IBB, 397 Taksinin Güzergah Kullanim Izin Belgelerini Askiya Aldi

IBB açiklamasindan: 'IBB, fahis fiyat, uzun yoldan dolandirma, yolcudan daha fazla ücret alma gibi kroniklesmis birçok sorunun önüne geçmek için UKOME tarafindan daha önce belirlenen sartlari uygulamadigi gerekçesiyle ilgili 397 aracin güzergah kullanim izin belgelerini askiya aldi' 'Istanbul halkini ve gelen turistleri magdur eden bu sorunun çözümü için IBB, Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi, Istanbul Havaalani Taksiciler Kooperatifi bir araya gelip, konuyu detaylica ele alacak, entegrasyon için gereken islemleri konusacaklar' Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi Baskani Eyup Aksu: '(IBB aplikasyonlar) Uyarli degil dedigi için, uyarli olmadigi için ruhsatlari askiya aldi. Biz konuyu çözdük. Bayram sonuna kadar esnafin magdur olmamasi için büyüksehir belediyesinden rica ettik, ruhsatlari aktif hale getirdiler. Su anda aktif halde arabalar çalisiyor, bir sikinti yok. Pazartesi bir araya gelip degerlendirecegiz, geregini yapacagiz'

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), belirlenen sartlari uygulamadigi gerekçesiyle 397 taksinin güzergah kullanim izin belgelerini askiya aldi.

IBB'den yapilan yazili açiklamada, IBB Toplu Ulasim Hizmetleri Müdürlügünün (TUHIM), daha önce belirlenen UKOME sartlarini yerine getirmemeleri nedeniyle 397 aracin güzergah kullanim izin belgelerini askiya aldigi belirtildi.

Vatandaslar tarafindan taksimetrelerin fazla yazmasina iliskin gelen sikayetlerle ilgili yapilan inceleme sonucunda, söz konusu araçlarin gerekli taksimetre entegrasyonunu gerçeklestirmediginin tespit edildigi ifade edilen açiklamada, "IBB, fahis fiyat, uzun yoldan dolandirma, yolcudan daha fazla ücret alma gibi kroniklesmis birçok sorunun önüne geçmek için UKOME tarafindan daha önce belirlenen sartlari uygulamadigi gerekçesiyle ilgili 397 aracin güzergah kullanim izin belgelerini askiya aldi. Ilgili araçlara, yasal sorumluluklarini yerine getirmeleri yönünde daha önce uyari yapildi. Ancak araçlar, entegrasyonu gerçeklesmeyen taksimetre sistemini kullanmaya devam etti." denildi.

Istanbul’da araçlar için UKOME kararlari ile belirlenen ve yerine getirilmesi gereken sartlarin söz konusu oldugu kaydedilen açiklamada, bu sartlarin aracin rengi, boyutlari (segmenti), ücret tarifesi ve Taksi Yönetim Merkezi cihazi ile entegrasyonunu içerdigi ifade edildi.

Açiklamada, Istanbul Havalimanindaki söz konusu taksilerde IBB tarafindan ücretsiz verilen cihazlar ile araç içi kameralarin söküldügü belirtilerek, su bilgiler paylasildi:

"Istanbul Havalimaninda yer almakta olan araçlarda taksimetrelerde gereken entegrasyon gerçeklestirilmedi. Bunun yani sira, IBB tarafindan tamamen ücretsiz verilen cihazlarin söküldügü de tespit edildi. Içisleri Bakanligi ve Emniyet Genel Müdürlügü genelgesi ile kurulumu yapilan araç içi kamera sistemlerini de kapsayan sistemlerin söküldügü tespit edildi.

Ayrica Taksi Yönetim Merkezi ile entegrasyon yapilmadigi hususu 23.01.2020 tarihinde resmi yazi ile daha sonrasinda ise denetim ekiplerince ve IBB tarafindan defalarca yapilmis olmasina ragmen herhangi bir ilerleme söz konusu olmadi. Haziran ayi içerisinde, söz konusu alanda faaliyet gösteren taksimetrelerin diger taksimetrelere göre daha fazla ücret hesapladigi sikayetleri vatandaslarca IBB’ye ulasmaya basladi. IBB, bunun üzerine yeniden bir inceleme süreci baslatti. Bu kapsamda ilgili kurum olan Bilim ve Sanayi Bakanligi Il Müdürlügü ile bu basvurular paylasilarak ilgili taksimetrelerin denetlenmesi istenildi. Bu denetime ek olarak IBB, kendi sistemleri üzerinde de incelemeler baslatti. Inceleme sonucu söz konusu taksimetreleri kullanan araçlardan önemli bir kisminin IBB ruhsat sistemine bu taksimetreyi kullanmaya baslamadan önce kullanmis olduklari bir diger taksimetreye iliskin evraklari yükledikleri tespit edildi."

Bu tespitin yapilmasindan sonra IBB'nin, ilgili esnafa kisa mesaj (SMS) yoluyla bilgilendirmede bulunuldugu fakat aradan geçen bes güne ragmen 7 gün 24 saat açik olan çevrim içi sistemde herhangi bir esnafin aracinda degisiklik yapmadiginin gözlemlendigi aktarilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bunun üzerine IBB, Toplu Ulasim Hizmet Kalitesi Degerlendirme Sistemi (TUDES) 145. maddede tanimlanan, 'E-Tuhim sistemine girilen bilgilerin yanlis veya eksik beyan edilmesi durumunda, bilgiler dogrulanincaya kadar ilgili izin belgesi askiya alinir' hükmünü devreye soktu. Dolayisiyla UKOME hükmü geregince TUHIM denetim ekipleri, ilgili 397 aracin güzergah kullanim izin belgeleri askiya aldi. Istanbul halkini ve gelen turistleri magdur eden bu sorunun çözümü için IBB, Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi, Istanbul Havaalani Taksiciler Kooperatifi bir araya gelip, konuyu detaylica ele alacak, entegrasyon için gereken islemleri konusacaklar. IBB yetkilileri, hem Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi hem de Istanbul Havaalani Taksiciler Kooperatifi ile bayramdan sonra, pazartesi günü sorunun çözümü için bulusacak."

- "Su anda aktif halde arabalar çalisiyor, bir sikinti yok"

Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi (ITEO) Baskani Eyup Aksu ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, Istanbul Havaalani Taksiciler Kooperatifi Baskani Fahrettin Can ile konustugunu ve Can'in kullandiklari Ntaksi aplikasyonunun Itaksi aplikasyonuna uyarli oldugunu söyledigini aktardi.

IBB'nin ise Ntaksi aplikasyonunun Itaksi aplikasyonuna uyarli olmadigini iddia ettigini ifade eden Aksu, "Uyarli degil dedigi için, uyarli olmadigi için ruhsatlari askiya aldi. Biz konuyu çözdük. Bayram sonuna kadar esnafin magdur olmamasi için büyüksehir belediyesinden rica ettik, ruhsatlari aktif hale getirdiler. Su anda aktif halde arabalar çalisiyor, bir sikinti yok. Pazartesi bir araya gelip degerlendirecegiz, geregini yapacagiz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile