dedi.

Zaman Gazetesi Yazarı Hüseyin Gülerce ve Star Gazetesi Yazarı Sedat Laçiner, Barack Obama'nın ikinci kez ABD başkanlığına seçilmesini Beyaz Gazete'ye değerlendirdi.

Obama'nın yeniden seçilmesine istikrar açıdan bakmak gerektiğini ifade eden Gülerce, 'Hem Türk - Amerikan ilişkilerin istikrarı hem de Amerika'nın dünyadaki politikaları açısından bakmak lazım. Çünkü cumhuriyetçilerin daha çok silah tüccarlarının, petrolcülerin desteğini aldığı söyleniyor. Demokratların da onların dışındaki mesela bilgisayaracıların desteğini aldığı söyleniyor. Ben istikrar açısından bakıyorum ' diye konuştu.

'KİM GELİRSE GELSİN AMERİKAN POLİTİKASI KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLERE UĞRAMAZ '


'Mesela yönetimdeki değişiklikte bir macera söz konusu olabilirdi ' diyen Hüseyin Gülerce, 'Amerikan politikaları bir tek başkanın değişmesiyle ve cumhuriyetçilerin yerine demokratların veya demokratarın yerine cumhuriyetçilerin gelmesiyle köklü değişiklere uğrayacak politikalar değil. Ama cumhuriyetçilerin yönetim tarzıyla demokratların tarzı tabiki farklı. Dolayısıyla istikrar adına bu sonuç iyi oldu. Hem Türk Amerikan ilişkileri açısından hem de Amerikan politikalarındaki istikrar açısından ' ifadelerini kullandı.

'BU ANALİZ DOĞRU MU DEĞİL Mİ, GÖRECEĞİZ '

Dünyadaki yeni gelişmelere göre tabiki Amerikan politikasında değişmeler de olabileceğini söyleyen Gülerce, 'Herkes Suriye'ye karşı Amerika'nın bir pasiflik içerisine girdiğini, bunun da Obama'nın seçilememesiyle ilgili olduğu söyleniyordu. Şimdi bu analiz doğru mu, değil mi, onu göreceğiz ' şeklinde konuştu.

'AMERİKA HER HALÜKARDA İSRAİL'İN ARKASINDA OLUR '

Amerika'nın İsrail politikasının ise çok köklü bir politika olduğunu ve kolay kolay değişmeyeceğini belirten Zaman Gazetesi Yazarı Gülerce, 'Amerika İsrail'in teminatıdır. Dolayısıyla bir değişiklik olmaz. Her halükarda Amerika İsrail'in arkasında olur ' dedi.

'ERDOĞAN İLE OBAMA'NIN BİRBİRİNİ TANIYOR OLMASI İLİŞKİLER AÇISINDAN ÖNEMLİ '

Hüseyin Gülerce, Amerika'nın Türkiye ile ilgili nasıl bir politika izleyeceğine dair öngörülerini de şöyle anlattı:

'Türkiye için şöyle bir avantaj var. Sayın Başbakan Erdoğan ile Sayın Obama'nın geçtiğimiz dönemde bir samimiyeti oldu. Dış politikada bu ikili ilişkiler önemlidir. Rahmetli Özal'ın da Bush ile böyle bir ilişkisi vardır. Türk Amerikan ilişkilerini tamemen etkilemez ama bu çok önemli pozitif bir katkı sağlar. Dolayısyla Obama Erdoğan'ı tanıyor, Erdoğan da Obama'yı tanıyor. Bu da Türk Amerikan ilişkilerinde önemli bir unsur. '

"ULUSLARARASI KAMUOYUNUN İSTEDİĞİ SONUÇ OLDU"

Star Gazetesi Yazarı Sedat Laçiner de yaptığı değerlendirmede, "Beklentiler o yöndeydi. Türkiye de dahil olmak üzere uluslararası kamuoyunun istediği sonuç oldu" dedi.

Obama'nın yeniden seçilmesiyle çok ani değişiklik olacağı kanaatinde olmadığını ifade eden Laçiner, "İçeriye ağırlıklı olarak önem veren yaklaşımını sürdürecek. Dış siyasette uluslarası kamuoyunu dikkate alan tarzını devam ettirecek diye anlıyoruz" şeklinde konuştu.

Obama'nın İsrail'e rağmen seçilmiş olmasının da önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Sedat Laçiner, "Ortadoğu'da dengeler açısından ümit verici diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Laçiner, Suriye politikasıyla ilgili ise, "Uluslararası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde olay çıkarsa ABD, NATO ile birlikte müdahale eder. Yani Obama'nın dış siyasetinde ani bir kopma beklemiyorum" öngörüsünde bulundu.

Özel Röportaj Burcu Kandemir

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile