İBB'de Toplu İş Sözleşmesi

İBB ile İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT, Kültür AŞ, Halk Ekmek, Hamidiye, Ağaç AŞ'deki toplam 14 bin 200 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve HAKİŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan tarafından imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT, Kültür AŞ, Halk Ekmek, Hamidiye, Ağaç AŞ'deki toplam 14 bin 200 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan tarafından imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleştirilen imza törenine,Topbaş ve Arslan'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcıları Hüseyin Eren ve Eyyüp Karahan, Hizmet İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz ile sözleşme imzalayan İBB şirketlerinin genel müdürleri katıldı.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin bu yılki yatırım bütçesinin 16,3 milyar lira olduğunu ve yüzde 30 işçilik payı üzerinden hesaplandığında İstanbul piyasasına her ay 480 milyon lira para aktardıklarını söyledi. Topbaş, 'Biz panik edip yatırımları durdursaydık, her ay iş, aş olan bu para olmayacaktı. 2017 bütçesini de yüzde 15 arttırma ile yapacağız. Durmayacağız, ekonomiyi geliştirmek adına fazla yatırım yapmak zorundayız.' diye konuştu.

Topbaş, bu yatırımların mesai arkadaşlarının katkılarıyla gerçekleştirdiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Her birimiz yaptığımız işin en iyisini yapmak, işimize imanımızı ve ruhumuzu aktarmak zorundayız. Vatanını, milletini seven insanlar böyle yapar. İnsanlığın da gereği budur. O zaman bu ülke gelişir. Türkiye bir darbe atlatmış ve bir sınır ötesi savaş olmasına rağmen yurttaşlarımızda bir güven duygusu var. Hükümetimizin ekonomi politikaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bize de dev yatırımlar yapma imkanı veriyor.'

Hak-İş Sendikası ile güzel bir çalışma yaparak dengeleri kollayan, imkanlar nispetinde bir sözleşme ortaya koyduklarını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

'Geçmişin maaş ödeyemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çok şükür geride kaldı. Benim başkanlık dönemimi kapsayan 2004'ten itibaren enflasyon yüzde 185 artmış. Ama bizim yaptığımız zamlar yüzde 304 olmuş. Yaklaşık yüzde 119’luk bir artış yapmışız. Bunun reel ücrete yansıması da yüzde 42’dir. İmkan olsa daha fazla, yüzde 20-30 zam vermek isteriz. Gönül zengin ama imkanları konuşuyoruz. Milli gelirimiz artsın, maaşlar da katlanır. Türkiye’nin çalışarak bu gelire ulaşması lazım.'

Geçmişte 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışıyorum' demenin bir zulüm olduğunu ifade eden Topbaş, 'Şimdi İBB’de çalışmak Türkiye genelinde bir farklılık. Burası aynı zamanda Türkiye’deki belediyelere yetişmiş eleman veren bir okul.' dedi.

Doğru yatırım ve hamlelerle gemilerini rotasında götürmeye çalıştıkları anlatan Topbaş, 'Sözleşmede oluşan 8 aylık farkların da zamana yayılmasını istemiyorum. Genel Sekreterimize talimatı verdim. Hemen bulup çalışanlarımıza ödenecek. Bu farklar da bir an önce bitsin. Herkes mutlu, huzurlu, güle oynaya bu iki yıllık programla İstanbul'a hizmetimizi beraberce sürdürelim. Bu emanet ve müjdelenmiş şehre hizmet etmek hepimize gurur olur inşallah.' diye konuştu.

- Darbe girişimi

15 Temmuz'da yaşananlara değinen Topbaş, belediyenin de işgal edildiğini hatırlattı. Topbaş, 'Şu an Türkiye bir sınır ötesi operasyon yapmak zorunda kaldı. Bunu dünyaya haykırdı. 'Gelin güvenli bölge yapılsın' dendi. Her nasılsa Güneydoğu'da bir sorun yaşansın diye adeta maalesef koolisyon güçleri hiç mücadele etmezken, Türkiye 1-2 ay içerisinde kendisi başarmak zorunda kaldı. Ama şimdi buna benzer mücadeleler veriliyor. Rabbim, devletimize, milletimize güç ve kuvvet versin.' dedi.

Yurt dışı gezileriyle ilgili bilgi veren Topbaş, Kolombiya'daki görüşmelerini anlattı. Topbaş, şöyle konuştu:

'Kolombiya'nın Bogota kentinde Dünya Konseyi Toplantısı için, 11-18 Ekim'de yurt dışındaydım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız'a bilgi vererek gittim. 2013 yılında da kongrenin İstanbul'da yapılması için müracaat yapmıştık. Başka şehir de yoktu. Hangi şehirde yapılacaksa 3 yıl öncesinden belirleniyor. Fas'taki toplantıya Bogota da müracaat etti. Bogota'nın belediye başkanı, 'Bizim buna ihtiyacımız var, burada terör var. Burada sıkıntı, işsizlik var. Biz dünyaya açılmak, istiyoruz. İstanbul çok güçlü, istediği tüm kongreleri alabilir ama biz alamıyoruz.' dedi. Toplantıyı da ben yönetiyorum. Bunun üzerine ben, 'Başkan olarak devir ve teslimi İstanbul'da yapmak isterdim ama burada ihtiyaç olduğunu dile getirdiler. Biz öyle bir milletiz ki, fedakarlık yaparız. Ben İstanbul'u çekiyorum ve Bogota'ya bırakıyorum' dedim. Kıyamet koptu. Biz millet olarak böyleyiz.'

Topbaş, Brüksel'de de AB üyeleri, parlamenterler ve belediye başkanları ile 15 Temmuzla ilgili basındaki yanlış algıyı düzeltmek adına görüşmeler yaptıklarını anlattı.

- 'Ülkemizde olağanüstü hal var'

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan da Kadir Topbaş'ın olağanüstü bir dönemde UCLG Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak büyük başarılara imza attığını söyledi. Arslan, şöyle konuştu:

'Ülkemizde olağanüstü hal var. Birçok konuda Türkiye hala 15 Temmuz'un bir kısım etkilerinden yeterince kurtulabilmiş değil. Bir tarafta sınır ötesi operasyonlar yapıyoruz. Bütün bunlar içerisinde İstanbul gibi medeniyetimizin kadim ve dünya başkenti İstanbulumuzun toplu sözleşmesini masada, müzakere ve uzlaşmayla, barış içinde sonuçlandırılmış olması aslında bu ülkenin farkını ortaya koymaktadır. Hem sendikalar olarak hem işverenimiz ve hem de siyasi iktidar olarak bütün bu olup bitenler içerisinde Türkiye yoluna devam ediyor.'

İBB ile toplu sözleşme için ciddi bir müzakere süreci yaşadıklarını anlatan Topbaş, 'Belediyemizi ve sendikalarımızı sorumluluk içinde hareket ettikleri için kutluyorum. Bu sosyal diyalogdur.' dedi.

Arslan,1 Mart 2016-28 Şubat 2018 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesiyle çalışanların çıplak ücretlerine birinci yılda yüzde 11 net zam, düşük ücretlilere bu zammın üstünde iyileştirme yapıldığını bildirdi.

İmzalanan sözleşmeye göre sosyal yardımlar yüzde 11 oranında artırıldı. Sözleşmenin ikinci yılında da sözleşmenin birinci yılında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılması karara bağlandı. Yılda 4 ikramiye ve ayni yardımlar da devam edecek. Yeni toplu iş sözleşmesiyle bir ortalama çalışan maaşı aylık brüt giyinik ücreti 6 bin 93,88 TL, aylık net giyinik ücreti 4 bin 97,59 TL oldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile