İBRAHİM YOZOĞLU - Babasından kalan fırını devralıp 8 yıldır işleten Nursel Yılmaz, vatandaşa sıcak ramazan pidesi ulaştırabilmek için gece gündüz çalışıyor.
Akyazı ilçesi Küçücek Mahallesi'nde fırın işleten Nursel Yılmaz, 8 yıl önce Almanya'dan Türkiye'ye geldikten sonra babasına ait kiracılarının işlettiği 35 yıllık fırını devraldı.
Kadının gücünü ve azmini "kadın bir işi istedi mi başarır" sözüyle özetleyen Yılmaz, önüne çıkan olumsuzluklara rağmen yılmadan çalışıp iki kızını evlendirdi, 19 yaşındaki oğluna ve 7 kişiye fırında istihdam sağladı.
Eşinden ayrıldıktan sonra gece gündüz çalışıp çocuklarının her türlü ihtiyacını tek başına karşılamaya çalışan Yılmaz, ramazanda da fırının önünde günde 10-15 saat mesai yapıp vatandaşlara sıcak pide çıkarmaya çalışıyor.
Nursel Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fırıncılık konusunda daha önce hiçbir deneyiminin olmadığını ancak şimdi civar mahallelerin ekmek ihtiyacını karşıladığını söyledi.
İlk önce kızıyla beraber işletmeye başladığını, şimdi oğlunun yardımcı olduğunu anlatan Yılmaz, 2 kişiyle başladıklarını şimdi 7 kişi çalıştıklarını dile getirdi.
- "Yoğunluk başlayınca o sıcağı, o stresi unutuyoruz"
Yılmaz, fırında hamur yoğurmadan temizliğe kadar her işi yaptığını anlattı.
Özellikle ramazanda, ısısı 250 dereceye varan fırının önünde çalışmanın zor olduğunu ifade eden Yılmaz, "Yoğunluk başlayınca o sıcağı, o stresi unutuyoruz. Sabah 07.30'da fırına iniyorum akşam 21.30 gibi evime geri gidiyorum. İşçiler de ramazan yoğunluğu olduğu için vatandaşlara pide, ekmek yetiştirebilmek için haftanın 7 günü 12-14 saat çalışıyor. Sıcak olduğu için illaki zorlanıyoruz. Hele iftara bir saat kala müşterinin yoğunluğu ve işin stresi artıyor. İnsan sabrın son noktasına geliyor, baya zor ve yoğun." diye konuştu.
Yılmaz, ilçe halkının kendisine destek olduğunu belirterek, "Fırına destek çıkmak için gelip benden alırlar ekmeğini. Kadın esnaf olduğum için daha çok destek oluyorlar. Anneler çocuğuna her zaman bakabilir küçük bir iş bulur, çalışır yine de bakar. Bu fırını anne ve babam yaptı, onlardan kaldı burası. Onlar sayesinde çocuklarımı yetiştirdim büyüttüm, onlar da bana destek oluyor." dedi.
- "Zor ama keyifli bir iş"
Fırın ustası Ramazan Şahin ise 2009'dan beri fırında çalıştığını, patronu Nursel Yılmaz ile çalışmaktan dolayı memnun olduğunu söyledi.
Kadın patron ile çalışmanın avantajlı olduğunu ifade eden Şahin, "İnsanın halinden anlıyor, bir dediğimiz iki olmuyor insana değer veriyor. Biz artık bir aile gibi olduk." dedi.
Yılmaz'ın çocukları için çok fedakarlıklar yaptığını söyleyen Şahin, "Patronum oğlunu okutmak, kızlarını gelin etmek için çok fedakarlık yaptı. Gece burada çalıştı gündüz kızlarının eksiğiyle ilgilendi onlar için alışverişe gitti." diye konuştu.
Sabah 10.00'da başlayıp gece 02.00-03.00'e kadar çalıştığını aktaran Şahin, zorlu şartlarda da olsa işini sevdiğini belirtti.
Zor ama keyifli bir iş yaptıklarına değinen Şahin, "Uykusuz kalıyoruz ama şikayet etmiyoruz. Oruçlu insanlar acıkır, susar ama biz işe başladığımız zaman işe odaklandığımız için 'gelen müşteriye sıcak pide verelim' diye düşünüyoruz sürekli. İş telaşıyla açlığı unutuyoruz. İftar saatinden bir saat sonra orucu açabiliyoruz." ifadelerini kullandı.
HUZUR VE BEREKET AYI RAMAZAN - Sıcak Ramazan Pideleri Nursel Abladan
Almanya'dan Türkiye'ye döndükten sonra babasından kalan fırını devralan ve çocuklarını okutup evlendiren Nursel Yılmaz, 8 yıldır işlettiği fırında pişirdiği ramazan pidelerini vatandaşa sıcak ulaştırabilmenin mücadelesini veriyor Fırın işletmecisi Nursel Yılmaz: 'Yoğunluk başlayınca o sıcağı, o stresi unutuyoruz. Sabah 07.30'da fırına iniyorum akşam 21.30 gibi evime geri gidiyorum. İşçiler de ramazan yoğunluğu olduğu için vatandaşlara pide, ekmek yetiştirebilmek için haftanın 7 günü 1214 saat çalışıyor'