IBAN'a Para Gönderirken Dikkat! Borçlu Çikabilirsiniz

IBAN'a Para Gönderirken Dikkat! Borçlu Çikabilirsiniz

Bankalarin kredi kartlarindaki komisyonu arttirmasi nedeniyle isletme ve firma sahipleri IBAN’la ödeme kabul etme yoluna yöneldi. Son dönemde pek çok isyeri kart yerine IBAN ile ödeme kabul etmeye baslarken, Bankacilik ve Finans Hukukunda Uzman Arabulucu Avukat Emin Saygin, vatandaslari bekleyen tehlikeye karsi uyardi.

Bankalarin POS cihazinda komisyonu arttirmasi nedeniyle son dönemlerde pek çok isyeri kart yerine IBAN ile ödeme kabul etmeye basladi.

Internet bankaciliginin ve sanal ticaretin yayginlasmasi ile beraber vatandaslarin da ilgi gösterdigi IBAN ile ödeme yolu ile ilgili uzmanlar uyarilarda bulundu.

IBAN verilerek banka hesabina yönlendirilen vatandaslarin açiklama kismina aldiklari hizmet ve borç ödemesi seklindeki ifadeler kullanmasini gerektigini belirten Bankacilik ve Finans Hukukunda Uzman Arabulucu Avukat Emin Saygin, “Son günlerde gündeme gelen IBAN’a para gönderme olayi var. IBAN’a para gönderme olayi ile ilgili olarak insanlar artik mobil bankaciligin gelismesiyle beraber nakit paraya dokunmaz oldular. Nakit para yerine daha çok IBAN hesabina para gönderme gündeme geliyor. IBAN hesabina hara göndermenin kolayliklari yaninda çesitli sikintilarda meydana geliyor. Bunlardan en büyügü ise IBAN’a para gönderdigimiz zaman açiklama yapmamiz. IBAN’in açiklama bölümüne bir açiklama yazmiyorsak ileride bir sorun olarak karsimiza çikabilir. Normalde Borçlar Kanununun 1002. maddesine göre herhangi bir açiklama yapmadan gönderilen para karsi taraf için borç ödemesi olarak görülür. Eger bir açiklama yapmiyorsaniz bu para karsi tarafa borcunuz vardir ve siz bu borcu ödemek için göndermissiniz olarak kabul edilir. Bunun önüne geçmek için kesinlikle açiklama yazmamiz gerekiyor. Hangi ödemeyi yapacaksak bunu açiklama kismina yazmamiz gerekiyor” dedi.



“Düzenli olarak kira ödüyorsak hangi aya ait oldugu belirtmemiz gerekiyor”

Dekont kisminda geçerli ve açiklayici bir yazi yazilmasi gerektiginin altini çizen Saygin, “Dekont kismina hangi ödemeye iliskin ne yazilacagini yazmaniz gerekiyor. Bir mal alisverisi yaptiniz ve ona para gönderiyorsunuz. Ona iliskin olarak bir açiklama yazmaniz gerekiyor. Ya da birine borç para gönderdiniz yine açiklama kisminda borç ödemesi ve geri almak üzere borç yazmaniz gerekmektedir. Bunlari yapmadiginiz taktirde karsi tarafin ’Hayir senin bana borcun vardi bu o ödemeye iliskindir’ diyebilir. Eksik bir kusur da açiklama yapiyoruz ama eksik oluyor. Kira, aidat veya dönemsel olarak ödedigimiz paralarinda açiklamasini geçerli ve açiklayici olarak yapmamiz gerekmektedir. Düzenli olarak kira ödüyorsak hangi aya ait oldugu belirtmemiz gerekiyor. Örnegin Subat ayi kirasi, Mart ayi kirasi olarak belirtmemiz gerekiyor” seklinde konustu.



“IBAN hesaplarina para gönderme olaylari piyasada çok artti”

Maliye Bakanligi’nin alisveriste IBAN ile ödeme alma yolunu seçen isyerleriyle ilgili bir çalismasinin oldugunu da kaydeden Saygin, “Bunlari yapmadigimiz zaman cezai müeyyideden ziyade gönderilen borcun neye iliskin oldugu belli degil. Tekrar ödemek zorunda kalabiliriz. Böyle bir müeyyidesi olabilir. Ancak son zamanlarda Maliye Bakanligi’nin buna iliskin olarak bir çalismasi var. IBAN hesaplarina para gönderme olaylari piyasada çok artti. Bununda sebeplerinden bir tanesi de banka kredi kartlarindan para çektirmek bir komisyon oldugu için firma sahipleri daha fazla komisyon ödememek adina parayi IBAN’a istemekteler. Bu da çesitli sorunlari karsimiza çikartmaktadir. Bunlardan bir tanesi gönderdiginiz IBAN yasadisi bir islem yapiyor olabilir. Bunu bilemeyiz. Ya da parayi gönderdikten sonra o ürün ile ilgili bir sorun ortaya çikarsa bununla ilgili elimizde herhangi bir belge ve açiklama olmadigi için yine istedigimiz gibi delillendiremeyiz. Herhangi bir ürün veya hizmet aliyorsak bunu kesinlikle belgelendirmemiz ve makbuzlandirmamiz lazim. IBAN’A gönderdigimiz bir belgede açiklama yoksa ne için gönderdigimiz belli degilse bununla ilgili vergi usul kanunu açisindan da usulsüzlük ortaya çikacaktir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile