Çözüm Süreci ile huzurun hakim olduğu Hakkari artık sportif faaliyetlerle adından söz ettiriyor. İki yıl öncesine kadar güvenlik nedeniyle çıkılamayan dağlar, artık dağcılara ev sahipliği yapıyor.
Yurdun çeşitli bölgelerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen sporcular kentte dağcılık, trekking, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, kayak ve tur kayağı yapma olanağı buluyor.
Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Naci Ertunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "dağların kenti" olarak bilinen Hakkari'de, çözüm süreci ile dağcılık faaliyetlerinin arttığını söyledi.
Hakkari'de güvenlik açısından herhangi bir tehlikenin bulunmadığını ifade eden Ertunç, bütün sporcuları Hakkari'yi görmeye ve spor yapmaya davet etti.
Çözüm süreciyle kentte dağcılık faaliyetlerinin arttığını belirten Ertunç, şöyle konuştu:
"Hakkari'de 40'a yakın 3 bin rakımlı dağ bulunmakta. Bölgede sık sık dağcılık faaliyetleri yapıyoruz. Şu ana kadar 2 bine yakın sporcu ilde faaliyetlere katıldı. Bunların 600'ü il dışından geldi. Bulgaristan ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ilimize gelen dağcılar tırmanışta bulundu. Dağcılığın yanı sıra kaya tırmanışlarına da başladık. Kaya tırmanışları ile ilgili eğitimlerimiz devam ediyor. Çözüm süreci başladıktan sonra Hakkari'de herhangi bir tehlike arz etmemekle beraber tüm sporcularımızı buraya davet ediyoruz. Onları istedikleri yere, çıkmak istedikleri zirveye götürme şansımız var."
- Hakkari keşfedilmemiş bir bölge
Hakkari'nin doğa sporları bakımında bakir ve keşfedilmemiş bir bölge olduğunu söyleyen Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği Başkanı Emin Yıldırım ise amaçlarının Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinde doğa sporları ile uğraşan insanları bölgeye getirerek bu güzellikleri görüp yaşamalarını sağlamak olduğunu ifade etti.
Hakkari'de doğa sporları kültürünü oluşturmak istediklerini anlatan Yıldırım, şunları dile getirdi:
"Bunun altyapısını oluşturarak, kentte doğasever ve sporcular yetiştirmek istiyoruz. 7 branşta faaliyet gösteriyoruz. Dağcılık, trekking, kayak, yamaç paraşütü, rafting, dağ bisikleti, ve tur kayağı gibi branşlar var. Hakkari'de bu sporların yapılacağı bakir bölgeler var. Ayrıca bunların çoğu keşfedilmemiş alanlar. Dağcılık ile ilgili Hakkari'de yaklaşık 3 bin 500'ün üzerinde 20 zirve var. Şimdiye kadar 50 arkadaşı 180 kilometrelik bir piste raftingle buluşturduk. Hem il dışından hem yurt dışından gelen insanlara burada rafting heyecanı yaşatıyoruz. Son iki yıldır yamaç paraşütünde faaliyet gösteriyoruz. Benimle birlikte 7 arkadaşımız P2 belgesine sahip. Hepsi şu anda Hakkari semalarında uçuyor. Kayağa ilk başladığımız zaman sayımız 15-20 iken şimdi 2 bine yakın insanı kayak ile buluşturduk. Hakkari'de ilk defa dağ bisikleti sporu yaptık. Zap Vadisi, Berçelan Yaylası ve Sat Göllerinde bir dağ bisikleti parkuru oluşturduk. Genel anlamda doğa sporlarının altyapısını Hakkari'de oluşturup buna ivme kazandırdık."
- "Güvenlik kaygısı yaşanmıyor"
Hakkari'deki vatandaşlara da spor kültürünü aşılamayı amaçladıklarını anlatan Yıldırım, sporla uğraşan herkesin kente gelip farklı branşlarda spor yapmasını istediklerini belirtti.
İnsanların bölgeye dair en büyük kaygısının güvenlik olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oysa biz burada hiçbir şekilde bir güvenlik kaygısı yaşamadık. Nitekim hem il dışından hem de yurt dışından gelen insanlar bu kaygıyı burada yaşamadılar. Sadece bir önyargıyla buraya geldiler. Ama buraya gelince aslında bölgenin doğa sporları için çok güzel bir cazibe merkezi olduğunu fark ettiler. Yavaş yavaş bunların meyvelerini almaya başladık. Yıl içerisinde yaklaşık 30 faaliyet yapıyoruz. İnşallah bundan sonra bu sayı artacak. Amacımız Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinde doğa sporları ile uğraşan insanların buraya gelip bu güzellikleri görüp yaşamalarını sağlamak. Bütün doğaseverlere çağrıda bulunuyoruz. Burası Türkiye'nin en ücra köşesi olabilir. Güvenlik ile ilgili insanların kaygısı olabilir. Ama gelenler buranın aslında çok güvenli bir bölge olduğunu görüyor ve gittikleri zaman arkasından başka insanları gönderdiklerini görüyoruz. Kimsenin kafasında güvenlik ile ilgili bir soru işareti kalsın istemiyoruz. Buraya geldiklerinde biz bu güzellikleri kendilerine yaşatmaya hazırız."
- Fotoğrafçıların Hakkari'ye ilgisi arttı
Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyesi ve doğa fotoğrafçısı Murat Adıyaman da bölgeyi fotoğraflamak isteyen çok sayıda fotoğrafçının kendileri ile irtibata geçtiğini söyledi.
Hakkari'de 4 mevsimin aynı anda fotoğraflanabildiğini belirten Adıyaman, bununda fotoğrafçılar için bir cazibe haline geldiğini ifade etti.
Adıyaman, şöyle konuştu:
"Hakkari coğrafi olarak çok farklı bir yer. Coğrafyadaki farklılık aynı zamanda bölgedeki insanların yüzüne, tipilojisine de yansımış. O yüzden çok farklı bir bölge. Aynı zamanda bir günde 4 mevsimi aynı anda yaşayabiliyor insanlar. 4 mevsimi aynı anda fotoğraflayabiliyorsunuz. Bu da fotoğrafçılar için büyük bir cazibe haline geldi. Dışarıdan çok sayıda fotoğrafçı buraya gelmek istiyor ve gelenler de var. Hatta bayram tatilinde Hakkari'ye fotoğraf çektirmek için tur düzenleyen fotoğrafçılık kulübü bile var. Tabi bu bizi çok mutlu ediyor. Hakkari'nin güzellikleriyle tanınması bilinmesi bizi mutlu ediyor. Burası fotoğrafçıların birçok doğa sporunu bir arada fotoğraflayabileceği bir bölge. Bütün doğa fotoğrafçılarını bölgeye bekliyoruz."
Huzur Bulan Dağlar Sporcuları Ağırlıyor
Daha önce terör olayları yüzünden silah seslerinin duyulduğu Hakkari'nin dağları, Çözüm Süreci ile sporcuları ağırlıyor.