I. Uluslararasi Çalgi Yapim Çalistayi Ve Sergisi Gerçeklestirildi

I. Uluslararasi Çalgi Yapim Çalistayi Ve Sergisi Gerçeklestirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Devlet Konservatuvari’nin düzenledigi I. Uluslararasi Çalgi Yapim Çalistayi ve Sergisi’nin açilisi gerçeklesti.

Açilisa ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Senol Hakan Kutoglu ve Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Devlet Konservatuvari Müdürü Doç. Dr. Ilker Kömürcü, akademisyenler, idari personel ve ögrenciler katildi.

I. Uluslararasi Çalgi Yapim Çalistayi ve Sergisi, Rektör Özölçer ile rektör yardimcilarinin kurdele kesimiyle basladi.

Açilisin ardindan Devlet Konservatuvari Çalgi Yapim Bölümü ögrencileri çello konseri gerçeklestirdi.

Katilimcilarin yogun ilgi gösterdigi sergide luthierlerin (çalgi yapim ustalari) ürettigi keman, viyola, viyolonsel, barok keman ve viel gibi tasarimlar ve Devlet Konservatuvari ögrencilerinin çalgi tasarim dersinde tasarladiklari çalgilar yer aldi. Devlet Konservatuvari Müzik Bölümü Yayli Çalgilar ögretim elemani Ögr. Gör. Cem Dertsiz, Rektör Özölçer’e sergi ve çalistay hakkinda detayli bilgi verdi. Rektör Özölçer, çalgi yapimi alaninda uzmanlasmis ustalar ve gelecegin müzik profesyonellerinin bir araya gelerek deneyimlerini paylasma ve is birligi yapma firsati sundugu için organizasyona katkida bulunanlara tesekkür etti.

Düzenleme kurulu baskani Ögr. Gör. Cem Dertsiz, “Çalgi yapimciligi sanatinin farkindaliginin arttirilmasi hedefleniyor. Kökleri yüzde yüz bize ait olmayan bir sistematigin içerisinde, onu ülkemizde sistematik olarak oturtmaya çalisiyoruz, gelismeye çalisiyoruz. Su an modern çalgi yapimciliginda kullanilan teknikler sadece modern olarak düsünmemek lazim. 1500’lü yillardan günümüze dünyaca ünlü yapimcilarin yapmis oldugu çalgilar, kullandiklari teknikler, ölçülendirmeler, kaliteli ses dedigimiz bir enstrümani kaliteli yapan unsurlari biz de çalgilarimizda uygulamak istiyoruz. Onunla ilgili de bütün dünyadan bu isle ilgili ve bu iste isim olarak kendisini kanitlamis insanlari davet ederek hem kendilerini hem de ögrencilerimizin iletisim kurarak paylasimlarini kuvvetlendirmelerini amaçliyoruz. Çalgi yapimciligi bütün dünyada kabul gören bir meslektir. Ülkemizde de 1970’li yillarda baslangici yapilan bu meslegin artik modern dünyanin tüm ihtiyaçlarini ve teknolojilerine uygun sekilde ülkemizde de egitimi verilmekte. Bu tür etkinlikler hem ülkemizdeki bu meslegin farkindaliginin arttirilmasina çok büyük katkilarda bulunuyor. Ve sonuçta ekonomik olarak degerli olan bu çalgilarla kendi ülkemizin ihtiyacini kendi ülkemizde karsilayabilme amaci tasidigini da özellikle belirtmeliyim” ifadelerine yer verdi.

Sergi açilisi, etkinligi düzenleyen Devlet Konservatuvari ögretim üyelerine tesekkür belgesi takdimiyle sona erdi. Etkinlik, Fransa’dan Nicolas Gilles ile Dominique Nicosia ile Türkiye’den Dr. Murat Ufuk Güler’in katilimiyla devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile