Hüsnü Mübarek hakim karşısında

Hüsnü Mübarek hakim karşısında

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in yargılanmasına başlandı.

Mısır'da yolsuzluk ve geçtiğimiz Şubat ayındaki devrim sırasında yaşanan ölümler nedeniyle yargılanan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakim karşısına çıktı. Devrik lider, duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle sedyede getirildi. Duruşmayı mahkemenin dışına kurulan dev ekrandan takip eden Mübarek yanlıları ve karşıtları arasında çatışma çıktı.

Mısır'daki ayaklanma sonrası ordunun iktidarı devralmasının ardından Şarm el Şeyh'e kaçan Mübarek, 11 Şubat'taki devrimden bu yana ilk kez bugünkü duruşmada kamuoyunun karşısına çıktı.

Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlanan davanın ilk duruşması başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde başladı. 83 yaşındaki Mübarek, tedavi gördüğü Şarm el Şeyh'ten ambulans uçakla Kahire'ye getirildikten sonra helikopterle mahkeme salonuna geldi.

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten Mübarek, mahkemede demir parmaklıklardan oluşan bir kafesin ardından ifade veriyor.

DURUŞMAYI SEDYEDEN DİNLİYOR


Hüsnü Mübarek'le birlikte yargılanan iki oğlu Alaa ve Cemal de duruşma salonundaki kafesteki yerlerine oturtuldu.

Duruşmaya sedyede getirilen Mübarek ve beraberindekilere beyaz renkli sanık elbisesi giydirildiği görüldü. Mısır eski İçişleri Bakanı Habib El Adli'nin ise daha önce almış olduğu hapis cezası nedeniyle mahkemeye lacivert bir mahkum elbisesiyle çıktığı beliritildi.

Duruşmayı sedyeden takip eden Hüsnü Mübarek'in yargılandığı polis akademisi ve çevresinde 3 binin üzerinde polis ve askerin görev yaptığı, bölgeye on kadar tankın da güvenlik amacıyla konuşlandırıldığı bildirildi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Hakim Ahmed Rıfat, salondakilere sessiz olmamaları halinde 24 saatliğine gözaltına alınacakları uyarısında bulundu.

Duruşmaya TSİ 12.15 sularında ara verildi.

SALONUN DIŞINDA ÇATIŞMA ÇIKTI


Duruşmanın yapıldığı binanın dışında toplanan muhalifler Mübarek aleyhine sloganlar atıp, devrik liderin idamını isteyen dövizler taşırken, Mübarek yanlıları da eski cumhurbaşkanına destek veriyor. Mübarek yanlılarıyla karşıtlarının birbirine taş attığı görülürken, güvenlik güçleri iki grubu ayırmaya çalışıyor.

DEMİR YUMRUKTAN DEMİR KAFESE


Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten Mübarek, mahkemede demir parmaklıklardan oluşan bir kafesin ardından ifade verecek.

Duruşmaya, 18 gün süren ve Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan isyanda yakınları ölenlerin de aralarında bulunduğu 600 kişi katılıyor.

Mübarek'le birlikte iki oğlu, eski İçişleri Bakanı El Adli ve 6 üst düzey polis yetkilisi, Mısır'da 18 gün süren ayaklanma sırasında protestoculara karşı öldürücü derecede güç kullanılması talimatı vermekten suçlu bulunurlarsa, idam cezası alabilirler.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerde 850 kadar protestocu ölmüştü.

ŞAHSEN YARGILANAN İLK LİDER

Mübarek, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu etkisi altına alan Arap Baharı'nda hakim karşısına çıkan ilk lider. İsyan rüzgarında devrilen ilk lider olan Tunus eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali gıyabında yargılanmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile