IBB'den Taksi Plakasi Tahsisine Iliskin Açiklama

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), esnaf odalari ve emniyet birimleri temsilcilerinden olusturacagi komisyonla mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapacagini ve plaka satisinda "Soförlük Meslegi Geçim Kaynagi" sarti aranacagini bildirdi.

IBB'den yapilan açiklamaya göre, 86/10553 Sayili Bakanlar Kurulu Kararina dayandirilan çalismaya göre taksi, dolmus minibüs ve umum servis araçlarina verilecek ticari plakalarin sayisi, verilme usul ve esaslari dogrultusunda satis islemlerinde "meslek" sarti aranacak.

Mevcut taksi plaka sahiplerinin, plaka satisini yaparken alicinin "Soförlük Meslegini Geçim Kaynagi Olarak Seçmis" olmasina bakilacak. Buna göre alicinin tek geçim kaynaginin "soförlük" oldugunu ispatlamasi gerekecek. Ticari plaka tahsis belgesi basvurularinda kisinin beyaninda soförlük meslegini geçim kaynagi olarak seçmis oldugunu ve sürekli olarak icra ettigini belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayi aranacak.

Yeni düzenlemeye göre, ticari plaka aliminda çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kaldirilacak. Denetimler kapsaminda araç sahiplerine ulasilmasi gereken durumlarda da sikintilar yasanmasindan dolayi veraset, mahkeme kararlari gibi kanuni zorunluluklar disinda ticari bir plaka mevcut hisse oranindan daha küçük paylara bölünerek satilamayacak.

Mevcutta taksi, taksi dolmus veya minibüs plaka sahiplerinin "Soförlük meslegini geçim kaynagi olarak seçmis oldugunu ve sürekli olarak icra ettigine" dair Bakanlar Kurulu karari veya 5216 sayili Kanun kapsaminda, tüm kamu kurum ve kuruluslari ile esnaf odalarinin katilimiyla çalisma komisyonu kurulacak. Komisyon taksi plaka sahiplerinin mevcut sartlara uygun olup olmadigini denetleyip, sartlari tasimayan ticari plakalarin ruhsatlarini askiya alabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile