İSTAÇ Çevre Kontrol Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtıma İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, İSTAÇ Genel Müdürü Fahrettin Soran’ın yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.
Kurum gözetmeksizin çalışma başlattıklarını belirten İBB Başkanı Mevlüt Uysal, ’’Hafriyat kamyonlarının bugüne kadar insanlarımıza verdiği rahatsızlık, hafriyat dökümü esnasında özel şahısların mülklerine yapılan dökümler, sokaklara yapılan dökümler, en önemlisi de İstanbul’umuzun içme suyunu temin eden baraj havzalarına yapılan dökümler önemli problem olarak gündemde yerini korudu. Son 3 aydır üzerinde çalıştığımız araç takip sistemi ve hafriyat kamyonlarını denetim altına alınması konusunda bir çalışma başlattık. Biz İstanbul’da kurum gözetmeksizin bu işe nasıl çözeriz diye baktık’’ ifadelerini kullandı.
Ruhsat verilirken hafriyat taşıyacak kamyonların uygunluğu kontrol edilecek
İnşaat ruhsatı verilirken hafriyat taşıyacak kamyonların uygunluğunun kontrol edileceğini vurgulayan Uysal, ’’Başlangıç olarak hafriyat alım noktasından yola çıkarak hızının takip edilmesi, nerede durduğu, nerede yükünü boşalttığını takip edebilen bir sistemden bahsediyoruz. Biz ne kadar uydudan takip etsek de bu araçları asıl olan bunun uygulanmasıdır. Sadece Büyükşehir Belediyesi olarak bizim değil inşaat veren ilçe belediyelerinden başlıyor. Bizde 39 ilçe belediyemizle ortak çalışma yaptık. İnşaat ruhsatı verirken, hafriyatları alacak kamyonların uygun olup olmadığını tespit ederek işe başlayacağız. Bu sistem iki şeyi temin etmiş oldu. İlk olarak, yolda hafriyat kamyonlarının trafikte seyir halindeyken vatandaşlara vermiş olduğu rahatsızlıkların önüne geçmiş olduk. İkinci nokta ise bizim belediyeler olarak rahatsız olduğumuz hafriyat döküm yerlerinin dışındaki alanlara döküm yapılmasının önüne geçmiş olduk’’ dedi.
" ‘ATS’ taktırmayan şoförler kendilerine başka iş baksınlar, artık hafriyat taşıyamayacaklar"
Araç takip sistemi taktırmayanlara yaptırım uygulanacağını kaydeden Uysal, ’’Şuana kadar gönüllü bir şekilde gelerek 8 bin 66 kamyonumuza ATS takıldı. Gönüllü olarak sistemi taktıran arkadaşlara teşekkür ediyorum. Taktırmayan araç sayısı bin 500 civarında. Bu dönemlerde inşaatlar biraz yavaşladı. İş olmadığından dolayı taktırmadıklarını düşünüyoruz. Aralarında yanlış yaparak bu sisteme girmeyeyim diyen varsa bundan sonra kendilerine başka bir iş bakmaları gerekiyor. Çünkü artık hafriyat taşıyamayacaklar. Sisteme dahil olmanın bedeli yok. Sadece cihazların maliyeti olan 750 TL alınacak. Ekstra bir ücret söz konusu değil. Toprak döküm sahalarında noktalar oluşturduk. Bu cihazları buralarda hemen taktırabilecekler’’ şeklinde konuştu.
Kimyasal atık taşıyan araçlarda sisteme dahil edilecek
Endüstriyel atık taşıyan araçlarında sisteme dahil edileceğini söyleyen Uysal, ’’Bu sistem bir başlangıç. Artık bu sistem Çevre Koruma Daire Başkanlığımız takibinde olan endüstriyel atıkların takibi, İSKİ ve Park Bahçeler Müdürlüğümüz kullandığı tankerlerin tamamını bu sistemin içerisine alarak kontrolü sağlamış olacağız’’ diyerek yaşanabilecek kimyasal sorunların engelleneceğini belirtti.
2018 yılı içerisinde 8 Milyon TL para cezası kesildiğini aktaran Uysal, ’’Bizim online sistem üzerinden ceza yazma olanağımız yok. Çevre Koruma Daire Başkanlığımız tarafından yazılmış olan cezalar var. 2018 itibariyle şuana kadar kesmiş olduğumuz ceza yaklaşık 8 Milyon TL civarındadır. Bu takip sistemi oluşturarak 1 Nisan’a kadar sürücülere süre verdik. Bu tarihten itibaren cezai işlemler başlamış olacak’’ diyerek sürücüleri uyardı.
Hafriyat döküm noktalarının aldıkları oy oranlarına göre mi belirleneceğinin sorulması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ’’Hafriyat döküm noktalarıyla oy verenlerin sayısının çok bir alakası yok. Issız bir yere hafriyat döküyoruz, yol yapıyoruz, kavşak yapıyoruz. Büyükşehir olarak mevcut metromuzu, inşaat halindeki metromuzu, o güzergahları harita üzerine serdiğiniz zaman aslında söylediğimizin ne kadar doğru ve haklı olduğunu görürsünüz. Biz İstanbul’a metro yapacaksak önceliğimiz metro ulaşımında sıkıntı yaşayan bölgeler olmalıdır. Arnavutköy ve Sultanbeyli Ak Parti’ye en çok oy vermiş ilçeler. Bizim söylediğimizi Ak Partili olmayan bir büyükşehir belediye başkanı söylemiş olsaydı, iki ilçenin metro yapımına öncelik verileceğini söylerdi herhalde. Bizim de o gün söylediğimiz İstanbul’da birinci önceliğimiz metro, metroda da birinci önceliğimiz bu bölgeler dedik. Metroda yapılan çalışmalara baktığımız zaman CHP’li ilçelerin olduğu yerlerse, çalışmalar devam ediyorsa, oralara metro yapmayacağız, götürmeyeceğiz diye bir şey algılanmamalı. O gün söylediğimiz şey çok farklı noktalara çekildi. Söylediğimiz açık ve net. Bizim metro konusunda ilki ilçe önceliğimiz. Birincisinde inşaat başladı, ikincisinde de ihaleyi bu yıl içerisinde yapacağız. Olaya böyle bakmak lazım. Başkan çark etti diyenlerde var. Bizim önceliğimiz Arnavutköy ve Sultanbeyli’dir. Çünkü oranın ihtiyacı var’’ şeklinde konuştu.
İBB Başkanı Mevlüt Uysal, 'Araç Takip Sistemi'ni Tanıttı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, hafriyat kamyonları için geliştirilen ‘Araç Takip Sistemi’ni tanıttı.