EKREM PAYAN - Huzura kavusan Sirnak, kültürel degerleri ve dogal güzellikleriyle ziyaretçilerini agirlamak istiyor.
Yillardir sahip oldugu zengin dogal ve kültürel güzellikleri yeterince yansitamayan Sirnak, saglanan huzur ve güven ortamiyla kabugundan siyrilarak turizmde hedef büyüttü.
Finik Ören Yeri ve Kalesi, Cehennem Deresi, Ulu Cami, Kirmizi Medrese, Nuh Peygamber, Mem-u Zin ve Ismail Ebu'l-Iz türbeleri, Cizre Kalesi, Hamidiye Kislasi gibi pek çok tarihi ve kültürel zenginligi bünyesinde barindiran kent, huzur ortaminda yerli ve yabanci turistleri agirlamak istiyor.
Sirnak Üniversitesi Turizm ve Otel Isletmeciligi Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelik, AA muhabirine, Dicle Kalkinma Ajansi (DIKA) is birligiyle yürütülen "Sürdürülebilir Turizm Çesitlendirilmesi, Kültür ve Turizm Rotalari Projesi"nin 2019'da hayata geçirildigini söyledi.
Bu yil kapsami genisletilen projede, tur operatörlerinin de destegiyle bölge illerinden gelen ziyaretçilerin kenti gezme firsati yakaladigini aktaran Çelik, bölgeye yönelik olumsuz algiyi degistirmek için üniversite olarak gerçeklestirdikleri projelerin meyvelerini vermeye basladigini, her hafta turist kafilelerin kent genelinde ziyaretler gerçeklestirdigini belirtti.
- "Turlarin daha da revaçta olacagini öngörüyoruz"
Proje kapsaminda 2019 yilinin ilkbaharinda her biri 20-25 kisiden olusan 215 turist kafilesinin kentte geldigini aktaran Çelik, söyle konustu:
"Geçen yil salgindan dolayi proje tam anlamiyla uygulanamadi. Bu yil ise her hafta en az 2-3 turist kafilesi Idil, Cizre ve Güçlükonak ilçelerimizdeki tarihi kültürel yerleri ziyaret ediyor. Tabii bunlar baslangiç ve baslangiçlar çok önemli, gelen misafir gayet memnun bir sekilde ayrildi. Gelecek yillarda bu turlarin daha da revaçta olacagini öngörüyoruz. Ilimizi hem dünyaya hem de ülkemize tanitmayi hedefliyoruz."
Üniversitenin özellikle kültür, turizm ve sanat alanlarinda aktif olarak yer edinmeye çalistigini, 2017'den beri turizmle ilgili bilimsel çalismalar yaptiklarini dile getiren Çelik, insanlari birbirine kavusturan, kültürleri, dilleri ve dinleri birlestiren turizmi önemsediklerini anlatti.
Ön yargi ile gelen turistlerin bölgeyi gördükten sonra algilarinin degistigini aktaran Çelik, söyle devam etti:
"Bu anlamda Sirnak'in olumsuz imaji pazarlama açisindan olumlu bir sekilde de yansiyor çünkü insanlar burayi merak ediyor. Her ne kadar ön yargisi olsa da kenti görmek istiyor. Çünkü Sirnak yillardir farkli farkli konular üzerinden isleniyor. O merak insanlari buraya getiriyor. O merakla birlikte ön yargilar da kesinlikle degisiyor. Turizm ön yargilarin panzehridir. Bu açidan bakarsak her yerde ekonomik açidan ele aliniyor. Ülkemiz, bölgemiz ve Sirnak için sosyal psikolojik dedigimiz ön yargilarin azaltilmasi, tutumlarim degismesi ekonomik etkilerinden çok daha önemli bir noktadir. Ülkemizin belli bir kesiminde olumsuz düsünceler var, bunlar da turizm sayesinde degisecektir."
- "Geziler sosyal kaynasmayi saglayacak"
Turizm acentesi sahibi Hüseyin Elçi de bölgede saglanan huzurla son 4 yilda bölgeye turlari siklastiklarini, son rotalarini Mardin'in Midyat ile Sirnak'in Idil ve Cizre ilçelerini kapsayan turla yaptiklarini anlatti.
Elçi, "Insanlarin bu bölgeye ön yargilarinin kirildigini düsünüyorum. Bu geziler sosyal kaynasmayi saglayacak. Burayi bizzat gelip görmeleri onlarin bu anlamda hem korkularini hem de ön yargilarini kirilmasina yol açacak." dedi.
- Ziyaretçiler memnun
Istanbul’da avukatlik yaptigini dile getiren Hatice Çakir ise bölgeye geldigi için kendisini çok sansli hissettigini, Cizre'nin tarih ve medeniyet koktugunu belirtti.
"Gerçekten hayran kaldim. Bu bölgeye her gelisimde ayri bir keyif aliyorum. Müthis bir gezi oldu. Bir daha gelmeyi düsünüyorum." diye konustu.
Istanbul'dan gelen Öznur Duras da özellikle bu bölgeye gelmek istedigini, beklediginden daha güzel bir cografya ile karsilastigini belirtti.
Bölgenin tarihi ve kültürünü arkadaslariyla bizzat görerek degerlendirmek istedigini belirten Duras, "Keyifli bir gezi oldu herkese tavsiye ediyorum. Ön yargilarin kirilmasi adina böyle turlarin çok önemli oldugunu düsünüyorum." ifadelerini kullandi.
Huzura Kavusan Sirnak, Kültürel Degerleriyle Ziyaretçilerini Agirlamak Istiyor
Finik Ören Yeri ve Kalesi, Cehennem Deresi, Ulu Cami, Kirmizi Medrese, Nuh Peygamber, Memu Zin ve Ismail Ebu'lIz türbeleri, Cizre Kalesi, Hamidiye Kislasi gibi pek çok tarihi ve kültürel zenginligi bünyesinde barindiran Sirnak, yerli ve yabanci turistler tarafindan kesfedilmeyi bekliyor Sirnak Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelik: 'Bu yil her hafta en az 23 turist kafilesi Idil, Cizre ve Güçlükonak ilçelerimizdeki tarihi kültürel yerleri ziyaret ediyor. Tabii bunlar baslangiç ve baslangiçlar çok önemli, gelen misafir gayet memnun bir sekilde ayrildi' Ziyaretçilerden Öznur Duras: 'Keyifli bir gezi oldu herkese tavsiye ediyorum'