IBB'nin Spor Kompleksinde Bogulan 17 Yasindaki Emirhan'in Sorusturmasinda Bilirkisi Raporu Hazirlandi

IBB'nin Spor Kompleksinde Bogulan 17 Yasindaki Emirhan'in Sorusturmasinda Bilirkisi Raporu Hazirlandi

IBB’ye bagli Bayrampasa Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi’nde bogularak hayatini kaybeden 17 yasindaki Emirhan Erdönmez’in sorusturmasinda bilirkisi raporu hazirlandi. Raporda, tesis yöneticisi ve yardimcisinin gerekli tedbirleri almadiklari ve havuz basinda veya çok yakin bir mesafede, tam teçhizatli bir cankurtaranin veya bu görev degerdeki bir görevlinin olmadigi kaydedildi.

Bayrampasa’da faaliyette olan Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Bayrampasa Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi’nde 4 Temmuz 2023’de 17 yasindaki Emirhan Erdönmez, kompleksin havuzunu kullandigi sirada bogulmus, bogulmasi sonucu sudan çikartilarak kaldirildigi hastanede hayatini kaybetmisti. Olaya iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca yürütülen sorusturma çerçevesinde kusur durumuna iliskin bilirkisi raporu hazirlandi.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’na sunulan bilirkisi raporunda, hayatini kaybeden Emirhan Erdönmez’in tesiste bulunan 2 havuzdan derin olanina arkadaslariyla birlikte girdigi, yüzdügü sirada bir sebepten suyun altina dogru battigi, vatandaslar tarafindan fark edildigi, havuz bölgesinde bulunan yüzme egitmeni olarak görevli süpheli Gökhan N. tarafindan tamamen havuzun zeminine kadar batmis oldugu yerden çikarildigi, havuzdan çikarildiktan sonra suni teneffüs ve kalp masaji ile nefes almasinin saglandigi, akabinde tesise gelen ambulans ile hastaneye kaldirildigi, hastanede ise tüm yapilan müdahalelere ragmen müteveffanin hayatini kaybettigi kaydedildi.

Olay sirasinda havuzda cankurtaran görevlendirilmedigi aktarildi

Dosyaya sunulan görevli personellerin vardiya kayitlarindan anlasildigi kadariyla olay sirasinda havuzda görevli bir cankurtaran görevlendirilmediginin aktarildigi raporda, olaya müdahale eden süpheli Gökhan N.’nin tesiste yüzme egitmeni olarak görevli oldugu, ailesi tarafindan sadece tesisin fitness bölümünü kullandiginin bilindigi, havuzu kullandiginin bilinmedigi, 17 yasindaki Erdönmez’in velisinin doldurmasi gereken kismi doldurarak havuzu kulanim onayi aldigi aktarildi.

Hazirlanan raporda, saglik nedenleriyle bogulma tehlikesi geçirebilecek havuzda bulunabilecek müsterilerin, kisilerin yüzme esnasinda herhangi bir durumdan dolayi havuz içinde bogulma tehlikesi geçirebilecegi düsüncesiyle havuz basinda veya çok yakin bir mesafede tam teçhizatli bir cankurtaranin veya bu görev degerdeki bir görevlinin olmadigi kaydedildi. Ayrica, yine bir saglik görevlisinin buraya yakin bir mesafede olmasi lazimken veya gerekirken bunlarin hiçbirisinin tesisin havuz basinda olmadigi, bulunmadigi vurgulandi.

Tesis yöneticisi ve yardimcisinin gerekli tedbirleri almadiklari kaydedildi

Raporda, isletme bünyesinde tesis yöneticisi Ali Y. ile tesis yöneticisi yardimcisi Beray T.’nin görevleri ve konumlari geregi gerekli tedbirlerin alinmasi, eksikliklerin giderilmesi gibi konularda karar alma, aldirma ve uygulatma yetkileri oldugu, bu sorumluluklarinin gereklerini uygulanmis olsaydi vuku bulan olayin seyrinin ve sonuçlarinin farkli olabilecegi kaydedildi.

Erdönmez ile tesis yöneticisi ve yardimcisi ‘asli kusurlu’ bulundu

Hazirlanan bilirkisi raporunda, meydana gelen olayin alinacak tedbirler ile önlenebilir nitelikte bir kaza oldugu, tesis yöneticisi Ali Y. ile yardimcisi Beray T.’nin ve hayatini kaybeden Emirhan Erdönmez’in ‘asli kusurlu’ olduklari, yüzme antrenörü Gökhan N.’ye ise kusur atfinin mümkün olmadigi kaydedildi.

‘’Spor kompleksinde saglik ekibi, ambulans ve benzeri ekipmanlari bulundurmayan, bogulmada ihmali bulunan tüm sahis ve kurumlardan davaci ve sikayetçiyim’’

Hayatini kaybeden Emirhan Erdönmez’in annesi Fatma Erdönmez’in ifadesine de yer verilen bilirkisi raporunda, oglunun sadece fitness bölümünde bulunan spor aletlerinin kullanildigi kisma üyeliginin bulundugunu belirtilerek, ‘’Doktorlarin söyledigine göre havuzdan çikarildiktan sonra geçen sürede 15-20 dakika içerisinde tesis tarafindan oksijen destegi yapilsaydi veya uzman kisiler tarafindan ilk müdahale yapilsaydi oglumun kurtulma ihtimali çok daha yüksek olabilirdi. Yüzme bilen veya bilmeyen çok kisi tarafindan kullanilan IBB Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi gibi büyük tesislerde mutlaka müdahale için saglik ekibi ile ambulansin hazir bulunmasi gerektigini düsünüyorum. Ilk etapta gözetleme kulesinde bulunmayan ve kendisine haber verilene kadar oglumun boguldugunu görmeyen cankurtaran görevini yerine getiren sahistan ve böylesi büyük ve çok sayida kisi tarafindan kullanilan spor kompleksinde saglik ekibi, ambulans ve benzeri ekipmanlari bulundurmayan, bogulmada ihmali bulunan tüm sahis ve kurumlardan davaci ve sikayetçiyim’’ dedigi kaydedildi.

‘’Havuzdan ‘hocam’ diye bir bagiris sesi geldi, hemen gözetleme kulesinden çikarak kosar vaziyette havuzun oldugu kisma gittim’’

Spor kompleksinde 2020’den itibaren yüzme antrenörü olarak görev yaptigini söyleyen süpheli Gökhan N.’nin ifadesi de bilirkisi raporunda yer aldi. Raporda süphelinin, ‘’Komplekste yüzme havuzunun bulundugu yerde sabah seansi saat 06.30’da baslamaktadir. 06:30’da ben haniz kismini açtim ve havuzu karsidan gören gözetleme kulesine çiktim. Havuzda bogulan çocuk ve 1 arkadasini havuza girerken gördüm. Ben bir müddet çocuklarin yüzüs stillerini ve suda kalma pozisyonlarini gözlerimle takip ettim, iki çocukta yüzmeyi biliyordu. Yaklasik 2-3 dakika sonra havuzdan ‘hocam’ diye bir bagiris sesi geldi. Ben hemen gözetleme kulesinden çikarak kosar vaziyette havuzun oldugu kisma gittim. Oradakiler bana havuzun dibinde birisi var deyince ben hemen havuza atladim, havuzun dibine daldim, havuz dibinde Emirhan Erdönmez’in sirt üstü yatar vaziyette oldugunu gördüm. Hemen çocugu havuzdan çikardim, o esnada çocugun bilincinin kapali oldugunu gördüm. Çocugu havuzdan çikartir çikartmaz yüksek sesle ‘aramizda doktor var mi’ diye bagirdim, ortamda herhangi bir doktorun olmadigini fark ettikten sonra çocugun sah damarindan ve bileginden nabiz almaya çalistim, çocugun nabzi atmiyordu. Oradakiler ambulansi aradi. 2 nefes 30 basi seklinde kalp masajina basladim. Bu sekilde 4-5 kez tekrar ettikten sonra agzindan su, burnundan mukus çikti. Çocuk burnundan derin bir nefes almaya çalisti. Nabzi geldi ancak bilinci gelmedi. Ambulans gelene kadar ben kalp masajina devam ettim’’ dedigi aktarildi.

Tesisin herhangi bir ihmalinin söz konusu olmadigini söyledigi aktarildi

IBB Hidayet Türkoglu Spor Kompleksi’nde tesis yönetici yardimcisi olarak çalisan süpheli Beray T.’nin ifadesinin de yer aldigi raporda, süphelinin tesise girdigi sirada bogulma vakasi oldugunu ambulans çagrildigini ögrendigini, havuz kismina geçtiginde bogulan sahsi gördügünü, olayin ardindan Emirhan Erdönmez hakkinda bilgi almak ve ailesine geçmis olsun demek için hastaneye geçtigini, ailesinin yanina giderek hem bilgi almaya hem de herhangi bir seye ihtiyaçlari olup olmadigini sormaya gittigini ve bu konuyla ilgili tesisin herhangi bir ihmalinin söz konusu olmadigini söyledigi aktarildi. Süphelinin raporda ayrica, Emirhan Erdönmez’in tesise kaydi ile ilgili tüm resmi evraklarin mevcut oldugunu, olay meydana geldigi sirada tesis sorumlusu pozisyonunda oldugunu belirttigi de kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile