Hz. Muhammed Bu Kez Sinema İle Anlatılacak

Siyer AraşŸtırmaları Merkezi, "hayatın her alanı ve anının tartışŸılmaz rehberi" Hz. Muhammed'i, en doğŸru şŸekilde tanıtabilmek amacıyla bu kez farklı bir yol denedi ve "Seni Anlamayan Yürek Kalmasın" temasıyla kısa film yarışŸması düzenledi.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen yarışŸmaya, Kur'an-ı Kerim'de "en güzel örnek, en kamil misal, numunei imtisal" olarak anlatılan Hz. Muhammed'i, hadis-i şŸeriflerinden yola çıkarak anlatacak 15'er dakikalık kısa filmler, 1 Eylül'e kadar kabul edilecek.
Siyer AraşŸtırmaları Merkezi BaşŸkanı Muhammed Emin Yıldırım, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, 2010'da kurulan merkezin, Hicri 1435'i (4 Kasım 2013-25 Ekim 2014 arası) "Siyer Yılı" olarak ilan ettiğŸini belirterek, bu kapsamda Siyer'in ana kaynaklarından olan İbn-i Sa'd'ın "Sahibu't-Tabakat" adlı eserinin 11 cilt halinde Türkçe'ye çevrildiğŸini, Hz. Muhammed ile alakalı 400 makaleden oluşŸan 25 ciltlik "Asrı Saadet" serisinin de Ramazanda yayımlayacağŸını anlattı.
Etkinlikler çerçevesinde "Alemlere Rahmet" başŸlığŸı, "Seni Anlamayan Yürek Kalmasın" temasıyla, ulusal kısa metrajlı film yarışŸması düzenlediklerini kaydeden Yıldırım, kültürel, sanatsal, ilmi ve akademik etkinlikler aracılığŸıyla Hz. Muhammed'i en doğŸru şŸekilde tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
YarışŸmaya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşŸı olan herkesin, 15 dakikayı aşŸmayan bir ya da birden fazla eserle katılabileceğŸini belirten Yıldırım, yarışŸma sonunda birinciye 8 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye ise 3 bin lira ödül verileceğŸini bildirdi. Yıldırım, merhum Yücel LJakmaklı anısına 2 bin lira, Suriye asıllı, "LJağŸrı" ve "Er- Risale" filmlerinin yönetmeni Mustafa Akkad anısına bin lira, Hz. Muhammed'in takdirine mazhar olan şŸair Hassan Bin Sabit anısına da bin lira mansiyon ödülü takdim edileceğŸini kaydetti.

- Filmlere konu önerileri
Yıldırım, kısa filmlerin senaryolarında yer alması istenen erdemleri şŸöyle sıraladı:
"Mümin kişŸinin anne-baba sevgisi ve aile kurumunun insan hayatındaki önemi, mümin kişŸinin ticaret hayatı ve ticarette ahlaklı insan olması, mümin kişŸi için namazın salih bir kul olmadaki önemi, mümin kişŸinin insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşŸı merhametli olması, mümin kişŸinin hayattaki her konuda israftan özenle kaçınması, mümin kişŸinin özünde ve sözünde dosdoğŸru bir insan olması, mümin kişŸinin kendisine zerre kadar bile iyiliğŸi dokunmuşŸ olan herkese ve her şŸeye karşŸı vefalı davranması, mümin kişŸinin yüce Allah'ı dünya hayatındaki her türlü mal-mülk, makam ve ölümlü varlıklardan daha fazla sevmesi."
- Filmler cep telefonu ile de çekilebilir
Katılımcıların senaryolarını yazdığŸı kısa filmlerini amatör kameralarla, hatta cep telefonlarıyla çekebileceklerini ifade eden Yıldırım, "İstedik ki, Peygamberimizin mesajları film üzerinden de insanlara ulaşŸabilsin. Görsellik diğŸer alanlara göre insanın gündeminde çok daha fazla yer alıyor" dedi.

Bu tür bir yarışŸmanın Türkiye'de ilk kez düzenlendiğŸini belirten Yıldırım, jürinin, projenin başŸdanışŸmanı Ali Murat Güven ve Merve Kavakçı İslam'ın da aralarında bulunduğŸu, alanında uzman kişŸilerden oluşŸtuğŸunu anlattı.
BaşŸvuruların 1 Eylül'e kadar kabul edileceğŸini belirten Yıldırım, yarışŸmanın ödül töreninin ise Hicri 1435'in sona erip, 1436'nın başŸladığŸı 26 Ekim Pazar günü İstanbul'da düzenleneceğŸini bildirdi.
- "Ne yazık ki, yeterli düzeyde değŸil"
Siyer AraşŸtırmaları Merkezi BaşŸkanı Yıldırım, "Hz. Peygamber'in toplumda yeteri kadar anlaşŸılmadığŸını mı düşŸünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Ne yazık ki, yeterli düzeyde değŸil" dedi.

Siyer denilince insanların aklına ilk olarak savaşŸların geldiğŸini ifade eden Yıldırım, şŸöyle konuşŸtu:
"Sıradan bir siyer kitabında bile savaşŸlarla örülü bir Peygamber anlatısını görüyoruz. Peygamberimizin Medine hayatını düşŸününce savaşŸlar, 4 bin küsur günün yüzde 10'una denk geliyor. Ogünkü savaşŸlar da bugünkü savaşŸlara benzemiyor. Bir günün sabahında başŸlayıp, öğŸle saatlerinde bitiyor. Bu durumda sadece savaşŸlarla meşŸgul biriyle mi yoksa toplumun her ihtiyacına cevap veren, sıkıntılara çözüm üreten bir peygamberle mi karşŸı karşŸıya kaldığŸımızı anlamamız gerekiyor? Bu bütüncül nazarı insanımıza kazandırmamız gerekiyor."
- "Peygamber algısında sıkıntı yaşŸıyoruz"
Kur'an-ı Kerim'in Hz. Muhammed'i, "En güzel örnek, en kamil misal, numunei imtisal" olarak tanıttığŸını vurgulayan Yıldırım, Hz. Peygamber'in "hayatın her alanı ve anının tartışŸılmaz rehberi" olduğŸunu söyledi.
Sorunların Hz. Peygamber'in hayatından çözüm yolları bulunarak çözebileceğŸini ifade eden Yıldırım, şŸöyle konuşŸtu:
"Peygamber algısında sıkıntı yaşŸıyoruz. Belli alanlara hapsedilen ve o alanlarla sınırlı tutulan, tarihin bir döneminde yaşŸamışŸ, şŸu an için bizimle çok fazla bağŸı bulunmayan, hatıraya dönüşŸtürülmüşŸ bir peygamber algısı var. Kur'an-ı Kerim'de ise halen canlı bir bağŸ kurmanın mümkün olduğŸunu okuyoruz. O canlı bağŸı kurmazsak, Hz. Muhammed birileri için sadece efsane, birileri için hayattan kopuk sadece ibadet alanında sözler söyleyen, birileri için çok daha farklı konumlarda bir şŸahsiyet olarak kalıyor. Böyle değŸil, elimizde Kur'an gibi önemli bir kaynak var. Kur'an, Allah'ın kelamını bize ileten elçiyi de anlatıyor. Peygamberi görev ve sorumlulukları çerçevesinde tanımaya başŸladığŸımızda, bizimle bağŸının halen canlı olduğŸuna şŸahit olacağŸız. Hayatın hangi alanında olursa olsun Allah'ın istediğŸi gibi nasıl yaşŸanabileceğŸine dair örnekliğŸi ondan ve sahabelerinden öğŸreniyoruz."
- "İnsanlığŸa bambaşŸka bir ufuk kazandıracak"
Muhammed Emin Yıldırım, Hz. Muhamed'in insanlığŸa bambaşŸka bir ufuk kazandıracağŸını ve o zaman çok şŸeyin değŸişŸeceğŸini vurguladı.
Hz. Muhammed'in, 6. asırda bedevi bir toplumdan medeni bir toplum çıkardığŸını, onu anlayan bir avuç insanın, aleme bambaşŸka bir sevgi kazandırdığŸını, insanlığŸın onların eliyle öğŸrenildiğŸini aktaran Yıldırım, şŸöyle devam etti:
"Peygamberimiz insanlığŸın en kamil halidir, zirve noktadır. Onu tanındıkça, onun aleme bıraktığŸı öğŸretiler kavranıp hayata yansıtıldıkça insanlık gerçek anlamda insanlığŸına ulaşŸacaktır. Onun kazandırdığŸı sevgi sayesinde, bugün yaşŸadığŸımız ahlaki çözülmeler, toplumdaki sıkıntılar, her an yeni bir haberle irkildiğŸimiz çeşŸitli sıkıntılar olmayacaktır. Kızlarını diri diri toprağŸa gömen nesilden, karıncayı incitmeyecek bir nesil oluşŸtu. Dünyaya yeniden o ufku kazandırmak için Peygamber'in yol göstericiliğŸine ihtiyaç var. O anlaşŸıldıkça insanlık sevgi kazanacak, şŸu anda yaşŸadığŸı sorunlara çözüm yolları bulacak."
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile